• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmēja prasmi atrast savu nišu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2002., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmais solis uz Latvijas e-pusi

Vēl šajā numurā

20.09.2002., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmēja prasmi atrast savu nišu

Bijušais Preiļu mērs Ilmārs Melluškāns pēc desmit pašvaldību darbā pavadītiem gadiem nolēma uzsākt savu uzņēmējdarbību un veiksmīgi atrada vēl tukšu nišu - viņa firma sniedz auditora pakalpojumus pašvaldībām un raksta projektus uzņēmējiem, zemniekiem un sabiedriskajām organizācijām. 15. oktobrī viņš varēs svinēt sava uzņēmuma “Finanšu pakalpojumi” gada jubileju.

Viņš uzņēmējdarbību sāka no nulles, izmantojot savas unikālās zināšanas un prasmes. Kopā ar partneri zvērinātu revidentu nodibināja sabiedrību ar ierobežotu atbildību, pieņēma darbā grāmatvedi un sāka piedāvāt pašvaldībām audita pakalpojumus. Tas ir stabils pakalpojumu veids, jo likumā ierakstīts, ka pašvaldībām regulāri katru gadu jāiesniedz bez pārskata arī auditora slēdziens. Taču, pirms tirgū ar saviem pakalpojumiem ienāca Preiļu firma “Finanšu pakalpojumi”, tas jau bija sadalīts, un tāpēc Ilmāram vajadzēja piedāvāt kaut ko labāku.

“Parasti iepriekšējie pakalpojumu sniedzēji ir kompetenti grāmatvedībā, bet mazāk kompetenti pašvaldību juridiskajās lietas, un ar to mēs viņus sitam pušu. Bet neiet viegli, teikšu, kā ir. Ir tirgus, un ir konkurence. Ja es būtu sācis kaut gadu agrāk, tad man tagad nebūtu tā jācīnās,” neslēpj Ilmārs.

Svarīgākais viņa biznesā ir cena. “Īpaši manevrēt gan nevar, jo šie pakalpojumi ir Zvērinātu revidentu asociācijas redzeslokā. Un tai ir sava nostāja par maksu: uz augšu vari braukt, bet uz leju nebūs sevišķi labi,” piebilst uzņēmējs. Pirmajā darbības gadā viņu glāba tas, ka jaunais uzņēmums nav PVN maksātājs un tādējādi savu pakalpojumu varēja piedāvāt lētāk. Šobrīd starp Preiļu uzņēmuma klientiem pamatā ir Krāslavas rajona pašvaldības, kā arī pašvaldības no Daugavpils, Balvu, Preiļu un Rīgas rajona.

Viņš runājis ar vairākām bankām, līdz uzzinājis, ka Hipotēku banka piedāvā valsts atbalstītus kredītus, kuriem ir izdevīgāki izmantošanas noteikumi. Tos dod uzņēmējiem iesācējiem, 600 latu jeb 30% no aizdevuma summas ir valsts atbalsts, par kuru nav jāmaksā procenti un, ja laikus veikti maksājumi, tad šī summa nav jāatmaksā vispār. Tikai daudzus var atturēt fakts, ka kredītnodrošinājums ir pārāk liels. Viņam banka par 2000 latu aizdevumu prasījusi 3,5 tūkstošus vērtu ķīlu. Tas ir daudz. Ilmārs ieķīlājis savu mašīnu, bet citiem iesācējiem, īpaši Latgales pusē, tā varētu būt nepārvarama problēma. Nekustamā īpašuma cenas šeit nav tik augstas.

“Domāju šogad paplašināties un uzsākt vēl vienu pakalpojumu - projektu rakstīšanu. Biju klāt, kad rakstīja likumu par īpaši atbalstāmajiem reģioniem, Latvijā nāk iekšā arī dažādu Eiropas fondu naudas, ir arī dažādi valsts fondi. Ne katrs to zina, ne katrs to māk izmantot,” stāsta Ilmārs.

Nauda ir, bet cilvēki nemākot to paņemt. Pašvaldībām vēl ir kāds speciālists, kas spēj uzrakstīt projektu, bet vidējiem un mazajiem uzņēmumiem, kādu Latvijā ir vairāk nekā 90%, nav laika sekot līdzi informācijai. Viņš varot pat saderēt, ka, piemēram, liela daļa zemnieku nemaz nezinot, kādas subsīdijas varot saņemt no Zemkopības ministrijas, ja aizpildītu tikai divas trīs lapiņas. Daudzviet projektam vēl arī jābūt angļu valodā. Projektu rakstīšana ir plašs darba lauciņš, jo šī niša Latgalē praktiski ir tukša.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!