• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par labklājības ministra rīkojuma likumību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par naudu mediķu algām

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par labklājības ministra rīkojuma likumību

Finansu ministrs Gundars Bērziņš ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Andrim Bērziņam, ierosinot izvērtēt, vai labklājības ministra rīkojums “Par bezpeļņas organizācijas “Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra” rezerves fonda izlietošanas kārtību” atbilst Ministru kabineta dotajam pilnvarojumam. Finansu ministrs aicina premjeru nepieciešamības gadījumā uzdot labklājības ministram atcelt šo rīkojumu.

Finansu ministrija, ņemot vērā samilzušās problēmas valsts veselības aprūpes sistēmā, ir izvērtējusi pieejamos tiesību aktus par Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras (VOVAA) rezerves fondu un konstatējusi, ka labklājības ministra rīkojums par fonda izlietošanas kārtību neatbilst MK noteikumiem “Veselības aprūpes finansēšanas noteikumi”.

Finansu ministrijas vērtējumā, labklājības ministra rīkojums paredz fondā ieskaitīt nevis 2% no VOVAA līdzekļiem, kā to paredz MK noteikumi, bet gan mazāk — 0,5 vai 1 procentu.

Bet galvenokārt labklājības ministra rīkojums daudz brīvāk traktē šī fonda līdzekļu izlietošanas iespējas, piemēram, pretēji MK noteikumiem tiek pieļauts, ka VOVAA rezerves fondu var tērēt “pārkvalifikācijai” (neminot tieši – kādai), “valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai” (tas vispār nav minēts MK noteikumos).

Turklāt labklājības ministra rīkojums paredz arī iespēju VOVAA rezerves fondu izlietot tiesību aktu, tai skaitā koncepciju un stratēģiju, izstrādei. Taču tā ir Labklājības ministrijas vistiešākā pamatfunkcija.

Savukārt jautājumus, kas būtu jāreglamentē, labklājības ministra rīkojums “Par bezpeļņas organizācijas “Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra” rezerves fonda izlietošanas kārtību” tā arī nenosaka: faktiski rīkojumā nav noteikta kārtība, kā šie līdzekļi sadalāmi — kā tiek apzinātas līdzekļu izlietošanas vajadzības, kā tās tiek izvērtētas, kas var pretendēt uz šiem līdzekļiem, vai jāiesniedz pieteikums par līdzekļu piešķiršanu, kā līdzekļi nokļūst līdz izmantotājiem.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!