• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 25. jūnija noteikumi Nr. 227 "Noteikumi par derīguma termiņa norādīšanu fasētu pārtikas preču marķējumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.1996., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63966-noteikumi-par-deriguma-termina-noradisanu-fasetu-partikas-precu-markejuma

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 228

Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 2.maija noteikumos nr.126 "Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa atmaksāšanas kārtību Latvijas Republikā akreditētajām ārvalstu pārstāvniecībām, to diplomātiskajiem un konsulārajiem aģentiem"

Vēl šajā numurā

02.07.1996., Nr. 111

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 227

Pieņemts: 25.06.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 20.08.1996., Latvijas Vēstnesis Nr.139 (624) 

Ministru kabineta noteikumi Nr.227

Rīgā 1996.gada 25.jūnijā (prot. nr. 33 9.§)

Noteikumi par derīguma termiņa norādīšanu fasētu pārtikas preču marķējumā

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā fasētu pārtikas preču marķējumā norādāms to derīguma termiņš.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. fasēta pārtikas prece — jebkura atsevišķa pārtikas prece, ko piegādā patēriņam, pārstrādei vai tālākai realizācijai un kas sastāv no pašas preces un iepakojuma, kurā tā iesaiņota pirms piedāvāšanas pārdošanai. Iepakojumam jāaptver pārtikas prece tā, lai preces saturs nevarētu tikt sabojāts, neatverot vai nemainot iepakojumu;

2.2. vairumpatērētāji— restorāni, slimnīcas, ēdnīcas, pārtikas pārstrādes uzņēmumi un citi pārtikas preču iepircēji vairumā;

2.3. minimālais derīguma termiņš— datums, līdz kuram, ievērojot uzglabāšanas režīmu, fasētā pārtikas prece saglabā savas specifiskās standartizētās īpašības;

2.4. galīgais derīguma termiņš— pēdējais datums, līdz kuram, ievērojot uzglabāšanas režīmu, attiecīgo pārtikas preci drīkst lietot. 

3. Latvijas Republikā ražotas un importētas fasētas pārtikas preces (turpmāk tekstā —"fasētās pārtikas preces") atļauts realizēt Latvijas Republikas teritorijā tikai ar marķējumu, kurā norādīts preces minimālais derīguma termiņš, vai ar marķējumu, kurā norādīts preces galīgais derīguma termiņš.

II. Fasētās pārtikas preces ar marķējumu, kurā norādīts preces minimālais derīguma termiņš

4. Fasēto pārtikas preču marķējumā preču minimālā derīguma termiņa norāde jāsāk ar vārdiem "Ieteicams līdz" (ja datumā tiek norādīta diena) vai "Ieteicams līdz ... beigām" (citos gadījumos) un jānorāda datums vai atsauce uz vietu, kur datums marķējumā norādīts.

5. Ja nepieciešams, marķējumā jānorāda uzglabāšanas režīms, kāds jāievēro, lai fasētā pārtikas prece noteikto laikposmu saglabātu savas specifiskās standartizētās īpašības.

6. Fasētās pārtikas preces minimālajā derīguma termiņā hronoloģiskā secībā un nekodētā veidā jābūt norādītai dienai, mēnesim un gadam.

7. Ja fasētās pārtikas preces minimālais derīguma termiņš:

7.1. nav ilgāks par trim mēnešiem, —var norādīt tikai dienu un mēnesi;

7.2. ir ilgāks par trim mēnešiem, bet nav ilgāks par 18 mēnešiem,— var norādīt tikai mēnesi un gadu;

7.3. ir ilgāks par 18 mēnešiem, — var norādīt tikai gadu.

III. Fasētās pārtikas preces ar marķējumu, kurā norādīts preces galīgais derīguma termiņš

8. Uz fasētajām pārtikas precēm, kuras pēc mikrobiologu atzinuma ir preces, kas ātri bojājas un var radīt kaitējumu cilvēka veselībai, norāda to galīgo derīguma termiņu. Minēto fasēto pārtikas preču sarakstu apstiprina labklājības ministrs.

9. Fasēto pārtikas preču marķējumā preču galīgā derīguma termiņa norāde jāsāk ar vārdiem "Izlietot līdz" un jānorāda datums vai atsauce uz vietu, kur datums marķējumā norādīts. Šajā gadījumā marķējumā obligāti jānorāda ari fasētās pārtikas preces uzglabāšanas režīms, kāds jāievēro.

10. Fasētās pārtikas preces galīgajā derīguma termiņā hronoloģiskā secībā un nekodētā veidā jābūt norādītai dienai, mēnesim un, ja nepieciešams, gadam.

