• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kokrūpniecības stabilitāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2002., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65022

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas attieksmes maiņu

Vēl šajā numurā

02.08.2002., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kokrūpniecības stabilitāti

Jauni koksnes izstrādājumu realizācijas tirgi un pieprasījuma palielināšanās Latvijā ir divas svarīgas lietas, kas nodrošina nozares stabilitāti. Pesimistiskās prognozes, ka šā gada pirmajā pusgadā, iespējams, koksnes produkcijas eksporta rezultāti būs ne īpaši spoži un, visticamāk, samazinās nozares kopējos ieņēmumus, vismaz pagaidām nav attaisnojušās. Gluži otrādi - zāģmateriālu eksportētāji pēc pērnā gada eksporta samazinājuma šogad, apgūstot jaunus tirgus, produkcijas realizāciju ārpus Latvijas spējuši palielināt.

Patlaban vienā no kokrūpniecības produkcijas lielākajiem realizācija tirgiem Vācijā pieprasījums ir sarucis, turklāt rietumvalstu tirgos samazinājušās arī koksnes produktu cenas. Taču iespējamais eksporta ieņēmumu samazinājums tiek kompensēts ar pieprasījuma palielināšanos Latvijas tirgū vai ar citu ārvalstu tirgu atrašanu.

Koksnes izstrādājumu kopējie eksporta apjomi jau vairākus gadus pēc kārtas stabili palielinās, un nozare joprojām saglabā savas līderpozīcijas Latvijas ārējā tirdzniecībā.

Patlaban normalizējusies situācija Eiropas tirgū, tas vairs nav tik piesātināts. Eiropā strauji aug pieprasījums pēc dārza mēbelēm. Tāpat Āzijas valstīs tiek pieprasīti būvniecībā nepieciešamie apdares materiāli. Augošs ir arī ASV tirgus, jo patlaban ASV ir būtiski palielinājusi ievedmuitu Kanādas koksnei. Šāds notikumu pavērsiens ir nācis par labu Eiropas, tai skaitā arī Latvijas, eksportētājiem, kuri steidz aizņemt brīvo tirgus vietu. Jau tuvākajā laikā lielākajiem Latvijas eksportuzņēmumiem izdosies saņemt arī ASV produkcijas atbilstības sertifikātu.

Vēl vasaras sākumā vietējie koksnes pārstrādātāji sadarbībā ar Latvijas arhitektiem un būvniekiem paziņoja par speciālu pasākumu kopuma izstrādi, kas veicinātu koksnes patēriņa pieaugumu Latvijā. Patlaban speciālās programmas izstrāde tikai sākusies. Paši uzņēmēji piekrīt šādas programmas radīšanai un ir pat gatavi to atbalstīt finansiāli. Ja tam tiks rasti nepieciešamie līdzekļi, iespējams, koksnes izstrādājumu patēriņš vietējā tirgū varētu palielināties vairākas reizes.

Latvijā iekšējā tirgū gadā izlieto dažādu veidu koksnes produktus celtniecības vajadzībām apmēram 0,1 kubikmetru uz vienu iedzīvotāju. Tas ir gandrīz desmit reižu mazāk nekā Somijā, piecas reizes mazāk nekā Zviedrijā un apmēram divas reizes mazāk nekā Vācijā, Francijā un Lielbritānijā.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!