• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 9. oktobra rīkojums Nr. 563 "Par atbildīgo amatpersonu norīkošanu Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādei un juridiskās starpnozaru darba grupas izveidošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2002., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.564

Par zemesgabalu pārdošanu

Vēl šajā numurā

11.10.2002., Nr. 147

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 563

Pieņemts: 09.10.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta rīkojums Nr.563

Rīgā 2002.gada 9.oktobrī (prot. Nr.42, 29.§)

Par atbildīgo amatpersonu norīkošanu Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādei un juridiskās starpnozaru darba grupas izveidošanu

1. Apstiprināt informatīvo ziņojumu “Par atbildīgo amatpersonu norīkošanu Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādei un juridiskās starpnozaru darba grupas izveidošanu”.

2. Ministriem nedēļas laikā no šī rīkojuma parakstīšanas dienas norīkot par Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta (turpmāk — līguma projekts) attiecīgo daļu sagatavošanu atbildīgās amatpersonas (ministriju valsts sekretārus vai valsts sekretāru vietniekus) atbilstoši Ministru kabineta 1999.gada 19.oktobra noteikumu Nr.352 “Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā sarunu delegācijas nolikums” pielikumā noteiktajam sarunu attiecīgo sadaļu atbildības sadalījumam.

3. Ārlietu ministram izveidot juridisko starpnozaru darba grupu līguma projekta izstrādei (turpmāk — darba grupa) un iecelt darba grupas vadītāju. Darba grupas vadītājs ir atbildīgs par darba grupas vadību, darba koordināciju un sanāksmju darba kārtību.

4. Valsts sekretāriem un Īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās sekretariāta vadītājam nedēļas laikā no šī rīkojuma parakstīšanas dienas norīkot pārstāvjus darba grupā.

5. Valsts sekretāriem, kuru vadīto ministriju ierēdņi vai darbinieki piedalījušies Dānijas valdības juridisko speciālistu apmācības programmā saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 6.februāra noteikumiem Nr.58 “Noteikumi par piedalīšanos Dānijas valdības juridisko speciālistu apmācības programmā”, darba grupā norīkot minētos ierēdņus vai darbiniekus.

6. Ārlietu ministrijai uzaicināt darba grupā Eiropas integrācijas biroja, Finansu un kapitāla tirgus komisijas, Ģenerālprokuratūras, Latvijas Bankas, Nacionālās radio un televīzijas padomes, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, Saeimas, Satversmes tiesas un Tulkošanas un terminoloģijas centra pārstāvjus.

7. Informāciju par atbildīgo amatpersonu un pārstāvju norīkošanu darba grupā nosūtīt Ārlietu ministrijai.

8. Ārlietu ministram nedēļas laikā pēc šī rīkojuma 7.punktā minētās informācijas saņemšanas sasaukt darba grupas sanāksmi.

9. Darba grupai izstrādāt un ārlietu ministram divu mēnešu laikā iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā līguma projektu.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Ārlietu ministrs I.Bērziņš

 

Apstiprināts

ar Ministru kabineta

2002.gada 9.oktobra rīkojumu Nr.563

Informatīvais ziņojums “Par atbildīgo amatpersonu norīkošanu Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādei un juridiskās starpnozaru darba grupas izveidošanu”

1. Ievads

1999.gada decembrī Helsinkos Eiropas Savienības Padomes ietvaros tika pieņemts lēmums turpināt Eiropas Savienības paplašināšanās procesu, tajā skaitā arī par uzņemšanas sarunu ar Latviju uzsākšanu. Nākamā gada 15.februārī notika Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā sarunu atklāšana.

No 30 iestāšanās Eiropas Savienībā sarunu sadaļām līdz šim brīdim tika atvērtas visas sadaļas, no kurām atvērtas palikušas tikai 3 sadaļas, proti, “Lauksaimniecība”, “Finanses un budžets” un “Institūcijas”. Visas pārējās sadaļas ir provizoriski slēgtas.

Latvijas valdība ir apņēmusies veikt visu nepieciešamo, lai līdz 2003.gada sākumam pabeigtu iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību un būtu gatava iestāties 2004.gada sākumā.

2002.gada jūnijā Seviļā Eiropas Savienības Padome apstiprināja, ka Eiropas Savienība ir nolēmusi pabeigt iestāšanās sarunas līdz 2002.gada beigām ar tām kandidātvalstīm, kuras tam ir gatavas, lai tās kā dalībvalstis varētu piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2004.gadā. Seviļas Eiropas Savienības Padome arī apstiprināja, ka Latvija ir to valstu vidū, ar kurām paredzēts iestāšanās sarunas pabeigt 2002.gadā.

