• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar jaunības redzējumu par Eiropas Savienības nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64599

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas virzību uz NATO

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar jaunības redzējumu par Eiropas Savienības nākotni
KONVENTS.JPG (19119 bytes)
Eiropas jauniešu konventa Latvijas delegācija: Poļina Moševa, Ance Gulbe, Ilze Garoza, Dita Sīle, Debora Pāvila un Uģis Zeltiņš

Pagājušajā nedēļā — no 9. līdz 12. jūlijam — Beļģijas galvaspilsētā Briselē Eiropas jauniešu konventā par Eiropas nākotni piedalījās arī seši jaunieši no Latvijas.

Jauniešu konventa dalībnieki diskutēja par Eiropas Savienības (ES) nākotnes redzējumu un uzdevumiem, līdzdalības iespējām ES un Eiropas vietu globalizētajā pasaulē. Par to žurnālistiem otrdien, 16. jūlijā, pastāstīja pieci no sešiem latviešu jauniešu delegācijas pārstāvjiem.

Visi jaunieši ļoti pozitīvi izteicās par iespēju piedalīties konventa darbā un pauda gatavību diskusiju par Eiropas nākotni izvērst plašāk arī Latvijas jauniešu vidū.

Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas integrācijas institūta komunikācijas katedras studente un kluba “Māja” viceprezidente Ilze Garoza uzsvēra, ka gandrīz visi jauniešu konventa Latvijas delegācijas pārstāvji aktīvi darbojas sabiedriskajās jaunatnes organizācijās, tādēļ nebūs grūtību turpināt diskusiju ar citiem Latvijas jauniešiem.

Savukārt Dita Sīle, kas šobrīd studē politoloģiju Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, atzina, ka pagaidām vēl nav izlemts, kad un kādā formā varētu notikt diskusija ar citiem Latvijas jauniešiem, tomēr tuvākajā laikā tas tiks izlemts un šāda diskusija noteikti būs. Jauniešu konventa dalībnieki turpmāk gatavojas aktīvi līdzdarboties arī Latvijas nacionālajā konventā par Eiropas nākotni.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes students Uģis Zeltiņš izteicās, ka jauniešu diskusiju arī Eiropas līmenī vajadzētu paplašināt, iesaistot vairāk dalībnieku no citām interešu grupām. Eiropas jauniešu konventā esot arī izteikts viedoklis, ka vēl vismaz vienu reizi šādu Eiropas mēroga konventu būtu nepieciešams sasaukt.

Eiropas jauniešu konvents strādāja trijās darba grupās, un katrā no šīm grupām tika sagatavots ziņojums par vienu no trijiem tematiem, kas tika apspriesti konventā: ES nākotnes vīzijas un misijas, demokrātija un līdzdalība Eiropas Savienībā un Eiropa globalizētajā pasaulē. Šie ziņojumi apspriesti jauniešu konventa plenārsēdē. Savus darba rezultātus jauniešu konvents apkopoja kopīgā ziņojumā, kas jau pagājušajā piektdienā iesniegts un prezentēts lielajā Eiropas Konventā.

Aizsākumi idejai par Eiropas jauniešu konventa sasaukšanu radās lielajā Eiropas Konventā, kurš savu darbību sāka šā gada martā un kura mērķis ir nepilnos divos gados apkopot iespējami vairāk dažādu interešu grupu viedokļu par Eiropas Savienības darbības modeli nākotnē.

Jauniešu konventā, līdzīgi kā lielajā Konventā, darbojas seši pārstāvji no katras ES dalībvalsts un kandidātvalsts, 32 jauniešus konventa darbam izraudzīja Eiropas Parlaments, bet sešus jauniešus, konventa pārstāvjus, nosauca Eiropas Konventa prezidents un divi viceprezidenti. Konventa dalībnieku vecuma ierobežojums tika noteikts no 18 līdz 25 gadiem. Atšķirībā no lielā Konventa, kurā dalībnieki tiek dalīti pastāvīgajos delegātos un aizvietotājos, jauniešu konventā visi delegāti bija vienlīdzīgi ar vienādām izteikšanās un balsošanas tiesībām.

Eiropas jauniešu konvents tāpat kā Eiropas Konvents strādāja Eiropas Parlamenta telpās, un tā darbs tika organizēts pēc iespējas līdzīgi lielā Eiropas Konventa modelim un procedūrām.

Lielā Eiropas Konventa galvenais mērķis ir organizēti turpināt jau līdz šim plaši attīstījušās diskusijas par Eiropas nākotni un izstrādāt konkrētus ieteikumus gaidāmajai starpvaldību konferencei 2004. gadā, kurā tiktu pieņemts galējais lēmums par gaidāmajām reformām. Konventā pavisam darbojas 105 pastāvīgie pārstāvji un 105 to aizvietotāji no ES dalībvalstīm, kandidātvalstīm un dažādām ES institūcijām.

Par jauniešu konventa dalībnieku izvēli atbildīgi bija lielā Konventa nacionālie delegāti. Sekojot Eiropas Konventa prezidija aicinājumam, arī Eiropas Konventa Latvijas pārstāvji šā gada maijā rīkoja atklātu konkursu par jauniešu piedalīšanos konkursā. Pretendentiem, kuri vēlējās piedalīties Eiropas jauniešu konventā, bija jāpārvalda kāda no ES oficiālajām valodām un jābūt pamatzināšanām par ES.

Konkursa kārtībā Latvijas pārstāvji Eiropas Konventā izraudzījās piecus jauniešus: Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studentus Uģi Zeltiņu un Deboru Pāvilu, Sociālo zinātņu fakultātes studenti Ditu Sīli, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes studenti Ilzi Garozu, kas studē žurnālistiku, un Poļinu Moševu, kas studē starptautiskās attiecības. Sesto delegācijas dalībnieci Anci Gulbi darbam konventā nominēja apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK pārstāvji Eiropas Konventā. A. Gulbe studē Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes maģistrantūrā.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!