• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmais solis uz Latvijas e-pusi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2002., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar uzticību bankām un to uzraudzību

Vēl šajā numurā

20.09.2002., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmais solis uz Latvijas e-pusi
GUDELE.JPG (25119 bytes)
Foto: A.F.I.

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektore Ina Gudele:

Pēc pusotra gada ilga darba beidzot ir apstiprināta Latvijas e-pārvaldes koncepcija. Ceļš uz šīs koncepcijas gala versiju bija garš, un dažreiz pat šķiet, ka pārāk garš. Analizējot gala rezultātu, tomēr rodas pārliecība, ka tas bija to vērts, lai pie tā strādātu tik ilgu laiku. Vai mūsu mērķis ir ātri izstrādāt dažāda veida koncepcijas, lai citu valstu priekšā varētu lepoties ar avangardu IT jomā, vai tomēr izstrādāt darboties spējīgus likumprojektus? Paies vēl ilgs laiks, kamēr koncepcija tiks ieviesta. Varbūt arī labi, jo Latvijas iedzīvotājiem būs vajadzīgs pietiekams laika brīdis, lai saprastu un pieņemtu jauninājumus. Savu laiku prasīs arī mūsu valstsvīru sapratne, kā reāli izmantot visas priekšrocības, ko sniedz elektroniskā pārvalde, un vēl vairāk laika varētu prasīt valsts ierēdņu adaptācija jaunajiem darba apstākļiem un jaunu prasmju apgūšanai. Neskatoties, ka kaimiņos šajā jomā viss notiek jau realizācijas stadijā, tomēr nav nozīmes izstrādāt dažādus valsts dokumentus, ja tie visā pilnībā nedarbojas un galvenais ieguvums no elektroniskās pārvaldes ieviešanas ir papīra ekonomija valsts institūcijās. Lasot šo koncepciju par elektronisko pārvaldi, rodas iespaids, ka šoreiz ideja nav sasteigta un viss ir paredzēts līdz pat sīkumiem. Protams, realizācijas gaitā noteikti radīsies šķēršļi, kas nav pašlaik paredzami, izmantojot citu valstu pieredzi.

Latvijas iedzīvotāji un valsts ierēdņi pagaidām nav gatavi pilnībā pieņemt un realizēt visus elektroniskās pārvaldes koncepcijas uzstādītos uzdevumus. Tam ir nepieciešams laiks, lai apgūtu iemaņas, sagatavotu materiāli tehnisko bāzi un galvenais - nobriestu psiholoģiski. Pašlaik ir pēdējais brīdis to sākt darīt, un koncepcija ir tieši laikā, jo labvēlīgi darbojas visi nepieciešamie faktori, lai to veiksmīgi varētu realizēt.

Protams, galvenais paredzamais šķērslis varētu būt tieši valsts ierēdņu pretošanās, kā tas notiek jebkuru reformu gadījumā. Reformas rezultātā ierēdņu skaitam būtu jāsamazinās, palielinoties to darba efektivitātei un kvalifikācijai. Pareizi popularizējot un izskaidrojot ieguvumus no elektroniskās valsts pārvaldes, šis šķērslis izzudīs pats no sevis. Jebkurai reformai noteikti ir un būs oponenti, kas atradīs iemeslus, kāpēc kaut ko nevar vai nevajag realizēt. Bet vai tāpēc nedarīt un atgriezties akmens laikmetā?

Sabiedriskās politikas portāls

POLITIKA.LV

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!