• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārtikas eksportu un importu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2002., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66371

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionu un galvaspilsētas attiecībām

Vēl šajā numurā

17.09.2002., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārtikas eksportu un importu

Jau pērn pieauga saražoto un eksportēto lauksaimniecības un pārtikas produktu apjomi. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pieaugums pērn novērojams gandrīz visās pārtikas nozarēs. Arī šā gada pirmajā pusgadā ievērojami pieaudzis Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produktu eksports, kurš sasniedza 61,5 miljonus latu.

Galvenie Latvijas eksporta tirgi pirmajā pusgadā bija Krievija (24%), ASV (19%), Lietuva (16%), Igaunija (10%) un Vācija (6%), savukārt galvenās preces Latvijas eksportā bija zivju izstrādājumi, tabakas izstrādājumi, bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni. Uz Latvijas tradicionāli lielāko eksporta tirgu jeb Krieviju visvairāk tika eksportēti zivju izstrādājumi. Tomēr ir jāatzīmē, ka visstraujāk pieauga eksports uz ASV, kas sasniedza 11,4 miljonus latu un bija 2,85 reizes lielāks nekā iepriekšējā gadā. Viena no galvenajām eksporta precēm uz ASV bija tabakas izstrādājumi, kurus jau vairākus gadus uz šo tirgu eksportē SIA “House of Prince Riga”, bet galvenais eksporta pieauguma iemesls uz ASV bija Krievijas koncerna S.P.I. sastāvā ietilpstošās AS “Latvijas Balzams” eksportētie degvīni, izmantojot pasaulē populārās oriģinālā Krievijas degvīna tirdzniecības markas.

Izvērtējot eksportu pa valstu grupām, visievērojamāk ir pieaudzis eksports uz NVS valstīm, kas 2002. gada 1. pusgadā bija 19,9 miljoni latu jeb par 35% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Galvenais iemesls ir ekonomiskās situācijas stabilizācija NVS valstīs. Pieaudzis ir eksports arī uz Baltijas valstīm, kas sastādīja 27% no kopējā Latvijas eksporta, taču par 5% ir samazinājies eksports uz ES valstīm.

Šā gada pirmajā pusgadā uz Latviju tika importēti lauksaimniecības un pārtikas produkti 166,3 miljonu latu apmērā, kas ir par 19% vairāk nekā iepriekšējā gadā tādā pat laika periodā. Vislielākais importētājs Latvijā bija Lietuva, kura importēja lauksaimniecības un pārtikas produktus 34,4 miljonu latu apmērā, kas ir 21% no kopējā importa un par 45% vairāk nekā iepriekšējā gada 1. pusgadā. Galvenais iemesls Lietuvas eksporta pieaugumam bija Lietuvas pārtikas veikalu ķēdes “Vilniaus prekyba” aktīvā ienākšana Latvijas tirgū. Lai gan ļoti ievērojami ir pieaudzis cigarešu imports no Lietuvas, kas ir palielinājies par 87%, sasniedzot 7,1 miljonu latu, tomēr visumā ir vērojams jūtams pieaugums it visās lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta sadaļās no Lietuvas. Galvenokārt tas ir saistīts ar to, ka lietuvieši cenšas iekļaut Latvijā “T-Market” un “Maxima” veikalu sortimentā nevis šauru, bet gan plašu dažādu veidu Lietuvā ražotu produktu piedāvājumu, kas ir lētāki par citās valstīs ražotajiem.

Pārējie lielākie lauksaimniecības un pārtikas produktu importētāji Latvijā bija Vācija (11%), Igaunija (10%), Nīderlande (9%) un Polija (6%). Galvenās uz Latviju importēto produktu grupas bija bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, augļi, dārzeņi, gaļa un dažādu veidu tauki un eļļas.

Lai gan pirmā pusgada ražošanas rādītāji priecē, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas prezidents Viktors Mende prognozē, ka otrajā pusgadā būs vērojams apjomu kritums galvenokārt zivsaimniecības problēmas dēļ. Jau vairākkārt rakstīts, ka pārprodukcijas dēļ zivsaimnieki samazina pārdošanas apjomus uz Krieviju. Tāpat zemo cenu un pārprodukcijas dēļ sarucis arī piena produktu eksports uz Eiropas Savienības valstīm.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!