• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sargātu jūras bagātības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2002., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par apdrošinātājiem veiksmīgo gadu

Vēl šajā numurā

15.10.2002., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai sargātu jūras bagātības

Oktobra sākumā Kopenhāgenā, Starptautiskās jūras pētniecības padomes (ICES) 90. konferences laikā, Zemkopības ministrijas Valsts zivsaimniecības pārvaldes priekšnieks Normunds Riekstiņš, Ārlietu ministrijas pilnvarots Latvijas vārdā, kopā ar astoņpadsmit pārējām ICES konvencijas dalībvalstīm no Eiropas un Ziemeļamerikas parakstīja “Kopenhāgenas deklarāciju par Starptautiskās jūras pētniecības padomes tālāko stratēģiju”. Deklarācijas pamatā ir 2001. gadā dalībvalstu akceptētais “ICES stratēģiskais plāns”.

Parakstot šo dokumentu, Latvija apstiprina savu pienākumu un saistības nodrošināt zivju resursu un jūras vides stāvokļa izpēti tās jurisdikcijas ūdeņos Baltijas jūrā un Rīgas līcī atbilstoši ICES metodikām. Vienlaikus Kopenhāgenas deklarācija paaugstina valstu prasības šīs organizācijas izstrādātajiem zivju resursu un vides stāvokļa novērtējumiem, prognozēm un rekomendācijām. Uzsvērts, ka ICES jābūt visciešākajai sadarbībai ar starptautiskajām organizācijām, kuras pasūta un lieto ICES rekomendācijas, to skaitā — ar Starptautisko Baltijas jūras zvejniecības komisiju (IBSFC) un Baltijas vides aizsardzības komisiju (HELCOM). ICES jāievieš tās rekomendāciju kvalitātes kontroles mehānisms, zinātnisko rekomendāciju izstrādei jābūt iespējami caurskatāmai un lietotājiem saprotamai. Rekomendācijām jābalstās uz kompleksu, ekosistēmas pieeju, ievērojot antropogēno, klimatisko un okeanogrāfisko izmaiņu ietekmi.

Kopenhāgenas deklarācijas tēzes atbilst Latvijas zivju resursu ilgtspējīgas izmantošanas un vides aizsardzības politikai un ir saskaņā ar Eiropas Kopienas prasībām, kas būs Latvijai obligātas pēc iestāšanās Eiropas Savienībā.

Īsa informācija par ICES un Latvijas dalību tajā. ICES ir pasaulē vecākā starptautiskā zinātniskā organizācija, dibināta 1902. gadā. Tās galvenā funkcija ir veicināt un koordinēt valstu nacionālos pētījumus Ziemeļatlantijas reģionā un okeānam piegulošajās jūrās, to skaitā — Baltijas jūrā. Organizācija izstrādā metodikas un vada starptautiskas zivju krājumu un vides stāvokļa uzskaites, sagatavo zivju resursu stāvokļa prognozes, izstrādā rekomendācijas zivju resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai, ekosistēmu un bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai. Šo uzdevumu veikšanu koordinē astoņas ICES zinātniskās komitejas: Okeanogrāfijas, Jūras dzīvotņu, Jūras dzīvo resursu, Zivju resursu pārvaldes, Zvejas tehnoloģijas, Marikultūras, Migrējošo zivju un Baltijas komiteja. ICES padomus un rekomendācijas starptautiskajām zvejniecības organizācijām, to skaitā — IBSFC, kā arī Eiropas Kopienai, sagatavo Zvejas padomdevēja komiteja. Atsevišķas padomdevējas komitejas ICES ir arī jūras vides un ekosistēmu aizsardzībā. Kopā ICES apvieno 19 dalībvalstis. Baltijas jūras reģionā tās ir Latvija, Igaunija, Somija, Zviedrija, Dānija, Vācija, Polija un Krievija, kā arī valstis okeāna abās pusēs — Norvēģija, Nīderlande, Beļģija, Francija, Lielbritānija, Īrija, Spānija, Portugāle, Islande, ASV un Kanāda.

Latvija pievienojās ICES jau 1923. gadā un līdz 1940. gadam tajā veica aktīvu darbību, uzsākot regulārus ihtioloģiskos, hidrobioloģiskos un hidroloģiskos pētījumus Baltijas jūrā un Rīgas līcī. 1993. gadā mūsu valsts atjaunoja līdzdalību šai organizācijā, un ICES 81. konferencē Dublinas pilī Īrijā visu šīs organizācijas dalībvalstu karogu saimē atkal tika pacelts Latvijas karogs.

Atbilstoši Latvijas saistībām un pienākumiem Baltijas jūras un Rīgas līča zivju resursu stāvokļa izpētē un saskaņā ar Zemkopības ministrijas Valsts zivsaimniecības pārvaldes pasūtījumu Latvijas Zivsaimniecības pētniecības institūts nodrošina ikgadēju kompleksu zinātnisko datu vākšanu par Latvijas ekonomisko zonu. Institūta eksperti ICES darba grupās un komitejās piedalās Baltijas jūras zivju krājumu novērtēšanā, to stāvokļa prognozēšanā un zvejas rekomendāciju izstrādāšanā. ICES rekomendācijas tālāk ir pamats starptautiskajai zvejas regulēšanai un nozvejas kvotu saņemšanai Baltijas jūrā un Rīgas līcī, kā arī ekosistēmu un bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai saistībā ar zveju.

Māris Vītiņš, Latvijas Zivsaimniecības pētniecības institūta direktors, Latvijas delegāts ICES

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!