• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrijas 2002. gada 27. septembra reglaments Nr. AMR 600-3 "Militārā dienesta likuma piemērošanas instrukcija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2002., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67109

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrijas informācija

Par Militārā dienesta likuma piemērošanu

Vēl šajā numurā

08.10.2002., Nr. 144

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Aizsardzības ministrija

Veids: reglaments

Numurs: AMR 600-3

Pieņemts: 27.09.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrijas reglaments

Militārā dienesta likuma piemērošanas instrukcija

AMR 600-3

Apstiprināts ar Aizsardzības ministrijas 2002. gada 27. septembra pavēli Nr.238

 

001. Šis reglaments nosaka atsevišķu Militārā dienesta likuma (MDL) normu vienveidīgas piemērošanas kārtību.

 

1.nodaļa. Vispārīgie noteikumi

101. Saskaņā ar MDL 2.panta astotajā punktā noteikto kadets ir karavīrs, kas mācās militārās izglītības iestādē un pēc iestādes beigšanas saņem pirmo virsnieka dienesta pakāpi. Personu, kas ir iesaucamā statusā, iesauc obligātajā militārajā dienestā. Personu, kas ir rezerves karavīrs, pieņem profesionālajā dienestā. Abos gadījumos kadets līdz 2003.gada 31.decembrim saņems atalgojumu, kāds noteikts kadetam Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumos Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojumu sistēmu”.

 

2.nodaļa. Karavīra pienākumi un tiesības

201. Saskaņā ar MDL 12.panta otrajā daļā noteikto uz karavīru nav attiecināmas Darba likuma tiesību normas. Ja kāds no karavīriem, piemēram, ir asins donors, viņam brīvu dienu var piešķirt saskaņā ar MDL 38.panta otro daļu kā papildatvaļinājumu svarīgu iemeslu dēļ.

202. Piemērojot MDL 12.panta trešo daļu, jāņem vērā, ka:

1) militārā dienesta iekārtas reglaments, uz tā pamata izdotās pavēles, kā arī komandieru faktiskā rīcība nedrīkst būt pretrunā ar Satversmes 107.pantu, kas ikvienai personai paredz tiesības uz iknedēļas brīvdienām;

2) karavīriem un militārajiem darbiniekiem — sievietēm grūtniecēm un mātēm/tēviem ar maziem bērniem — MDL nekādas privilēģijas neparedz, tādēļ viņiem, tāpat kā pārējiem karavīriem, dienesta dienas ilgums (saskaņā ar MDL 12.panta 3.daļu) nosakāms atkarībā no dienesta nepieciešamības.

 

3.nodaļa. Vienību personālsastāva komplektēšana

301. MDL 16.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka militārajā dienestā nevar iesaukt un pieņemt Latvijas pilsoni, kas ir sodīts par noziedzīgu nodarījumu. Saskaņā ar Krimināllikuma 63.panta otro daļu persona uzskatāma par sodītu no notiesājoša sprieduma spēkā stāšanās brīža. Persona, kas atbrīvota no soda ar tiesas spriedumu, nav uzskatāma par sodītu. Iesaucot un pieņemot Latvijas pilsoni dienestā, jāņem vērā arī tiesību normas par sodāmības dzēšanu un noņemšanu (Krimināllikuma 63.pants), tomēr tas nenozīmē, ka, iesaucot personu militārajā dienestā, nenotiek kandidātu atlase un visas personas, kas nav uzskatāmas par sodītām Krimināllikuma 63.panta izpratnē, jāuzņem dienestā.

302. MDL 18.pantā ir noteikts minimālais standarts, kas nepieciešams, lai Latvijas pilsonis varētu studēt militārās izglītības iestādē. Nacionālā aizsardzības akadēmija, kas darbojas arī saskaņā ar Augstskolu likumu, ir viena no militārās izglītības iestādēm, kurā noteikti savi speciāli kritēriji (viens no tiem — izglītības līmenis), pēc kuriem iespējama uzņemšana minētajā augstskolā.

