• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai saglabātu vēsturei mūsu ceļu uz NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2002., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66929

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai visiem vienādas tiesības un iespējas

Vēl šajā numurā

01.10.2002., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai saglabātu vēsturei mūsu ceļu uz NATO

NATO1.JPG (13394 bytes) NATO2.JPG (15685 bytes)

Vakar, 30. septembrī, Latvijas Ārlietu ministrijā notika divu ministrijas jauno izdevumu atvēršanas svētki. Šie izdevumi ir NATO kandidātvalstu valdību vadītāju sanāksmes “Rīga 2002: tilts uz Prāgu” fotoalbums un sanāksmes ietvaros notikušā nevalstisko organizāciju foruma “Pēc-Prāgas skatījums uz paplašināto NATO: misijas, attiecības un izaicinājumi” diskusiju apkopojums latviešu un angļu valodā.

Atklājot svētkus, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš uzsvēra, ka “NATO nav pašmērķis, bet līdzeklis Latvijas drošības nostiprināšanai, jo... nav spēcīgākas starptautiskās organizācijas — drošības garanta par NATO”.

Fotoalbumā “Rīga 2002: tilts uz Prāgu” atrodama Rīgas apspriedes “Tilts uz Prāgu” deklarācija, kā arī plašs vizuālais materiāls. Fotogrāfijās iemūžināta delegātu ierašanās Latvijas galvaspilsētā, Viļņas grupas premjerministru un ASV Senāta delegācijas neformālā tikšanās.

Tāpat atrodami fotomateriāli no atklāšanas sesijas un paneļdiskusijas “Uz kopīgām vērtībām balstītas sabiedrības veidošana” šā gada 5. jūlijā, kā arī otrās dienas sesija ar paneļdiskusiju “Devums eiroatlantiskajai drošībai” un virkne apspriedes neformālo mirkļu, ieskaitot 2002. gada Eirovīzijas konkursa uzvarētājas Marijas Naumovas uzstāšanos Rīgas apspriedes dalībniekiem. Fotoalbumā iemūžināti arī apspriedes dienu pasākumi Rīgas ielās — Nacionālo bruņoto spēku karavīru sporta sacensības un militārās tehnikas demonstrējumi, kā arī Apvienotās Karalistes karakuģu “Atherstone” un “Ramsey” vizīte Latvijas galvaspilsētā par godu Rīgas apspriedei.

Savukārt grāmatā “Pēc-Prāgas skatījums uz paplašināto NATO — misijas, attiecības un izaicinājumi” sniegts plašs pārskats par Rīgas sanāksmes ietvaros notikušo nevalstisko organizāciju foruma diskusiju. Šeit lasāmi Ziemeļatlantijas asamblejas viceprezidenta un Bundestāga pārstāvja Markusa Mekela, Stokholmas Starptautiskā miera izpētes institūta (SIPRI) vadītājas Elisonas Beilsas, Francijas Stratēģisko pētījumu fonda vadītāja prof. Fransuā Heisburga, Polijas bijušā ārlietu ministra prof. Broņislava Geremeka un bijušā Zviedrijas premjerministra Karla Bilta, kā arī Latvijas Universitātes profesora Aivara Strangas un Pasaules brīvo latviešu apvienības prezidenta Jāņa Kukaiņa viedokļi par NATO lomu mūsdienu pasaulē, kā arī par Latvijas un citu NATO kandidātvalstu motivāciju stāties šajā organizācijā.

Ārlietu ministrijas jauno izdevumu prezentācijā piedalījās arī Latvijas Universitātes Politisko zinātņu fakultātes un Rīgas Stradiņa universitātes Starptautisko attiecību fakultātes studenti, kas aktīvi iesaistījās diskusijā par NATO dalībvalstu vadītāju Prāgas apspriedes eventuālajiem lēmumiem Latvijas ārpolitikas stratēģisko prioritāšu kontekstā. Uzrunājot studentus, Latvijas Universitātes Politisko zinātņu fakultātes docents Kārlis Daukšts teica: “Paies gadi, un pienāks laiks, kad Latvijas vēsturi studēs jūsu bērni. Tad jūs vislabāk redzēsit, cik nozīmīgs Latvijai bijis šis gads, kad mūsu valsts gatavojās kļūt par Eiropas Savienības un NATO locekli.”

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!