• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs: Tiekoties ar Brandenburgas Landtāga prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2002., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67125

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente:
Sveicot Krievijas prezidentu jubilejā
Tiekoties ar ASV Kultūras mantojuma aizsardzības komisijas pārstāvi

Vēl šajā numurā

08.10.2002., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs:

Tiekoties ar Brandenburgas Landtāga prezidentu

STRAUME1.JPG (15196 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Vakar, 7.oktobrī, Saeimas namā: Brandenburgas Landtāga prezidents Herberts Knoblihs un Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume

Vakar, 7.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Brandenburgas Landtāga prezidentu Herbertu Knoblihu.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar 5. oktobrī notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus, kā arī Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra: 8.Saeimas vēlēšanu rezultāti rāda, ka Latvijas ārpolitiskā virzība un tās izvirzītās prioritātes tuvāko četru gadu laikā paliks nemainīgas. Viņš norādīja, ka no sešiem parlamentā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem pieci atbalsta Latvijas virzību uz iestāšanos NATO, bet par mūsu valsts integrāciju Eiropas Savienībā izteikušies visi. Vērtējot politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” labos rezultātus, J.Straume sacīja, ka te būtiski bijuši trīs apstākļi — cilvēku nostalģija pēc bijušajiem laikiem, cerība, ka tieši šis politiskais spēks vislabāk spēs aizsargāt krievvalodīgo intereses, kā arī pārējo partiju nespēja profesionāli un pārliecinoši strādāt ar krieviski runājošo elektorātu. Būtisks acīmredzot bijis arī šī politiskā spēka darbs Rīgas domē.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī politisko organizāciju finansēšanas jautājumu. Brandenburgas Landtāga prezidents interesējās par partiju atbalstītāju jeb sponsoru iespējamo ietekmi konkrētu lēmumu pieņemšanā. J.Straume atzina, ka pašlaik spēkā esošais politisko organizāciju finansēšanas likums nerisina daudzus aktuālus ar partiju finansēšanu saistītus jautājumus, tāpēc sponsoru ietekme ir liela. Vienīgais veids, kā šo situāciju mainīt, — jāpieņem nepopulārais lēmums partiju finansēšanu veikt no valsts budžeta līdzekļiem. Diskusijas par šo jautājumu ir bijušas, tomēr konkrēts lēmums netika pieņemts. Optimāls laiks šādu izmaiņu veikšanai varētu būt jaunā parlamenta darbības pirmie divi gadi, jo pēc tam tuvojošās vēlēšanas ietekmētu politiķu drosmi pieņemt nepopulāru lēmumu. Kā liecina sabiedriskās domas aptauju rezultāti, cilvēku attieksme pret partiju finansēšanu no valsts budžeta ir negatīva.

Runājot par visas tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanas nepieciešamību Latvijā, J.Straume sacīja, ka tādējādi tiktu mainīti varas dalīšanas principi starp likumdevēju, izpildvaru un tiesu varu. “Manuprāt, pašreizējos apstākļos šāds solis būtu priekšlaicīgs. Pēc vairākiem gadiem, kad Latvija būs kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti, varētu diskutēt par visas tautas vēlētu prezidentu,” teica Saeimas priekšsēdētājs.

J.Straume un H.Knoblihs apsprieda arī Latvijas virzību uz integrāciju Eiropas Savienībā un NATO. Saeimas priekšsēdētājs informēja, ka nesen sākusies sabiedrības informēšanas kampaņa un socioloģiskie pētījumi liecina, ka ap 46% iedzīvotāju ir labvēlīgi noskaņoti pret Latvijas dalību šajā organizācijā, bet NATO atbalstītāju skaits ir vēl lielāks. Saeimas priekšsēdētājs optimistiski raugās uz iespējamajiem rezultātiem referendumā par mūsu valsts iestāšanos ES. “Pašlaik būtiskākais — veiksmīgi pabeigt iestāšanās sarunas divās atlikušajās sadaļās — par finansēm un budžetu un lauksaimniecības jautājumiem,” tikšanās noslēgumā teica J.Straume.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!