303. Saskaņā ar MDL 19.panta pirmajā daļā noteikto profesionālajā dienestā var pieņemt arī personas, kam nav militārās izglītības un kas nav dienējušas obligātajā militārajā dienestā (OMD), proti, rezerves karavīrus un sievietes vecumā no 19 gadiem. Šādos gadījumos jāievēro MDL 19.panta septītajā daļā noteiktais. Ja persona ir iesaukšanai derīgā vecumā, viņa jāiesauc OMD.

304. Piemērojot MDL 19.panta septīto daļu, jāņem vērā, ka katram amatam atbilst noteikta dienesta pakāpe, un, lai karavīrs ieņemtu pakāpei atbilstošu amatu, viņam jāapgūst MDL 33.pantā noteiktais attiecīgais apmācības kurss.

305. Piemērojot MDL 20.panta ceturto daļu, jāņem vērā, ka karavīru, kam ar aizsardzības ministra pavēli dienesta laiks ir pagarināts pirms šā likuma spēkā stāšanās, saskaņā ar MDL pārejas noteikumu 8.punktu, līdz dienesta pagarināšanas pavēlē noteiktajam laikam uz MDL 41.panta prasību pamata nedrīkst atvaļināt no aktīvā dienesta maksimālā vecuma sasniegšanas dēļ, ja viņš atbilst pārējām MDL prasībām. Ar šo karavīru profesionālā dienesta līgums otrreiz netiek slēgts, un atkārtota dienesta pagarināšana nav pieļaujama. Personai, kas MDL 41.pantā noteikto maksimālo vecumu sasniegusi pēc 2002.gada 1.jūlija, dienestu pagarina saskaņā ar minēto pantu.

 

4.nodaļa. Iecelšana amatā un atbrīvošana no amata, pārvietošana un komandējumi

401. Ja karavīram, ko nosūta mācību komandējumā, komandējuma laiks pārsniedz 6 mēnešus, karavīru uz mācību laiku ieskaita Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas ārvalstu militāro mācību iestāžu klausītāju (kadetu) grupā. Saskaņā ar MDL 21.panta trešo daļu gan šajā, gan citos gadījumos vakantais amats jāaizpilda 6 mēnešu laikā. Ja karavīrs nevar pildīt pienākumus, piemēram, veselības stāvokļa vai atstādināšanas dēļ, bet amats nav vakants, amata pienākumu pildīšanu citam karavīram var uzdot atkārtoti. Karavīram par papildu pienākumu veikšanu cita karavīra prombūtnes laikā vai par amatu apvienošanu var noteikt piemaksu līdz 50% no viņa (karavīra, kas veic papildu pienākumus vai apvieno amatus) mēneša amatalgas apmēra, kāds noteikts ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu”. Aprēķinot piemaksu, amatalgā neietilpst piemaksa par izdienu un piemaksa par pakāpi.

402. Piemērojot MDL 21.panta sesto daļu, jāņem vērā MDL pārejas noteikumu 3.punkts, tādējādi līdz 2003.gada 31.decembrim saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” alga sastāvēs no amatalgas, piemaksas par izdienu un piemaksas par pakāpi. Karavīram šajā gadījumā pienāksies arī uzturnauda.

403. Ja karavīru atvaļina no profesionālā dienesta pēc MDL 21.panta septītās daļas, viņš atvaļināms saskaņā ar MDL 42.panta pirmās daļas 3.punktu un 43.panta otrās daļas 4.punktu, izbeidzot profesionālā dienesta līgumu pirms termiņa. Pamats iepriekš minēto normu piemērošanai noteikts likuma “Par valsts noslēpumu” 9.panta piektajā daļā. Atvaļinot karavīru no aktīvā dienesta pēc MDL 21.panta septītās daļas, viņam saskaņā ar MDL 57.panta otro daļu izmaksā tikai dienesta atalgojumu līdz atvaļināšanas dienai.

404. MDL 23.panta piektajā daļā noteiktais ar MDL spēkā stāšanās brīdi attiecas uz visiem karavīriem, kas ieņem virsnieka amatu, tāpēc nepieciešams nodrošināt, lai karavīri (atbilstoši savai pakāpei) ieņemtu likumā atļautos amatus.

