• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Te dainas atklājas kā milzīga gaismas būve". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2002., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai sargātu jūras bagātības

Vēl šajā numurā

15.10.2002., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzejnieks Knuts Skujenieks:

“Te dainas atklājas kā milzīga gaismas būve”

Lasot tagad “Saules dainas”, man jādomā arī par Krišjāņa Barona veikumu. Viņš maz aprakstīja tautasdziesmas, viņš tās sakārtoja.

Ar šo sakārtojumu viņš parādīja, kā viņš tās saklausījis, sapratis un izjutis. Bet dzīve rit uz priekšu, un dzīvā dainu pasaule arvien tālāk aiziet no mums. Arvien vairāk kļūst vajadzīgi jauni pētījumi, skaidrojumi un iedziļināšanās. Tāda diemžēl ir dzīve. Bet tai pašā laikā mēs nevēlamies atteikties no šī mūsu visdārgākā mantojuma. Šeit, šajās grāmatās, tāpat kā visā latvju dainu kopumā ir absolūti saliedēts kopā pētnieciskais un artistiskais. Tās ir rakstītas, ja tā var teikt, ar brīva cilvēka roku. Šeit nav specifiska pseidozinātniska žargona, ar ko reizēm aizslēpjas cilvēki, kuriem varbūt nav sevišķi daudz ko teikt.

Šeit tekstā ieiet pašas autores atmiņas un iespaidi, nostāsti un ģimenes tradīcijas. Un tas absolūti netraucē nopietnai, dziļai analīzei. Šeit nav bailes no subjektīvisma, savas interpretācijas. Mēs tai varbūt nepiekritīsim, mēs to varbūt redzēsim citādi, bet ne tas ir svarīgi. Mēs esam ierosināti, mēs esam iedziļināti šajā milzīgajā gaismas būvē, kurā šodien ir atkal pienācis klāt vēl viens ķieģelis. Vienlaikus te ir ļoti skaidri redzama arī tautasdziesmas arhitektūra. Agrāk tās tika grupētas tematiski. Šeit kā viens no galvenajiem principiem ir formula — frāze, kas pastāvīgi atkārtojas atšķirīgās tautasdziesmās. Mēs redzam, kā tautasdziesma piedzimst, kā viņa hibridizējas, sakrustojas savā starpā. Mēs redzam, kā šīs dziesmas ceļo — gan laikā, gan telpā. Manuprāt, tas ir ļoti nopietns zinātnisks plāns — ierobežoties ar vienu konkrētu tēmu, jo tautasdziesmas ir tik skaistas, ka vienmēr ir kārdinājums ņemt klāt vēl kaut ko. Bet tai pašā laikā — ar šo vienu tēmu ir tik ārkārtīgi daudz un tik niansēti pateikts par visdažādākajām pasaules un arī cilvēka dzīves jomām. Un es gribētu pateikt vēl to, ka šī jaunā grāmata ir radusies laikā, kad mūsu cienījamai gaviļniecei bijuši veicami ļoti lieli un svarīgi valsts pienākumi. Tas apliecina to, ka šajā grāmatā ir iemiesojies strādīgo latviešu darba tikums. Paldies par to!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!