11. Atsevišķu šo noteikumu 8.punktā minēto pārtikas preču galīgajā derīguma termiņā jānorāda arī stunda atbilstoši Latvijas Republikā apstiprināto normatīvtehnisko dokumentu prasībām.

IV. Fasētās pārtikas preces, uz kurām nav jānorāda ne minimālais, ne galīgais derīguma termiņš

12. Ne minimālais, ne galīgais derīguma termiņš nav jānorāda:

12.1. fasētiem svaigiem augļiem un dārzeņiem, arī kartupeļiem, kas nav mizoti, sagriezti vai apstrādāti (izņemot izdiedzētus graudus, pākšaugu dīgstus vai citus līdzīgus produktus);

12.2. vīniem, liķiervīniem, dzirkstošajiem vīniem un aromatizētajiem vīniem, kā arī līdzīgiem dzērieniem, kas iegūti no augļiem un ogām (izņemot vīnogas), un dzērieniem, kuri atbilst Eiropas Savienības kombinētās nomenklatūras klasifikatora kodiem 2206 00 91, 2206 00 93 un 2206 00 99 un ir ražoti no vīnogām vai nenorūguša vīnogu vīna;

12.3. dzērieniem, kas satur desmit vai vairāk tilpumprocentu alkohola (ari vīnogu vīni);

12.4. bezalkoholiskajiem dzērieniem, augļu sulām, augļu nektāriem un alkoholiskajiem dzērieniem traukos, kuru tilpums lielāks par pieciem litriem un kuri ir paredzēti vairumpatērētājiem;

12.5. šo noteikumu 8.punktā norādītajā sarakstā neiekļautajiem cepumiem un konditorejas izstrādājumiem, kas ātri bojājošos sastāvdaļu dēļ jāizlieto 24 stundu laikā no izgatavošanas brīža;

12.6. pārtikas etiķim;

12.7. vārāmajai sālij;

12.8. cukuram;

12.9. konditorejas izstrādājumiem no aromatizēta vai krāsota cukura;

12.10. košļājamajām gumijām un līdzīgiem produktiem;

12.11. saldējuma porcijām.

V. Fasēto pārtikas preču minimālā un galīgā derīguma termiņa norādes vieta

13. Minimālajam vai galīgajam derīguma termiņam jābūt norādītam uz fasēto pārtikas preču iepakojuma vai pievienotās etiķetes labi redzamā vietā, un tam jābūt skaidri salasāmam un neizdzēšamam.

14. Minimālais vai galīgais derīguma termiņš tikai uz ārējā iepakojuma, kurā ievietotas fasētās pārtikas preces, un šo preču pavaddokumentos jānorāda tad, ja minētās preces ir paredzētas:

14. l. mazumtirdzniecībai gadījumos, kad tās pirms realizācijas tiek pārfasētas pēc patērētāju pieprasītā daudzuma;

14.2. vairumpatērētājiem, kuri fasētās pārtikas preces tālāk sagatavo, apstrādā, sadala vai realizē mazumtirdzniecībā.

VI. Pārejas jautājumi

15. Labklājības ministram līdz 1996.gada l. augustam apstiprināt šo noteikumu 8.punktā minēto sarakstu.

16. Šo noteikumu 7.3.apakšpunkta nosacījums neattiecas uz fasētām Latvijā ražotām pārtikas precēm līdz 1999.gada l. jūlijam. Ja Latvijā ražoto fasēto pārtikas preču minimālais derīguma termiņš ir ilgāks par 18 mēnešiem, jānorāda mēnesis un gads.

17. Šo noteikumu 12.2., 12.3., 12.4. un 12.5.apakšpunkts neattiecas uz Latvijā ražotām fasētajām pārtikas precēm. Minētās preces jāmarķē saskaņā ar spēkā esošo normatīvtehnisko dokumentu prasībām, kādas paredzētas katram konkrētam produkcijas veidam.

18. Līdz 1997.gada l .jūlijam Latvijā atļauts realizēt fasētas pārtikas preces, kuru marķējumā norādīts gads, mēnesis un datums, kas atbilst preces realizācijas galīgajam termiņam. Pēc 1997.gada 1.jūlija Latvijā atļauts realizēt fasētas pārtikas preces, kuru marķējumā norādītais derīguma termiņš —gads, mēnesis un datums — atbilst preces realizācijas galīgajam termiņam, ja minētās preces ražotas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim un to derīguma termiņš ir ilgāks par 12 mēnešiem.

19. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1992.gada 23.oktobra lēmumu nr.440 "Par pārtikas preču marķēšanu" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs 1993, l./2.nr.).

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!