405. MDL 23. un 24.pantā noteikta karavīru amatā iecelšanas kārtība. Pēc vispārējā principa amatpersona, kas iecēlusi karavīru attiecīgajā amatā, ir tiesīga to no attiecīgā amata arī atbrīvot.

406. MDL 26.pantā izsmeļoši uzskaitīti visi iespējamie karavīru pārcelšanas gadījumi, līdz ar to tādi apstākļi, kas nav paredzēti šajā MDL pantā, nevar būt par pamatu karavīra pārcelšanai. Piemērojot MDL 26.panta otrajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka virsnieka atrašanās amatā termiņš rēķināms no viņa iecelšanas amatā brīža.

407. Piemērojot MDL 26.panta trešajā daļā noteikto, jāņem vērā: ja karavīrs ar zemāku dienesta pakāpi ieņem augstākas dienesta pakāpes amatu, viņš atbilstoši MDL 26.panta trešajā daļā noteiktajam tiek pārcelts atbilstoši savai dienesta pakāpei, līdz 2003.gada 31.decembrim pēc iespējas ņemot vērā amatiem noteiktās kvalifikācijas kategorijas.

408. MDL 26.panta ceturtajā daļā dots izsmeļošs to gadījumu uzskaitījums, kad karavīru var pārcelt no augstākas dienesta pakāpes amata uz zemākas dienesta pakāpes amatu, līdz ar to apstākļi, kas nav minēti šajā pantā, nevar būt par pamatu karavīru pārcelšanai no augstākas dienesta pakāpes amata uz zemākas dienesta pakāpes amatu.

409. Piemērojot MDL 26.panta piektajā daļā noteikto, jāņem vērā šī likuma pārejas noteikumu 3.punkts. Karavīram MDL 26.panta piektajā daļā noteiktajos gadījumos saglabā algu, kas līdz 2003.gada 31.decembrim saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” sastāvēs no amatalgas, piemaksas par izdienu un piemaksas par dienesta pakāpi.

 

5.nodaļa. Dienesta pakāpju piešķiršana, pazemināšana un atņemšana

501. Piemērojot MDL 31.pantā noteikto, jāņem vērā, ka uz jaunajām pakāpēm (“vecākais virsseržants” un “vecākais virsniekvietnieks”) karavīrs var pretendēt saskaņā ar MDL 33.pantu, kurā noteikta dienesta pakāpju piešķiršanas secība. Iepriekšējā dienesta pakāpē nodienēto laiku skaita no dienesta pakāpes piešķiršanas brīža.

502. Saskaņā ar MDL 2.panta divpadsmitajā un trīspadsmitajā punktā sniegto terminu skaidrojumu vienība ir militārais formējums ar juridiskās personas statusu, bet apakšvienība — militārais formējums vienības sastāvā, līdz ar to dienesta pakāpes ir tiesīgi piešķirt tie komandieri, kuru komandētajām vienībām ir juridiskas personas statuss.

503. Piemērojot MDL 33.pantā noteikto, jāņem vērā MDL pārejas noteikumu 5.punkts, kurā noteikts, ka karavīram, kam tiesības uz nākamo dienesta pakāpi radīsies līdz 2003.gada 30.aprīlim, šo pakāpi piešķirs pēc likuma noteikumiem, kādi bija spēkā līdz 2002.gada 1.jūlijam. Ja 2003.gada 30.aprīlī karavīram nebūs iestājušies iepriekš spēkā bijušā likuma noteikumu nosacījumi nākamās pakāpes saņemšanai, karavīrs uz nākamo dienesta pakāpi varēs pretendēt vienīgi saskaņā ar MDL.

504. Piemērojot MDL 33.panta otrajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka Ziemeļatlantijas līguma organizācijas oficiālās valodas ir angļu un franču.

505. Saskaņā ar MDL 35.pantā noteikto virsniekiem dienesta pakāpes pielīdzināšanas kārtībā piešķir Valsts prezidente. Sākumā personu dienestā pieņem ar rezerves dienesta pakāpi, pēc tam MDL 35.panta noteiktajā pielīdzināšanas kārtībā tiek piešķirta atbilstošā militārā dienesta pakāpe.

