• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Republikas Satversmes grozījumu projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2002., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66407

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Varai ir jānāk tuvāk cilvēkam"

Vēl šajā numurā

17.09.2002., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Republikas Satversmes grozījumu projektu

Politiskā apvienība “Centrs” vakar, 16. septembrī, Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) iesniedza 10 587 pilsoņu parakstītu Satversmes grozījumu projektu. Apvienība ierosina grozīt Satversmes 35. pantu, izsakot to šādā redakcijā: “Valsts prezidentu ievēlē Latvijas pilsoņi uz četriem gadiem vispārīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās saskaņā ar Valsts prezidenta vēlēšanu likumu.”

Atbilstoši likumam “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” tiesības iesniegt CVK pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu ir ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem. Tāpēc, lai konstatētu, cik balsstiesīgo Latvijas pilsoņu ir parakstījuši politiskās apvienības “Centrs” izstrādāto Satversmes grozījumu projektu, tuvākajās dienās CVK uzsāks iesniegto parakstu pārbaudi. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, parakstu pārbaude varētu ilgt aptuveni 20 dienas. Tās laikā tiks konstatēts, vai kāds no pilsoņiem nav parakstījies vairākkārt, vai visi parakstījušies ir vēlētāji un vai paraksti noformēti saskaņā ar likuma prasībām (apliecināti pie notāra, bāriņtiesā vai pagasttiesā).

Ja iesniegto Satversmes grozījumu projektu būs parakstījuši vismaz 10 000 vēlētāju, CVK izsludinās nākamo likuma ierosināšanas posmu — 30 dienu ilgu parakstu vākšanu. Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt Saeimā, parakstu vākšanas laikā tas būs jāparaksta ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita.

Šādā kārtībā iesniegtais Satversmes grozījumu projekts stāsies spēkā, ja Saeima to pieņems bez labojumiem. Savukārt, ja Saeima izstrādāto Satversmes grozījumu projektu bez satura labojumiem nepieņems, par to būs jārīko tautas nobalsošana.

Pēdējoreiz paraksti likuma ierosināšanai tika vākti 2000. gadā, kad CVK tika iesniegts likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā”. CVK organizētajā parakstu vākšanā šo likumprojektu atbalstīja 307 330 vēlētāji jeb 22,9 procenti no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita. Likumprojekts tika iesniegts Saeimai, kas to pieņēma bez satura grozījumiem, un likuma grozījumi stājās spēkā.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!