• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar zvērestu savai dzimtenei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2002., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65754

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kurp ved Latvijas dzelzceļš

Vēl šajā numurā

27.08.2002., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar zvērestu savai dzimtenei

23.augustā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika komandējošā sastāva virsnieku izlaidums

A03.JPG (25337 bytes)23.augustā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika komandējošā sastāva pamatkursa jauno virsnieku izlaidums. 28 karavīri saņēma leitnanta zīmotnes un profesionālās augstākās izglītības diplomus, apgūstot virsnieka profesiju saskaņā ar jauno militārās izglītības koncepciju.

Jaunās virsnieku sagatavošanas programmas būtiskākās izmaiņas paredz, ka Latvijā vada komandiera kvalifikāciju var iegūt, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kurā uzņem ar augstāko izglītību, un programmas apgūšanai atvēlēts viens gads iepriekšējo četru vietā.

Pirms pāris gadiem ap jauno programmu — viens no tās idejas iedvesmotājiem bija aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis — klusāk un skaļāk skanēja “ieroči”, pārsvarā — teorētiski. Pirms gada tika nodibināts Rekrutēšanas un atlases centrs pulkveža Jura Vectirāna vadībā, uzņemti pirmie 29 kadeti, kuri pieredzējušā kursa priekšnieka majora Andra Landrāta vadībā uzsāka intensīvas teorētiskās un praktiskās mācības.

Gads aizjoņoja kā lode, un naktī uz 23. augustu, ievērojot tradīciju, kadeti soļoja uz Brāļu kapiem, lai pie Svētās uguns un senču atdusas vietām teiktu jaunā virsnieka solījuma vārdus. Rīta pusē akadēmijas ierindas laukumā Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube svinīgi pasniedza leitnanta zīmotnes 28 jaunajiem virsniekiem saskaņā ar Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas parakstītu pavēli.

A04.JPG (23553 bytes) A01.JPG (29540 bytes)

28 jaunie leitnanti kopā ar aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski (centrā), augstākajiem virsniekiem un militārajiem atašejiem (augšējā attēlā); jaunie jūras spēku virsnieki kopā ar komandieri Ilmāru Lešinski un Latviešu virsnieku apvienības priekšsēdētāju Tālivaldi Bērziņu; Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube, Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Juris Maklakovs, prorektors pulkvežleitnants Normunds Aizpurs (apakšējos attēlos)

Pēc svētbrīža Krusta baznīcā, kur virsniekiem svētību grūtajās un atbildīgajās dienesta gaitās vēlēja NAA kapelāns Atis Vaickovskis, izlaiduma svinības turpinājās akadēmijas tradīciju zālē, klātesot aizsardzības ministram, Nacionālo bruņoto spēku vadībai, augstākajiem virsniekiem, ārvalstu militārajiem atašejiem, vairāku augstskolu rektoriem un viesiem.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, pasniedzot diplomus NAA absolventiem, savā apsveikuma runā izteica gandarījumu, ka ideja par jauno izglītības programmu realizējusies pilnībā. Gūta arī jauna pieredze, kas palīdzēs to pilnveidot. Bet jaunajiem virsniekiem stāv priekšā dienests, kas diendienā prasīs savienot līdera īpašības ar akadēmijā iegūtajām zināšanām. Spējas, varēšana, profesionalitāte, atbildība — tas viss būs jāapliecina darbā un jābūt par paraugu saviem padotajiem. Ministrs pateicās akadēmijas vadībai un pasniedzējiem par labi izpildītu grūtu uzdevumu, jo, tēlaini izsakoties, šoreiz zirgi bija jāmaina uz pārceltuves. Tā bija objektīva nepieciešamība. Kristovskis pateicās leitnantu vecākiem un tuviniekiem, kuri nestājās ceļā jauno cilvēku izvēlei kļūt par virsniekiem. Tas bija jauns izaicinājums, jo viņi bija pirmie jaunā ceļa gājēji.

Ministrs pasniedza akadēmijas Goda zobenu labākajam kursa kadetam Mārtiņam Lūsim. Par dēla panākumiem un viņa vārda iegravēšanu Goda zobena vairogā lepns un saviļņots bija Mārtiņa tēvs Jānis Lūsis, jo viņu dzimtā nu ir atjaunotas Latvijas virsniecības tradīcijas.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Juris Maklakovs, sveicot absolventus, uzteica leitnantu zināšanu līmeni valsts eksāmenos, līdzdalību akadēmijas akreditēšanas procesā, projektu organizēšanā un vadībā, pateicās Rekrutēšanas un atlases centram par labo darbu, jo grūtās mācības izturēja 28 no 29 atlasītajiem kadetiem.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Raimonds Graube pauda gandarījumu, jo dažādas spēku struktūrvienības saņem jaunus labu akadēmisko un profesionālo izglītību ieguvušus komandierus, kuri, pēc pulkveža domām, spēs pieņemt pareizus lēmumus arī mūsu valstij grūtos brīžos, sargāt savus padotos, rūpēties par viņiem, lai mūsu bruņotie spēki kļūtu arvien profesionālāki un labāk izglītoti.

 

Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!