 

6.nodaļa. Atvaļinājumi

601. Saskaņā ar MDL 37.pantu profesionālā dienesta karavīram tiek piešķirts apmaksāts ikgadējais atvaļinājums. Ikgadējā atvaļinājuma apmaksā ietilpst amatalga, piemaksa par izdienu, piemaksa par pakāpi. Karavīrs saņem uzturdevu vai tās kompensāciju naudā. Šajā gadījumā netiek maksātas specifiskās piemaksas, piemēram, par papildu pienākumu veikšanu u.c.

602. Piemērojot MDL 37.panta pirmajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka sapierim spridzinātājam atvaļinājums pienākas tad, ja viņš atbilst Ministru kabineta noteikumu Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” 4.pielikuma 3.punktā noteiktajām prasībām.

603. Saskaņā ar MDL 37.panta piektajā daļā noteikto, kompensējot atvaļinājumu naudā, neizmaksā atvaļinājuma pabalstu, nepiešķir uzturdevu natūrā un neizmaksā tās vērtību naudā. Kompensācijā ietilpst karavīram ikgadējā atvaļinājuma laikā pienākošās amatalga, piemaksa par izdienu un piemaksa par dienesta pakāpi. Kad kompensācija tiek izmaksāta, to izmaksā par visu ikgadējā atvaļinājuma laiku, ko karavīrs nav izmantojis.

604. Saskaņā ar MDL 37.panta piektajā daļā noteikto karavīrs nedrīkst atteikties no agrākajos gados neizmantotiem atvaļinājumiem, pieprasot par tiem kompensāciju. Karavīram atvaļinājums tiek piešķirts secīgi — vispirms neizmantotais atvaļinājums, pie kā tiek pieskaitīts kārtējais.

605. To, kādi apstākļi saskaņā ar MDL 38.panta otrajā daļā noteikto katrā konkrētā gadījumā uzskatāmi par svarīgiem un kādos attiecīgā tiesību norma piemērojama, izlemj komandieris. Kā piemēru apstāklim, kas varētu tikt uzskatīts par svarīgu šī panta daļas izpratnē, varētu minēt gadījumu, kad karavīrs ir asins donors.

606. Piemērojot MDL 38.panta trešajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka mācību atvaļinājums var tikt dalīts daļās, bet nedrīkst pārsniegt šajā panta daļā noteikto maksimālo atvaļinājuma dienu skaitu — 20.

607. Piemērojot MDL 40.pantā noteikto, jāņem vērā, ka:

1) karavīram katra bērna kopšanai piešķir vienu nedalītu atvaļinājumu;

2) karavīrs saņem bērna kopšanas pabalstu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā;

3) ja šī atvaļinājuma laikā piedzimst vēl viens bērns, karavīram tiek piešķirts jauns atvaļinājums līdz laikam, kad jaundzimušais sasniedz pusotra gada vecumu.

MDL 40.pants piemērojams tiem karavīriem, kam atvaļinājums piešķirts pēc 2002.gada 1.jūlija.

608. Piemērojot MDL 40.pantu, bērna kopšanas atvaļinājums karavīram tiek ieskaitīts izdienas stāžā, kas saskaņā ar MDL 53.panta otro daļu dod tiesības saņemt vienreizējo pabalstu ik pēc pieciem profesionālā dienesta gadiem. Karavīram atvaļinājuma laikā pienākas arī uzturdeva vai tās kompensācija naudā.

609. Bērna kopšanas atvaļinājumu var piešķirt arī karavīram — bērna tēvam. Ja abi bērna vecāki ir karavīri, atvaļinājums piešķirams tikai vienam no viņiem. Šāds atvaļinājums piešķirams arī karavīram, kas bērnu adoptējis.

 

7.nodaļa. Karavīru atvaļināšana no militārā dienesta

701. Piemērojot MDL 43.pantā noteikto, jāņem vērā, ka profesionālā dienesta līgumi, kas tikuši noslēgti līdz 2002.gada 1.jūlijam, paliek spēkā līdz noteiktajiem termiņiem, līdz ar to iespējams profesionālā dienesta līgumu izbeigt pirms termiņa saskaņā ar līgumā noteikto.