2. Pašreizējās situācijas raksturojums

Kā redzams pēc augstāk minētās informācijas, sarunas par Latvijas iestāšanās ES nosacījumiem tuvojas beigām un Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā process gatavojas pāriet jaunā etapā. Jaunā etapa galvenie uzdevumi un mērķi ir kvalitatīvi sagatavot Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projektu un saskaņot ar Eiropas Savienību, lai 2003.gada sākumā dalībvalstu un kandidātvalstu ārlietu ministri varētu to parakstīt.

Pašreiz visi Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā regulējošie dokumenti un tiesību akti nosaka tikai iestāšanās sarunu pozīciju izstrādāšanas un saskaņošanas kārtību. Tajā pat laikā tie nenosaka, kā būtu saskaņojams iestāšanās līguma projekts un kas būtu atbildīgs par Iestāšanās Līguma projekta attiecīgās daļas izstrādāšanu. Saskaņā ar Ārlietu ministrijas nolikumu Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta sagatavošana un saskaņošana ir Ārlietu ministrijas kompetencē. Tomēr, ņemot vērā, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ir viena no Latvijas iekšpolitikas un ārpolitikas prioritātēm un ka iestāšanās sarunu vešana atrodas visas valdības kopējās atbildības sfērā, un ka no iestāšanās līguma kvalitātes atkarīga efektīva Latvijas dalība Eiropas Savienībā, līguma projekta izstrādāšanas un saskaņošanas darbs, kā arī atbildība būtu sadalāma starp ministrijām atbilstoši to kompetencei.

Ārlietu ministrija jau š.g. 16.jūlijā sasauca sanāksmi par Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projektu, uz kuru tika aicināti pārstāvji no visām ministrijām, tajā skaitā arī no Latvijas Bankas un Tulkošanas un terminoloģijas centra.

Papildus jāmin, ka Ministru kabinets 2001.gada 6.februārī pieņēma noteikumus Nr.58 “Noteikumi par piedalīšanos Dānijas valdības juridisko speciālistu apmācības programmā”, saskaņā ar kuriem programmā piedalījās un tiesību zinātņu grādu Eiropas Savienības tiesībās ieguva 15 civildienesta ierēdņi. Atbilstoši noteikumu 2.punktam “apmācības kursa mērķis [bija] sagatavot juridiskos speciālistus darbam ar Eiropas Savienības tiesību normām, lai nodrošinātu adekvātu Latvijas Republikas interešu aizstāvēšanu, izstrādājot iestāšanās Eiropas Savienībā līguma tekstu, kā arī pārstāvot Latvijas valsti Eiropas Tiesā”. Līdz ar to minētajiem 15 ierēdņiem obligāti būtu jāņem dalība Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādāšanas darbā.

 

3. Secinājumi

Ņemot vērā augstāk izklāstīto, ar Ministru kabineta rīkojumu būtu jāuzdod ministriem nozīmēt atbildīgās amatpersonas Latvijas Republikas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādei un izveidojama Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādes juridiskā starpnozaru darba grupa, kura turpmāk līdz līguma parakstīšanas brīdim nodarbotos ar iestāšanās līguma projekta izstrādi un saskaņošanu.

Ārlietu ministrija uzskata, ka par atbildīgajām amatpersonām būtu nozīmējami valsts sekretāri vai valsts sekretāru vietnieki.

Darba grupā būtu iekļaujami pārstāvji no visām ministrijām, kā arī no Īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās sekretariāta. Darba grupā būtu iekļaujami arī pārstāvji no sekojošām valsts institūcijām:

* Eiropas integrācijas biroja

* Finansu un kapitāla tirgus komisijas

* Ģenerālprokuratūras

* Latvijas Bankas

* Nacionālās radio un televīzijas padomes

* Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas

* Saeimas

* Satversmes tiesas

* Tulkošanas un terminoloģijas centra

Tām ministrijām, kuru amatpersonas piedalījās augstāk minētajā Dānijas valdības juridisko speciālistu apmācības programmā, uz darba grupu būtu jānozīmē minētās amatpersonas.

Tā kā Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā sarunu delegāciju vada ārlietu ministrs, tad Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā līguma projekta izstrādes juridiskās starpnozaru darba grupas vadība un koordinācija būtu uzticama arī Ārlietu ministrijai.

Ārlietu ministrs I.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!