• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas kredītreitingu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2002., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darbā cietušo skaitu

Vēl šajā numurā

23.08.2002., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas kredītreitingu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor’s otrdien, 20.augustā, publicējusi ziņojumu par Latvijas kredītreitingu, palielinot Latvijas reitingu ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā no BBB uz BBB+ un īstermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā no A-3 uz A-2.

 

Standard & Poor’s apstiprinājusi šādus kredītreitingus:

ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā — BBB+

īstermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā — A-2

ilgtermiņa aizdevumiem vietējā valūtā — A-

īstermiņa aizdevumiem vietējā valūtā — A-2

Nākotnes vērtējums — stabils

“Tas ir patiešām liels un nozīmīgs Latvijas sasniegums,” tā prieku par reitinga paaugstināšanu pauž finansu ministrs Gundars Bērziņš.“Respektablās aģentūras Standard & Poor’s vērtējums ir neatkarīgs mūsu valsts attīstības līmeņa un nākotnes potenciāla vērtējums. Latvijai ir jāturpina stabilas un konservatīvas finansu politikas realizācija, kas jau ir radījusi pamatu reitinga paaugstināšanai,” — tā finansu ministrs.

 

Standard & Poor’s norāda, ka Latvijas kredītreitings palielināts, ņemot vērā mūsu valsts ekonomikas attīstības dinamiku un elastīgumu pasaules ekonomiskās stagnācijas laikā. Aģentūra arī atzīst, ka Latvija ir potenciālais Eiropas Monetārās savienības (EMS) loceklis un pēc mūsu valsts pievienošanās EMS atšķirība starp reitingiem aizdevumiem ārvalstu un vietējā valūtā pazudīs.

Latvijas reitinga palielinājumu ir sekmējuši labie makroekonomiskie rādītāji un valdības veiktie stingrie tirgus ekonomikas nostiprināšanas pasākumi. Tiek norādīts, ka Latvijā ir vērojams stabils investīciju pieaugums, turpinās strukturālās reformas, tiek prognozēts aptuveni 6% iekšzemes kopprodukta pieaugums vidējā termiņā, nodrošināta fiskālā elastība, 2002.gadā tiek prognozēts zems valsts parāda līmenis (līdz 17% no IKP), turklāt sagaidāms, ka Latvija ne vēlāk kā 2005.gadā kļūs par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Latvijas ekonomika, kā min Standard & Poor’s, pēdējos pāris gados kļūst aizvien elastīgāka un konkurētspējīgāka, un pievienošanās process ES šo izaugsmi ir vēl paātrinājis.

Taču tiek norādītas arī negatīvās puses, piemēram, nemainīgi augstais maksājumu bilances tekošā konta deficīts (aģentūra prognozē, ka 2002.gadā tas būs 9,3% līmenī no IKP), kaut arī tas lielākoties ir finansēts ar tiešajām ārvalstu investīcijām. Standard & Poor’s norāda, ka nākotnē no Latvijas valdības tiek gaidīta piesardzīga makroekonomiskā politika saistībā ar iestāšanos ES un attiecīgi arī EMS, kas veicinātu ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstību, un tieši tas arī vestu uz tālāku reitinga pieaugumu.

 

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!