• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par to pašu tabaciņu un nodokļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.2002., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmēju vēlmi sadarboties

Vēl šajā numurā

07.06.2002., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par to pašu tabaciņu un nodokļiem

SIA “Greis” izpilddirektors Bils Puriņš:

Tā kā Latvijas valdība ir iecerējusi panākt mūsu valsts iestāšanos ES ap 2005., 2006. gadu, mēs jebkurā gadījumā būsim spiesti sasniegt ES akcīzes nodokļa normas gan attiecībā uz tabakas izstrādājumiem, gan arī uz alkoholu un degvielu līdz 2009. gadam, jo to pieprasa ES. Pašreiz ES valstīs šis nodoklis ir ievērojami lielāks nekā Latvijā – apmēram 70 santīmi par vienu cigarešu paciņu. Savukārt Latvijā par vienu cigarešu paciņu akcīzes nodokļa veidā tiek maksāti 11 santīmi, kas, salīdzinot ar ES, ir ļoti niecīga naudas summa. Ja Latvijas amatpersonas nolemtu, ka šo nodokli vajag paaugstināt tikai līdz ar mūsu valsts iestāšanos ES, neizbēgami pienāktu kādas dienas rīts, kad patērētāji, kuri būs gadiem ilgi pieraduši, ka cigarešu paciņa maksā, teiksim 50 santīmu, redzēs, ka tās cena ir apmēram divi lati.

Jebkurā gadījumā mums ir jārēķinās ar to, ka cigarešu cena augs, un labākais variants šajā gadījumā ir tāds, ka šī cena sāk augt jau tagad, lai ES līmenim mēs varētu tuvoties soli pa solim, nevis vienā dienā. Ir jāsaprot, ka, iestājoties ES, cenas augs daudz dažādiem produktiem, turklāt ne tikai akcizētajām precēm, bet arī, teiksim, lauksaimniecības produkcijai.

Manuprāt, nav tik būtiski, vai nodokļa palielināšana notiktu no nākamā gada sākuma, kā to bija ierosinājusi Finanšu ministrija, vai no šā gada vidus. No šādām cenu izmaiņām faktiski necietīs ne tabakas izstrādājumu ražotāji, ne arī to izplatītāji, jo summu, par kādu palielināsies cigarešu cena, segs tikai un vienīgi patērētāji. Skaidrs, ka, katru reizi palielinot akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem, pirmajā brīdī produkcijas noieta apjoms kritīsies, taču šie periodi nebūs ilgi.

Sešu gadu laikā, kopš SIA “Greis” darbojas tabakas izstrādājumu tirdzniecības biznesā, dažādas nodokļu likmes ir mainījušās sešas reizes, kā arī augušas šo izstrādājumu rūpnīcas noteiktās produkcijas cenas, un visas šīs izmaksas vienmēr ir gūlušās uz patērētāju pleciem.

Ņemot vērā tabakas izstrādājumu noietu, jāsecina, ka pēdējā laikā smēķētāju skaits Latvijā pieaug, un tas nozīmē, ka tabakas izstrādājumu tirgotāji dažādu cenu svārstību rezultātā necietīs.

Protams, būs arī tādi cilvēki, kuri dos priekšroku nelegālas izcelsmes jeb tā saucamajām kontrabandas cigaretēm, taču nevajag iedomāties, ka tā ir problēma tikai Latvijā – nelegālas izcelsmes cigarešu tirdzniecība ir ievērojama problēma pilnīgi visās Eiropas valstīs. Jāteic, ka Latvija nav tik liela valsts, lai būtu īpašas problēmas noskaidrot nelegālo cigarešu ievešanas tīklus.

Gribu aicināt valsts institūcijas, pakāpeniski palielinot šo akcīzes nodokli, vienlaikus pārņemt ES valstu pieredzi arī attiecībā uz reducēto jeb ieteicamo tabakas izstrādājumu cenas ieviešanu. Pateicoties šai reducēto cenu sistēmas ieviešanai, ES valstīs tabakas izstrādājumu cena šobrīd visās tirdzniecības vietās ir praktiski vienāda, neatkarīgi no tā, vai attiecīgās markas cigaretes tiek tirgotas tabakas izstrādājumu kioskā, vai arī prestižā naktsklubā. Ieviešot šādu sistēmu, mazumtirgotājam ir iespējas pelnīt, nevis realizējot vienu cigarešu paciņu par ļoti lielu cenu, bet gan lielu cigarešu apjomu par relatīvi zemāku cenu. Līdz ar to ieguvējs ir ne tikai šis mazumtirgotājs, bet arī attiecīgās produkcijas izplatītājs un, protams, arī patērētājs.

 

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!