• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sakārtotu inovāciju sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2002., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par to pašu tabaciņu un nodokļiem

Vēl šajā numurā

07.06.2002., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sakārtotu inovāciju sistēmu

STABULNIEKS.JPG (20446 bytes)
Foto: A.F.I.

Atjaunojoties neatkarīgai Latvijas valstij, daudziem zinātniekiem vajadzēja domāt, ko darīt tālāk. Habilitētā inženierzinātņu doktora Jāņa Stabulnieka ceļu ietekmējusi kāda likumsakarīga nejaušība. 1991. gada barikāžu laikā viņš iepazinies ar Ati Kapenieku, kas vēlāk kļuva par pirmo Izglītības ministrijas Zinātnes departamenta direktoru. Reiz nejauši satiktais A. Kapenieks stāstījis par to, kā Eiropā veido tehnoloģiskos centrus, lai no zinātnes gūtu praktisku rezultātu, lai veidotos zinātniski ražošanas uzņēmumi. J. Stabulnieks uzaicināts to cilvēku pulkā, kas sagatavoja koncepciju par tehnoloģiskajiem centriem. “Pēc tam radās doma, ka vajadzētu pamēģināt vienu tādu centru uztaisīt. Man tā ideja bija iepatikusies, tādēļ piekritu to darīt. Tagad zinātnē tikpat kā nedarbojos – esmu tikai konsultants laboratorijā. Visu laiku aizņem Tehnoloģiskais centrs, kurā nu jau ir ap trīsdesmit uzņēmumu,” stāsta centra direktors J. Stabulnieks.

Pirmajos trīs četros gados direktora galvenā funkcija bijusi dot padomus, iedrošināt firmas. Tagad ir citādi – uzņēmumi jau uzkrājuši pieredzi. LTC un pašam J. Stabulniekam funkciju loks ir krietni paplašinājies. Iekļaujoties inovāciju centru, tehnoloģisko parku vadītāju sabiedrībā pasaulē, piedaloties konferencēs, dažādās asociācijās utt., dabiskā veidā radusies LTC funkcija – izmantojot jaunos kontaktus, palīdzēt Latvijas augsto tehnoloģiju firmām atrast sadarbības partnerus un pasaules tirgu. “Zināju, ka centri tā dara, bet man bija atklājums, ka arī es to varu izdarīt,” atzīmē J. Stabulnieks. Jauns posms sācies pirms dažiem gadiem, kad Latvijas zinātne iekļāvās Eiropas 5. ietvara programmā. Tad radies uzdevums mācīt uzņēmumus rakstīt projektus starptautiskām programmām un fondiem.

“Pagājušajā gadā izstrādājām Nacionālo inovāciju koncepciju un tagad gatavojam Nacionālo inovāciju programmu, lai valstī sakārtotu inovāciju sistēmu. Tas ir pilnīgi skaidrs, ka tādiem tehnoloģiskiem centriem, kuriem ir mazos uzņēmējus rosinoša funkcija, ir jābūt arī citās Latvijas pilsētās.”

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!