• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kampaņu "Pilsētā bez auto". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2002., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labiem un lētiem dzīvokļiem

Vēl šajā numurā

17.09.2002., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kampaņu “Pilsētā bez auto”

Lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību arvien pieaugošajam automašīnu skaitam pilsētās un autotransporta ietekmei uz pilsētvidi un iedzīvotāju dzīves kvalitāti, Eiropā jau vairākus gadus 22.septembrī tiek organizēta kampaņa “Pilsētā bez auto”.

Pērn šai Eiropas iniciatīvai pievienojusies arī Latvija. Tādēļ Eiropas Komiteja un “Pilsētas bez auto” nacionālā koordinatore Latvijā — Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) — aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju šonedēļ un īpaši 22.septembrī pilsētās mazāk izmantot autotransportu, bet vairāk iet kājām, kā arī izmantot sabiedrisko transportu un videi draudzīgus pārvietošanās līdzekļus.

Šim aicinājumam pievienojas arī Veselības veicināšanas centrs, kas uzsver neveselīgu paradumu ietekmi ne tikai uz vidi, bet arī uz cilvēku veselību un dzīves kvalitāti kopumā.

Latvijā VARAM aicinājumam Latvijas pašvaldībām piedalīties Eiropas mobilitātes nedēļā un kampaņā “Pilsētā bez auto” ir atsaukušās četras pašvaldības — Cēsis, Daugavpils, Gulbene un Valmiera.

Eiropas mobilitātes nedēļā, kas norit no 16.līdz 22.septembrim, minētās pašvaldības apņēmušās rīkot dažādus pasākumus, kas veicinātu videi draudzīga autotransporta izmantošanu, kā arī pilsētu iedzīvotāju uzmanību pievērstu auto nelabvēlīgajai ietekmei uz vidi un cilvēku veselību. Gan šo pašvaldību iedzīvotāji, gan citi pilsētnieki kampaņas “Pilsētā bez auto” laikā, kā arī ikdienā ir aicināti autotransporta vietā izvēlēties kādu videi draudzīgu transporta līdzekli, piemēram, velosipēdu, vai arī pārvietoties kājām, tādējādi veicinot ne tikai apkārtējās vides un gaisa stāvokļa uzlabošanos, bet arī uzlabojot savu veselību.

Autotransporta izplūdes gāzes ir viens no būtiskākajiem gaisa piesārņojuma avotiem pilsētā. Speciālistu aprēķini liecina, ka gada laikā viena automašīna rada izplūdes gāzes tādā apjomā, kas ir trīs reizes lielāks par auto masu. Autotransports ir arī viens no lielākajiem trokšņa izraisītājiem pilsētās. Turklāt pieaugošais autotransporta skaits izraisa arvien lielākus sastrēgumus, kuru dēļ arvien vairāk laika iedzīvotāji tērē sastrēgumos. Paralēli tam pieaug autotransporta novietošanas problēmas. Pārāk lielais autotransporta daudzums pilsētās cieši ir saistīts ne tikai ar vides, bet arī cilvēka veselību, kuru negatīvi ietekmē auto izplūdes gāzes.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!