• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmajām jaunā parauga pasēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2002., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar kopīgu domu par Latvijas un Eiropas pagātni un nākotni

Vēl šajā numurā

04.07.2002., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmajām jaunā parauga pasēm

Vakar, 3.jūlijā, Rīgas Ziemeļu rajona Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iekšlietu ministrs pasniedza pirmās jaunā parauga pilsoņu un nepilsoņu pases

Vakar, 3.jūlijā, Rīgas Ziemeļu rajona Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļā iekšlietu ministrs Mareks Segliņš pasniedza pirmās jaunā parauga pilsoņu un nepilsoņu pases.

Par pirmo jaunā parauga pilsoņa pases saņēmēju kļuva Anita Ozoliņa, savukārt pirmo nepilsoņa jaunā parauga pasi saņēma Olga Kononova. Svinīgajā pirmo pasu pasniegšanas ceremonijā pases saņēma arī Līga Citskovska, Ilze Vesmane, Andrejs Jegorovs.

Kā pasu pasniegšanas ceremonijā sacīja PMLP priekšnieks Mārtiņš Bičevskis, ir ļoti svarīgi, ka beidzot Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt jaunus, kvalitatīvus un pasaules standartiem atbilstošus dokumentus.

Gandarījumu par jaunā parauga pasu izsniegšanu pauda arī iekšlietu ministrs Mareks Segliņš. Viņš uzsvēra, ka vecā parauga pases, iedzīvotājiem šķērsojot ārvalstu robežas, nereti radījušas dažādus sarežģījumus, bet jaunie ceļošanas dokumenti pilnībā atbildīs pasaulē pieņemtiem standartiem. M.Segliņš piebilda, ka jauno pasu izsniegšana ir zīmīga arī ar to, ka vecā parauga pilsoņu pases tika izsniegtas tieši pirms desmit gadiem — 1992.gada 3.jūlijā.

Divu dienu laikā, kopš PMLP pieņem pieteikumus jauno pasu saņemšanai, nepieciešamos dokumentus jau iesnieguši 3560 cilvēki, no tiem 2562 iesnieguši pieteikumus pilsoņu pasu saņemšanai, bet 998 iesnieguši pieteikumus jauno nepilsoņu pasu saņemšanai.

Vizuāli jaunā parauga pases ir līdzīgas vecajām, taču drošības un kvalitātes ziņā augstvērtīgākas. Jaunajos dokumentos ar personas identifikāciju saistītā informācija iekļauta mašīnlasāmajā zonā, kas atvieglos robežas šķērsošanas procedūru. Pases grūtāk pakļausies mehāniskiem bojājumiem.

Vecā parauga pases būs derīgas lietošanai Latvijā līdz brīdim, kad stāsies spēkā noteikums par personas apliecības obligātu lietošanu iekšzemē: pilsoņiem un nepilsoņiem — 2005.gada 1.janvārī, ārvalstniekiem, bezvalstniekiem un bēgļiem — 2004.gada 1.janvārī, bet kā ceļošanas dokuments vecā parauga pase būs derīga līdz tās derīguma termiņa beigām.

Lai saņemtu pasi sakarā ar 16 gadu vecuma sasniegšanu, personai jāiesniedz divas fotogrāfijas, dzimšanas apliecība un iepriekšējā pase, ja tāda ir bijusi, savukārt, ja iepriekšējā pase kādu iemeslu dēļ ir kļuvusi nederīga, jāiesniedz divas fotogrāfijas un iepriekšējā pase. Bērniem līdz 16 gadu vecumam jāiesniedz divas fotogrāfijas, dzimšanas apliecība, iepriekšējā pase, ja tāda ir bijusi, kā arī tēva vai mātes iesniegums.

PASE1.JPG (23221 bytes) PASE2.JPG (22903 bytes) PASE3.JPG (18485 bytes)

Vakar Rīgas Ziemeļu rajona Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā: Ilze Vesmane, Anita Ozoliņa, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Bičevskis, Līga Cickovska, Andrejs Jegorovs, Olga Kononova; pirmo pilsoņa pasi saņēma Anita Ozoliņa un nepilsoņa pasi — Olga Kononova; jaunā parauga nepilsoņu un pilsoņu pases
Foto: A.F.I.

Valsts nodeva par pases izsniegšanu būs no 1 līdz 50 latiem atkarībā no personas vecuma, izsniegšanas kārtības un pases izsniegšanas reizēm pēdējo divu gadu laikā. No valsts nodevas maksāšanas atbrīvotas personas, kuras atrodas pilnā valsts apgādībā. Par pases izsniegšanu, ja pase nozagta, beidzies pases derīguma termiņš, pasē nav vietas jauniem ierakstiem, mainīts personas uzvārds sakarā ar laulībām vai laulības šķiršanu, valsts nodeva izsniegšanai parastajā kārtībā paliek nemainīga — 5 lati.

Pasē par personu tiks iekļautas šādas ziņas: vārds, uzvārds, personas kods, valstiskais statuss, dzimums, dzimšanas datums, dzimšanas vieta, augums, fotogrāfija, paraksts. Papildus pēc personas vēlēšanās pasē iekļauj ziņas par personas bērniem līdz 18 gadu vecumam, norāda tautību, dzimtas uzvārda vēsturisko formu vai uzvārda citas valodas oriģinālformu latīņu alfabētiskajā pārnesumā pa burtiem.

Par izdevējvalsti un pasi iekļauta šāda informācija: valsts kods, pases tips, numurs, izdevējiestādes nosaukums, izsniegšanas datums, derīguma termiņš.

Pasi izsniedz PMLP teritoriālajās nodaļās atbilstoši personas reģistrētajai dzīvesvietai vai, ja personai tādas nav, atbilstoši mutiski norādītajai dzīvesvietai. Pasi izsniedz 30 kalendāro dienu laikā, paātrinātā kārtībā — divu vai četru darbdienu laikā.

Pēc LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!