702. Saskaņā ar MDL 43.panta pirmajā daļā noteikto profesionālā dienesta līgumu pirms termiņa var izbeigt katrā laikā, pusēm par to vienojoties. Šajā pantā netiek paredzēta profesionālā dienesta līguma izbeigšana pirms termiņa pēc karavīra iniciatīvas, līdz ar to karavīra iesniegums par dienesta līguma izbeigšanu pirms termiņa komandierim nav obligāti jāņem vērā.

703. Piemērojot MDL 43.panta otrās daļas 9.punktu, jāņem vērā, ka profesionālā dienesta līgums ar karavīru pirms termiņa jāizbeidz visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai karavīrs sodīts par noziedzīgu nodarījumu, kas izdarīts ar nodomu vai aiz neuzmanības, kā arī neatkarīgi no tā, ka karavīrs notiesāts nosacīti. Tomēr iespējami gadījumi, kad saskaņā ar MDL 43.panta ceturtā daļā noteikto profesionālā dienesta līgums pirms termiņa ar karavīru netiek izbeigts.

704. Piemērojot MDL 44.panta ceturtajā daļā noteikto, jāņem vērā: ja no karavīra nepieciešams piedzīt izdevumu daļu par viņa militāro un profesionālo sagatavošanu vai kvalifikācijas celšanu ārvalstu izglītības iestādēs (kursos), attiecīgo izdevumu piedzīšana var notikt ar konkrēto valsti noslēgtā starptautiskā līgumā noteiktā kārtībā vai arī pēc speciāla pilnvarojuma.

 

8.nodaļa. Karavīru apgāde un sociālās garantijas

801. MDL 48.panta pirmā daļa piemērojama, ņemot vērā šā likuma pārejas noteikumu 3.punktā noteikto. Saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” līdz 2003.gada 31.decembrim jēdziens “alga” ietvers amatalgu, piemaksu par pakāpi un piemaksu par izdienu. Saskaņā ar iepriekš minētajiem Ministru kabineta noteikumiem jēdziens “dienesta atalgojums” papildus ietvers arī citas MK noteiktās piemaksas. Precīzu šo terminu skaidrojumu skatīt pie konkrētā panta.

802. Saskaņā ar MDL 48.panta otrajā daļā noteikto karavīriem, kas obligātajā militārajā dienestā turpina dienēt vai ir iesaukti pēc 2002.gada 1.jūlija, obligātajā militārajā dienestā nodienēto laiku izdienas stāžā neieskaita.

803. MDL 48.panta trešā daļa piemērojama, ņemot vērā šā likuma pārejas noteikumu 3.punktā noteikto. Līdz ar to saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” no amata atstādinātais karavīrs saņem amatalgu, piemaksu par izdienu un piemaksu par pakāpi.

804. MDL 48.panta piektā daļa saskaņā ar šā likuma pārejas noteikumu 3.punktu piemērojama, sākot ar 2004.gada 1.janvāri. Līdz 2003.gada 31.decembrim karavīrs saņems tādu amatalgu, kāda paredzēta konkrētam amatam Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumos nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu”. Piemaksas tiek aprēķinātas, ņemot vērā karavīra faktisko pakāpi un izdienu.

805. MDL 50.pantā noteiktie pabalsti un kompensācijas piešķiramas tiem karavīriem, kas, piemēram, ir militārie pārstāvji kādā no NATO štābiem vai pasniedzēji Baltijas aizsardzības koledžā u.tml.

806. Piemērojot MDL 51.panta otro daļu, ar jēdzienu “karavīra alga” saskaņā ar šā likuma pārejas noteikumu 3.punktu līdz 2003.gada 31.decembrim jāsaprot Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumos Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” noteiktā amatalga, piemaksa par izdienu un piemaksa par pakāpi.

807. Lai karavīram varētu kompensēt MDL 51.panta otrajā daļā noteikto starpību (ja karavīram saņemtā slimības pabalsta apmērs ir mazāks par algu), viņam slimības lapas B gadījumā nepieciešams saņemt izziņu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā par aprēķinātā slimības pabalsta lielumu. Slimības lapas A gadījumā karavīram tiek kompensēta neizmaksātā summa par slimības pirmo, otro un trešo dienu.

