• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Es augstu vērtēju Latvijas centienus'. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2002., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65589

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Islandiešiem ir patiešām liela un pozitīva interese par Latviju"

Vēl šajā numurā

20.08.2002., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Es augstu vērtēju Latvijas centienus’

20.augustā Ungārijā — valsts svētki

Bēla Jāvorskis, Ungārijas vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

U2.JPG (13881 bytes)— Ļoti cienot jūsu tautu un valsti, es lūdzu pastāstīt par Ungārijas valsts svētku izcelsmi.

Ungārijas valsts svētki 20. augustā ir cieši saistīti ar mūsu pirmā karaļa Svētā Stefana piemiņu. Stefans I tika kronēts par karali 1000. gadā, un mēs šo dienu atceramies un godinām viņu par spēcīgās valsts izveidošanu. 1083. gadā karalis Stefans tika kanonizēts un ierakstīts vēsturē kā svētais, tā apliecinot atzinību viņa lielajiem nopelniem un ietekmei, izveidojot modernu un efektīvu valsti. Svētā Stefana iedibinātais likums definēja arī jaunas, integrētas ungāru nācijas sākumu. Šī nācija bijusi iesaistīta visos svarīgākajos notikumos, kas veidojuši Eiropas vēsturi un veiksmīgi pieņēmusi visus nozīmīgākos vēstures izaicinājumus. Tātad 20. augustā mēs ar lepnumu atskatāmies uz savas zemes tūkstošgadu vēsturi.

— Domāju, ka ungāri var būt lepni arī par savu šodienas situāciju gan politiskā, gan ekonomiskā aspektā.

— Jā, šogad valsts svētkus svin patiešām plaukstoša valsts, kas strauji attīstās. Šobrīd, 20. augustā, mēs atrodamies starp diviem lieliem politiskiem notikumiem: nesenajām parlamenta vēlēšanām aprīlī un pašvaldību vēlēšanām, kas būs oktobrī. Parlamenta vēlēšanas atnesa politiskas pārmaiņas, pie varas nākot kreisi liberālajai koalīcijai. Gaidīsim tagad pašvaldību vēlēšanu iznākumu. Taču viens ir skaidrs jau tagad: neraugoties uz vēlēšanu rezultātiem, Ungārijas ārpolitiskā virzība nemainīsies un Ungārija stingri virzīsies uz Eiropas Savienību (ES) un turpinās nostiprināt sadarbību ar saviem sabiedrotajiem NATO.

— Tieši šajā kontekstā īpašu aktualitāti gūst mans nākamais jautājums par Latvijas un Ungārijas divpusējām attiecībām, jo mūsu ārpolitikas stratēģiskie mērķi ir līdzīgi — iestāties ES un NATO.

— Divpusējās attiecības starp Ungāriju un Latviju ir teicamas, un to parādīja arī prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas sekmīgā valsts vizīte Ungārijā pērn oktobrī. Es ceru, ka mūsu sadarbība kļūs vēl ciešāka un attīstīsies vēl augstākā līmenī, kad abas valstis būs iestājušās ES un abas būs arī eiroatlantiskās organizācijas NATO locekles.

Es ticu, ka gan Ungārija, gan Latvija jau pavisam drīz vienlaikus iestāsies ES un tādējādi uz visiem laikiem būs izbeigts Eiropas mākslīgais sadalījums. Es augstu vērtēju Latvijas centienus ceļā uz dalību ES.

Savukārt iestāšanās NATO jums ir vēl priekšā, tādēļ Ungārija, jau būdama NATO dalībvalsts, var Latvijai sniegt aktīvu atbalstu. NATO tālākā paplašināšana ir vitāli svarīga Eiropas kontinenta stabilitātei un drošībai.

— Kā jūs jūtaties, pārstāvot savu valsti Latvijā? Diemžēl jūsu rezidence ir nevis Rīgā, bet Tallinā.

— Esmu ļoti lepns par iespēju pārstāvēt Ungāriju tik brīnišķīgā valstī kā Latvija ar tik bagātīgu kultūras mantojumu. Mani allaž dziļi iespaidojusi jūsu tautas draudzīgā attieksme, palīdzība un interese, ko latvieši man izrādījuši. Tā kā esmu tulkotājs un vēsturnieks, izjūtu īpašu prieku, kā vēstnieks sekmējot ungāru un latviešu tautu un kultūru tuvināšanos. Tādēļ es šajā Ungārijas valsts svētku dienā sūtu Latvijas tautai laimes, veselības un panākumu vēlējumus un novēlu jums sasniegt visus izvirzītos mērķus.

 

Jānis Ūdris,  “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!