• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kalnbērziņa vadītāji Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2002., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66239

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lielbritānijas valdības stipendiātiem Latvijā

Vēl šajā numurā

12.09.2002., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kalnbērziņa vadītāji Rīgā

Maskavas diriģenti un Latvijas lelles

Nolūkā vēl vairāk pakļaut diezgan pavājo Latvijas boļševiku partiju (1944. gadā pāris simts biedru) Maskavas kontrolei, 1944. gada 27. decembrī Vissavienības komunistiskās boļševiku partijas Centrālās komitejas Politbirojs Latvijas aneksijas organizēšanai nodibināja speciālu VK(b) CK Latvijas biroju. Šādus birojus nodibināja visās jaunajās PSRS republikās — arī Lietuvā, Igaunijā un Moldāvijā.

Latvijas boļševiku vadīšanas grupā ietilpa 5 Kremlim uzticami cilvēki, kā VK(b)P CK kadru daļas vadītāja vietnieks F.Butovs un PSRS NKVD–NKGB pilnvarotais Latvijas jautājumos A.Babkins. LK(b)P CK un J.Kalnbērziņš par šo lēmumu nezināja. Maskavā saglabājusies Latvijas biroja arhīva daļa, kas satur arī biroja ziņojumus par Latviju, liecina, kā biroja vadītājs N.Šataļins (vēlāk Rjazanovs) kārtojis Latvijas jautājumus, sevišķi cenšoties nostiprināt vadošos kadrus ar Kremļa ielikteņiem, “iztīrot” vadību no iedzimtajiem.

Saglabājušies arī vairāki ziņojumi par neapmierinošo ideoloģisko stāvokli Latvijā, tai skaitā arī Latvijas Universitātē.

Pēc šādas Maskavas varasvīru un vietējo pakalpiņu veiktās vadošo iestāžu un kadru “nostiprināšanas” Politbirojs 1947. gadā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas birojus likvidēja, bet Moldāvijā vēl saglabāja.

 

Dr. habil. hist. Henriks Strods —“Latvijas Vēstnesim”

Biedram Staļinam

STALINS COPY.GIF (78142 bytes)
G.Maļenkova vēstule ar viņa personīgo parakstu un Josifa Staļina rezolūciju ar zilu celtnieka zīmuli

Iesniedzu Jūsu izskatīšanai VK(b)P CK Politbiroja lēmuma projektu “Par VK(b)P CK Latvijas biroju”.

Projektā paredzēts apstiprināt par VK(b)P CK Latvijas biroja priekšsēdētāju b. N.N. Šataļinu, par priekšsēdētāja vietnieku b. F.M.Butovu un par biroja locekļiem b.b. A.N.Babkinu, J.E.Kalnbērziņu un V.T.Lāci.

B.Butovs pašlaik ir VK(b)P CK Kadru pārvaldes priekšnieka vietnieks un spēs veikt arī VK(b)P CK Latvijas biroja priekšsēdētāja vietnieka darbu.

B.Babkinu ieteic b.b. Berija un Merkulovs kā pieredzējušu čekistu.

Lēmuma projektā ir paredzēts arī, ka b. Šataļina uzturēšanās laikā Latvijā VK(b)P CK Igaunijas biroja priekšsēdētāja pienākumus veiks b. Perovs.

27/XII–44.g. G.Maļenkovs

NM–3268 /paraksts/

 

VK(b)P CK lēmums Projekts

Par VK(b)P CK Latvijas biroja organizēšanu

1. Izveidot VK(b)P CK Latvijas biroju, lai sniegtu palīdzību Latvijas K(b)P Centrālajai Komitejai Latvijas PSR partijas, padomju un saimniecisko organizāciju vadības nostiprināšanā.

2. Apstiprināt VK(b)P CK Latvijas biroju šādā sastāvā: biroja priekšsēdētājs — N.N.Šataļins, biroja priekšsēdētāja vietnieks — F.M.Butovs, biroja locekļi — PSRS IeTK un VDTK pilnvarotais Latvijas PSR A.N.Babkins, Latvijas K(b)P CK pirmais sekretārs J.E.Kalnbērziņš, Latvijas PSR TKP priekšsēdētājs V.T.Lācis.

3. Biedra N.N.Šataļina uzturēšanās laikā Latvijā VK(b)P CK Igaunijas biroja priekšsēdētāja pienākumu veikšanu uzdot b. G.V.Perovam.

4. Noteikt, ka VK(b)P CK Latvijas birojs ir pakļauts tieši VK(b)P CK. VK(b)P CK Latvijas biroja lēmumi ir saistoši Latvijas K(b)P CK.

5. Noteikt, ka VK(b)P CK Latvijas biroja galvenie uzdevumi tuvākajā laikā ir:

a) centrālo un vietējo partijas un padomju organu aparāta un vadības tālāka nostiprināšana, to autoritātes un politiskās aktivitātes paaugstināšana;

b) enerģisku pasākumu veikšana, lai darītu galu buržuazisko nacionālistu un citu pretpadomju elementu darbībai;

c) nepieciešamo pasākumu veikšana Latvijas PSR partijas un padomju organos straujai rūpniecības un lauksaimniecības atjaunošanai, kā arī republikas saimnieciskās un kultūras dzīves sakārtošanai;

d) nepieciešamo pasākumu veikšana Latvijas PSR partijas un padomju kadru boļševistiskajā audzināšanā, politiskā darba iedzīvotājos izvēršanā, darbaļaužu audzināšanā ļeņiniski staļiniskās tautu draudzības garā un visstingrākās padomju likumu un valsts disciplīnas ievērošanas garā.

7. VK(b)P CK Latvijas biroja pienākums ir nodrošināt, lai Latvijas PSR partijas, padomju, saimnieciskās un citas organizācijas, kā arī Savienības tautas komisariāti un iestādes savlaicīgi izpildītu partijas un valdības lēmumus jautājumos, kas attiecas uz Latvijas PSR.

8. Uzdot VK(b)P CK Latvijas birojam periodiski atskaitīties (par savu darbu) VK(b)P Centrālajai komitejai.

VK(b)P CK Politbirojs

Pirmpublicējums

Vissavienības komunistiskās (boļševiku) partijas CK sekretāra G.Maļenkova (1902—1988) 1944. gada 27. decembra vēstule VK(b)P CK ģenerālsekretāram J.Staļinam par VK(b)P CK Latvijas biroja nodibināšanu un VK(b)P CK Politbiroja 1944.g. 29. decembra lēmums par šā biroja nodibināšanu.

Avots

Padomju Savienības komunistiskās partijas Centrālkomitejas arhīvs, 17. fonds, 163.apr., 1432.lieta, 13.—15.lpp. (VK(b)P CK Politbiroja sēdes protokols Nr.44. Lēmums “Par VK(b)P CK Latvijas biroja organizēšanu”.) Oriģinālmašīnraksts krievu valodā ar G.Maļenkova personisko parakstu. Uz dokumenta J.Staļina rezolūcija ar zilu celtnieka zīmuli: “Par. J.Staļins.” Uz dokumenta atzīme: “Izrakstu nosūtīt tikai b.Maļenkovam.” Uz lēmuma J.Staļina sekretāra A.Poskrebiševa uzraksts ar tinti, ka Politbiroja lēmums pieņemts 1944. gada 29. decembrī kā 44. protokola 251. paragrāfs; lēmums pavairots 5 eksemplāros un oriģināls nodots VK(b)P CK Politbiroja arhīvā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!