808. Ja karavīram saskaņā ar MDL 52.pantu piešķirama kompensācija, kas jāaprēķina pēc karavīra algas, jāņem vērā šā likuma pārejas noteikumu 3.punkts. Saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” ar karavīra algu saprot amatalgu, piemaksu par pakāpi un piemaksu par izdienu.

809. MDL 52.pantā norādītos karavīra apdrošināšanas un kompensācijas izdevumus piešķir un izmaksā no Aizsardzības ministrijai iedalītajiem budžeta līdzekļiem.

810. Piemērojot MDL 53.panta pirmo daļu, jāņem vērā šā likuma pārejas noteikumu 3.punkts. Saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” ar mēnešalgu saprot karavīra amatalgu un piemaksas par izdienu un pakāpi.

811. Ikgadējā atvaļinājuma pabalstu MDL 53.pantā noteiktajā apmērā ir tiesīgi saņemt tie karavīri, kas iet atvaļinājumā pēc 2002.gada 1.jūlija. Pārceļot atvaļinājumu uz nākamo gadu, tiesības uz pabalstu saglabājas.

812. Pabalsta, kas saskaņā ar MDL 53.panta pirmo daļu izmaksājams karavīram, aizejot ikgadējā atvaļinājumā, apmērs nav atkarīgs no pienākošos dienu skaita (30 vai 40 dienas). Atvaļinājuma pabalstu ieteicams izmaksāt tad, kad karavīrs izņem pirmo atvaļinājuma daļu.

813. Piemērojot MDL 53.panta otro daļu, jāņem vērā:

1) ja karavīrs pēc obligātā militārā dienesta vai mācībām NAA bijis ieskaitīts profesionālajā dienestā līdz MDL spēkā stāšanās dienai (2002. gada 1. jūlijam), viņa izdienas stāžs pabalsta saņemšanai par noteikto dienesta laiku nosakāms saskaņā ar iepriekš spēkā bijušajiem tiesību aktiem, bet pēc 2002.gada 1.jūlija saskaņā ar MDL;

2) ja karavīrs līdz 2002. gada 1.jūlijam pārtraucis aktīvo militāro dienestu, pabalsta saņemšanai nepieciešamais izdienas stāžs rēķināms no dienas, kad karavīrs pēdējo reizi uzsācis aktīvo militāro dienestu.

814. MDL 53.panta otrajā daļā paredzēto pabalstu karavīrs saskaņā ar MDL pārejas noteikumu 3.punktu saņem tādā apmērā, kāds paredzēts Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumos Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu”. Pabalstu sastāda amatalga, piemaksa par pakāpi, piemaksa par izdienu un citas piemaksas, ko noteicis Ministru kabinets. Aprēķinot šo pabalstu, līdz 2002.gada 1.jūlijam izdienas stāžā ieskaita arī dienestu regulāro spēku vienībās un Zemessardzē.

815. Piemērojot MDL 53.panta trešajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka pabalsta izmaksas veicamas pilnā apmērā — karavīra mēneša dienesta atalgojums ietver amatalgu, piemaksu par pakāpi, izdienu un citas piemaksas, ko noteicis Ministru kabinets. Šī pabalsta aprēķināšanai par pamatu ņem karavīra pēdējā mēneša dienesta atalgojuma apmēru.

816. Saskaņā ar MDL 53.panta trešo daļu karavīrs saņem pabalstu Ls 250 apmērā par katru bērnu.

817. Piemērojot MDL 53.panta ceturtajā daļā noteikto, ar karavīra mantu saprot gan ķermeniskas (kustamas un nekustamas), gan bezķermeniskas lietas. Par bezķermeniskām lietām saskaņā ar Civillikumu uzskatāmas dažādas personiskas, lietu un saistību tiesības, ciktāl tās ir mantas sastāvdaļas. Lai saskaņā ar MDL 53.panta ceturto daļu varētu atlīdzināt karavīra mantai nodarītos zaudējumus, karavīram uz attiecīgo lietu jābūt īpašumtiesībām. Īpašumtiesības uz attiecīgo mantu (lietu), kā arī tai nodarītais zaudējums, kas radies karavīra dienesta pienākumu izpildes dēļ, karavīram jāpierāda. Ziņojums un pierādījumi pakļautības kārtībā jāiesniedz Aizsardzības ministrijā.

