• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas apbalvojumu Latvijas pilsoņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2002., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/63279

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO Parlamentārās asamblejas un Saeimas kopīgo semināru

Vēl šajā numurā

14.06.2002., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas apbalvojumu Latvijas pilsoņiem

Vakar tika pasniegti ordeņi Latvijas – Igaunijas robežas ierīkotājiem

IG1.JPG (20252 bytes) IG2.JPG (20438 bytes)

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Vakar Igaunijas vēstniecībā: Igaunijas vēstnieks Juhans Haravē pasniedz apbalvojumu Jānim Lovnikam; Jānis Lovniks, Kārlis Krūze un Visvaldis Mežgailis

Vakar, 13. jūnijā, Igaunijas vēstnieks Latvijā Juhans Haravē izpildīja vienu no saviem pēdējiem pienākumiem, jo nupat beidzas viņa vēstnieka pilnvaru laiks. Viņš pasniedza augstus Igaunijas valsts apbalvojumus Latvijas pilsoņiem par paveikto darbu, delimitējot un demarķējot Latvijas un Igaunijas valsts sauszemes robežu.

Ceturtās šķiras Māras Zemes Krusta ordeni saņēma Latvijas valsts delegācijas vadītājs sarunām ar Igauniju tagadējais Latvijas vēstnieks Izraēlā Jānis Lovniks, bet piektās šķiras Māras Zemes Krustus — delegācijas locekļi Visvaldis Mežgailis un Kārlis Krūze.

Apbalvoto vārdā runāja Jānis Lovniks. Viņš teica:

— Saņemot šo augsto kaimiņvalsts apbalvojumu, esmu ļoti lepns par to, ka es kā Latvijas delegācijas vadītājs godam esmu kopā ar saviem kolēģiem Latvijas un Igaunijas delegācijās izpildījis abu valstu valdību uzticēto uzdevumu — veikt mūsu valstu savstarpējās sauszemes robežas teorētisko un praktisko sakārtošanu.

Ar šo izdarīto darbu latviešu un igauņu speciālisti — ģeodēzisti, kartogrāfi, robežsargi, celtnieki, juristi, gan arī mūsu laipnie palīgi — mecenāti aerofotogrammetristi no Dānijas Karalistes — uz mūžīgiem laikiem ir ierakstījuši savus vārdus tādās Latvijas un Igaunijas vēstures lappusēs kā valsts robeža.

Izdarītā darba apjoma nozīmīgumu patiesi spēj novērtēt cilvēki, kuri ik dienu saskaras ar valsts robežas problemātiku, tādi kā robežsargi, valsts ieņēmumu un sanitārā dienesta speciālisti, policisti, zemes ierīkotāji, kartogrāfi, celtnieki, karšu izdevēji, mācībspēki un studenti pagaidām vēl tikai specializētās mācību iestādēs, vēsturnieki, muzeju speciālisti, mediju pārstāvji.

Izmantojot šo unikālo iespēju, gribu sirsnīgi pateikties vispirms jau Igaunijas delegācijas vadītājam jauktajā robežkomisijā T.Raida kungam un komisijas locekļiem L.Tammes kungam un M.Kitsinga kungam, kā arī speciālistiem un ekspertiem R.Roo kungam, T.Mugras kungam, Ņ.Steinbergas kundzei, M.Kaljurandas kundzei par nekad neaizmirstamo kopējo darbu un tā laikā iegūto unikālo praktisko pieredzi.

Šajā dienā gribu savā un savu kolēģu vārdā pateikties arī Igaunijas Republikas Ārlietu ministrijas kancleram I.Taranda kungam un viņa vadītajam ministrijas aparātam par Latvijas delegācijas jauktajā robežkomisijā darba augsto novērtējumu un rekomendāciju apbalvošanai ar Igaunijas Republikas valsts apbalvojumiem.

Īpaši gribu pateikties Igaunijas Republikas Valsts prezidentam, Viņa ekselencei Arnoldam Rītela kungam par mana paveiktā darba visaugstāko novērtējumu un apbalvošanu ar ceturtās pakāpes Māras Zemes Krustu.

Man ir tas gods kalpot Latvijai. Man ir tas gods kalpot Igaunijai.

Līgums par valsts robežas starp Igaunijas Republiku un Latvijas Republiku atjaunošanu tika parakstīts 1992.gada 20. martā Valgā, pēc tam to ratificēja abu kaimiņvalstu parlamenti. Apmaiņa ar ratificētajiem līgumiem, ko bija parakstījuši abu valstu valdību vadītāji Marts Lārs un Valdis Birkavs, notika Tallinā 1993. gada 13. septembrī. Līgums paredzēja, ka robeža tiks atjaunota tādā veidā, kāda tā bija 1940. gada 16. jūnijā. Tika izveidota robežas atjaunošanas darbu veikšanas vadības jaukta komisija, kurā katra valdība deleģēja pa trīs amatpersonām. Sākotnēji Latvijas delegāciju vadīja Jānis Bērziņš, vēlāk Klāvs Rats, bet darbu līdz galamērķim noveda Jānis Lovniks. Abi vakar apbalvotie — Visvaldis Mežgailis un Kārlis Krūze — delegācijas sastāvā bija visu laiku.

Latvijas un Igaunijas jauktā robežkomisija būtisku un nozīmīgu darbu faktiski sāka 1992. gada 17. jūlijā Moizakilā ar 1. protokolu, bet beidza darbu 1999.gada 21. decembrī ar 39. protokolu. Robeža ir ierīkota 343 km garumā ar 870 robežzīmēm, kas nozīmē jaunu ceļu, robežgrāvju, patruļtaku, kāpņu, laipu, robežstabu un citu robežas aprīkojumu sagatavošanu. Septiņu gadu kopdarbu augstu ir novērtējis Igaunijas Valsts prezidents, piešķirot Māras Zemes Krustu Latvijas delegācijas locekļiem.

Māras Zemes Krusts ir jauns apbalvojums Igaunijas valstī, dibināts 1994. gadā kā pateicības apliecinājums ārzemniekiem, kam ir īpaši lieli nopelni Igaunijas labā. Ordeni piešķir Igaunijas prezidents, tam ir piecas parastās šķiras un kā īpašs apbalvojums arī lielkrusts ar ķēdi. Ordeņa zīmi veido balti emaljēts krusts ar paplašinātiem zariem un stariem starp tiem. Krusta vidū ir Igaunijas valsts ģerboņa attēls.

 

Kristīne Ducmane — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!