• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Finansu ministrijas un Pašvaldību savienības viedokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2002., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66314

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (9.09.2002. - 15.09.2002.)

Vēl šajā numurā

13.09.2002., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Finansu ministrijas un Pašvaldību savienības viedokli

Trešdien, 11.septembrī, Finansu ministrijā notika Finansu ministrijas (FM) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) kārtējās sarunas par budžeta un finansu jautājumiem. Sarunas notika ļoti konstruktīvā noskaņojumā, un faktiski visos jautājumos tika panākts vienots FM un LPS viedoklis.

Viens no nozīmīgākajiem jautājumiem šajā sarunā bija pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana siltumapgādei. Pērnā gada nogalē pieņemtie grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli paredz, ka no 2003.gada siltumapgādei iedzīvotājiem tiks piemērota 18% PVN likme (tāpat kā pašlaik šī likme tiek piemērota siltumapgādei juridiskām personām). Pašlaik siltumapgāde iedzīvotājiem ir atbrīvota no PVN.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš jau iepriekš bija paudis nostāju, ka vēl turpmākos divus gadus siltumapgādes pakalpojumi būtu atbrīvojami no PVN. Finansu ministrijas un LPS sarunās tika definēta vienota nostāja šajā jautājumā, atbalstot priekšlikumu uz pāris gadiem saglabāt pašreizējo siltumapgādes atbrīvojumu no PVN.

Sarunās skarts arī jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa likuma nepieciešamajām izmaiņām. Gan no pašvaldību budžeta ieņēmumu viedokļa, gan prognožu un nodokļa administrēšanas viedokļa FM un LPS vienojās, ka visām paredzamajām nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņām (bāze, aprēķināšanas kārtība un likme) būtu jāstājas spēkā vienlaikus – no 2004.gada 1.janvāra. Šādu pozīciju Finansu ministrija piedāvās izskatīt arī Ministru kabinetam. Kā zināms, jau pērn FM un LPS ar identisku priekšlikumu vērsās MK, taču valdība atbalstīja citādu lēmumu, kas paredz izmaiņas nekustamā īpašuma nodokli ieviest pakāpeniski — daļu no 2003.gada un daļu no 2004.gada.

Apspriesti arī pašvaldību savstarpējo norēķinu jautājumi, par ko LPS iesniegs priekšlikumus Finansu ministrijā, kā arī pašvaldību ieņēmumu prognozes 2003.gadam. Pagaidām gan budžeta ieņēmumu prognozes ir visai provizoriskas, jo budžeta gatavošanu ar visiem nepieciešamajiem lēmumiem sāks tikai nākamā valdība pēc Saeimas vēlēšanām. LPS un FM sarunu laikā dalībnieki pieskārās arī pašvaldību aizņēmumu un galvojumu limitam un nolēma, ka šogad tiks izskatīti visi pašvaldību pieteikumi aizņēmumiem un galvojumiem, un nākamajos gados šis jautājums tiks skatīts plašākā perspektīvā, izvērtējot nepieciešamību dalīt aizņēmumus īstermiņa, vidēja termiņa un ilgtermiņa aizņēmumos.

 

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!