818. MDL 53.panta piektajā daļā noteiktā kompensācija izmaksājama, ņemot vērā šā likuma pārejas noteikumu 3.punktu. Mēnešalga saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” ietver amatalgu, piemaksu par izdienu un piemaksu par pakāpi.

819. MDL 53.panta astotajā daļā noteikto kompensāciju karavīram var izmaksāt gadījumos, ja karavīrs uzsācis studijas pēc savas iniciatīvas. Ja karavīrs nosūtīts mācīties uz civilo izglītības iestādi (MDL 11.panta otrā daļa), viņam ar karavīru apmācību saistītos izdevumus sedz no šim mērķim paredzētajiem budžeta līdzekļiem. Ja karavīrs mācās civilajā izglītības iestādē, kur iegūstamās zināšanas nav izmantojamas dienestā, karavīram nav tiesību prasīt MDL 53.panta astotajā daļā noteikto kompensāciju.

820. Piemērojot MDL 56.panta pirmajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka:

1) rezerves karavīram minētās tiesības rodas, pildot MDL 65.pantā noteiktos pienākumus;

2) izdevumi, kas radušies, karavīram vai rezerves karavīram izmantojot maršruta taksometru, tiek segti tādos gadījumos, ja braukšanas maksa nav lielāka par autobusa, vilciena, trolejbusa vai tramvaja braukšanas maksu (atkarībā no attāluma, kāds jāveic karavīram) vai arī šis ir vienīgais transportlīdzeklis, ar kuru karavīrs vai rezerves karavīrs var nokļūt līdz dienesta pienākumu izpildes vietai.

821. Piemērojot MDL 57.panta pirmajā daļā noteikto, jāņem vērā MDL pārejas noteikumu 3.punkts. Saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu” karavīra alga sastāv no karavīra amatalgas un piemaksām par izdienu un pakāpi. Piemērojot MDL 57.panta pirmajā daļā noteikto, karavīram izmaksā atvaļinājuma kompensāciju naudā (skatīt skaidrojumu par 37.p.1.daļu). Atvaļinot profesionālā dienesta karavīru, kas atvaļinājumu izmantojis daļēji, nav jāietur izmaksātā atvaļinājuma kompensācijas daļa proporcionāli neizmantotajai atvaļinājuma daļai.

822. MDL 57.panta pirmās daļas 1.punktā noteiktais maksimālais vecuma ierobežojums nav attiecināms uz militārajiem darbiniekiem.

823. Piemērojot MDL 57.panta pirmās daļas 4.punktā noteikto, ar obligātā militārā dienesta laika beigšanos saprot atvaļināšanu no obligātā militārā dienesta jebkāda iemesla dēļ.

 

9.nodaļa. Civilpersonu dienesta un darba īpatnības militārajās vienībās

901. Piemērojot MDL 61.panta pirmajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka civilpersona militārā darbinieka statusu var iegūt tikai tajā gadījumā, ja štatā attiecīgais amats paredzēts kā militārā darbinieka amats. Militārā darbinieka statuss tiek atrunāts darba līgumā.

902. Piemērojot MDL 61.panta otrajā daļā noteikto, jāņem vērā MDL pārejas noteikumu 3.punkts. Militārais darbinieks līdz 2003.gada 31.decembrim atalgojumu saņems saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 29.jūnija noteikumiem Nr.241 “Noteikumi par karavīru un ierindas dienesta zemessargu atalgojuma sistēmu”. Piemaksu par dienesta pakāpi militārais darbinieks nesaņems.

903. Piemērojot MDL 61.panta sestajā daļā noteikto, jāņem vērā, ka uz militāro darbinieku attiecas arī Darba likums, tādējādi vidējo mēneša izpeļņu izmaksājamam atlaišanas pabalstam, kas noteikts šī panta attiecīgajā daļā, aprēķina pēc tā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!