• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nozīmīgāko tirdzniecības partneri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2002., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67276

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pinumu amata mācītu meistaru

Vēl šajā numurā

11.10.2002., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nozīmīgāko tirdzniecības partneri

Vācijas Federatīvās Republikas vēstnieks Latvijā Ekarts Herolds: “Daudzpusīgās un aktīvās politiskās, saimnieciskās un kultūras attiecības starp Latviju un Vāciju arī pagājušajā gadā tika padziļinātas. Mani īpaši gandarī fakts, ka arī federālās zemes, pašvaldības un sabiedrības grupas aktīvi piedalījās šajā procesā. Ļoti nozīmīga mums bija iespēja pavadīt un atbalstīt Latviju ceļā uz ES un Ziemeļatlantijas aliansi. Te tika likti stabili pamati Latvijas iedzīvotāju labklājībai un drošībai.

Vācija ir Latvijas lielākais ārējās tirdzniecības partneris ar aptuveni 17% no eksporta un importa kopapjoma, norāda Vācijas vēstniecības Latvijā ekonomikas nodaļas vadītājs Ulrihs Grunenbergs.

2001. gadā divpusējās ārējās tirdzniecības apjoms sasniedza 1,28 miljardus eiro, kas bija par nepilniem 25% vairāk nekā 2000. gadā. Latvijas eksports uz Vāciju pieauga par nepilniem 15%, bet imports no Vācijas - par 31%, norāda ekonomikas nodaļas vadītājs. 2002. gada seši mēneši turpretim liecina par neviendabīgu un mazāk pozitīvu attīstības tendenci - eksports no Vācijas pieaudzis vēl par 13%, taču Latvijas eksports ir samazinājies par vairāk nekā 15%, tā ka divpusējās tirdzniecības apjoms ir pieaudzis par nepilniem 2%.

Ulrihs Grunenbergs atzīmē, ka tiešo investīciju jomā Vācija patlaban ieņem 4. vietu Latvijā, savulaik tā ir bijusi arī otrajā vietā. ‘Šādas tendences varētu būt izskaidrojamas ar uzņēmēju bažām par uzņēmējdarbības vidi Latvijā - informāciju par korupciju, kā arī nedrošību par 2003. gada referenduma par iestāšanos ES rezultātiem, ņemot vērā to, ka aptauju dati liecina par ievērojami lielāku eiroskeptiķu skaitu Latvijā nekā citās kandidātvalstīs,” domā U. Grunenbergs.

Ulrihs Grunenbergs piebilst, ka Vācija palīdz arī celt Latvijas speciālistu un vadošo darbinieku kvalifikāciju dažādās tautsaimniecības jomās, nosūtot uz Latviju konsultantus: ļoti pieredzējušus profesionāļus programmas Senior Experten Service (SES) ietvaros.

SES ir Vācijas starptautiskās sadarbības projekts, kas Latvijā darbojas jau ceturto gadu, un tā ietvaros mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī institūcijām un organizācijām tiek piedāvāta iespēja izmantot Vācijas valdības apmaksātos ekspertus dažādu tautsaimniecības nozaru ekonomisko, tehnisko un izglītības jautājumu risināšanai. Šādu speciālistu palīdzību Latvijā ir izmantojuši vairāk nekā 150 mazo un vidējo uzņēmumu, organizāciju un valsts institūciju.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!