• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atļaujas saņemšanu autopārvadājumiem TIR procedūras piemērošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2001., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/6281-par-atlaujas-sanemsanu-autoparvadajumiem-tir-proceduras-piemerosanai

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Monetārā politika ekonomikas pārveides gaitā

Vēl šajā numurā

30.03.2001., Nr. 52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 204

Pieņemts: 26.03.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Rīkojums Nr. 204 Rīgā 2001. gada 26. martā

Par atļaujas saņemšanu autopārvadājumiem TIR procedūras piemērošanai

Lai persona saņemtu Latvijas Starptautisko autopārvadātāju asociācijas “Latvijas auto” (LSAA) atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai un Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes (VID GMP) piekrišanu minētās atļaujas izsniegšanai, saskaņā ar Muitas konvencijas par kravu starptautiskajiem autopārvadājumiem, izmantojot TIR karneti (1975. gada TIR konvencija), 9.pielikuma otro daļu nosaku šādu kārtību.

1. LSAA iesniedz VID GMP veidlapu “Atļauja TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai” (pielikums), kurā ir aizpildītas 1., 2. un 3.sadaļa:

1.sadaļa. Persona, kura vēlas saņemt atļauju;

2.sadaļa. Atļaujas atsaukšana vai atteikums;

3.sadaļa. Nacionālā asociācija (aizpildot šo sadaļu, LSAA apstiprina 1. un 2. sadaļā sniegtās informācijas autentiskumu).

Minētajai veidlapai LSAA pievieno šādus dokumentus:

1) juridiskajai personai:

— LR uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas (UR) apliecības kopiju, kas apliecināta saskaņā ar MK 1996. gada 23. aprīļa noteikumiem Nr. 154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi”,

— LR nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības kopiju, kas apliecināta saskaņā ar MK 1996. gada 23. aprīļa noteikumiem Nr. 154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi”,

— tiesību un saistību pārejas apliecinošu dokumentu (kopiju), kas apliecināts saskaņā ar MK 1996. gada 23. aprīļa noteikumiem Nr. 154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi”, ja uzņēmums reorganizācijas procesā ir pārņēmis tiesības un saistības kravu starptautisko autopārvadājumu jomā no uzņēmuma, kam VID GMP ir apstiprinājusi atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai,

2) fiziskajai personai – pases kopiju.

2. Lai VID GMP piekristu TIR procedūras piemērošanas un TIR karnešu izmantošanas atļaujas izsniegšanai, personai tiek noteikts:

2.1. izpildīt Muitas konvencijas par kravu starptautiskajiem autopārvadājumiem, izmantojot TIR karneti (1975.gada TIR konvencija), 9.pielikuma nosacījumus un prasības;

2.2. viens no šādiem papildu nosacījumiem, pamatojoties uz personas iesniegumu:

2.2.1. tiek noteikts pārbaudes laiks 6 mēneši un 40 starptautiskie kravu autopārvadājumi, kas veikti šajā laika periodā, lai pārliecinātos par personas pieredzi starptautiskajos autopārvadājumos,

2.2.2. tiek noteikts pārbaudes laiks viens gads, lai pārliecinātos par personas pieredzi regulārajos starptautiskajos kravu autopārvadājumos (“regulāri” – ne mazāk kā 4 starptautiskie kravu autopārvadājumi mēnesī).

3. Par 2.2.1. un 2.2.2. apakšpunktā noteiktajiem pārbaudes laikiem persona, kura pieprasa atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai, uzrāda CMR (kravas transporta pavaddokumentu) un VAD (muitas kravas deklarācijas) kopijas LSAA, lai pēc tam tās iesniegtu VID GMP Tranzīta kontroles daļai.

4. 2.2. apakšpunkts un 3. punkts neattiecas uz reorganizācijas procesā izveidotajiem uzņēmumiem, ja tie ir pārņēmuši tiesības un saistības kravu starptautisko autopārvadājumu jomā no uzņēmumiem, kam VID GMP ir apstiprinājusi atļaujas TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai.

Saistību un tiesību pārņemšanu apliecina LR Uzņēmumu reģistrs.

5. VID GMP Tranzīta kontroles daļa desmit darba dienu laikā no dokumentu saņemšanas brīža izskata iesniegtos dokumentus, pārbaudot, vai personai bijuši muitas noteikumu un nodokļu likumu pārkāpumi, pieprasot informāciju no:

— VID Finansu policijas pārvaldes,

— VID GMP Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļas, lai pieprasītu minēto informāciju no Kontrabandas apkarošanas centra,

— VID teritoriālajām muitas iestādēm.

Minētās VID struktūrvienības sniedz rakstisku informāciju VID GMP Tranzīta kontroles daļai, vai to rīcībā ir ziņas par fiziskās personas, juridiskās personas un tās dibinātāju un dalībnieku un saistību ar muitas noteikumu un nodokļu likumu pārkāpumiem.

VID GMP Uzskaites nodaļa pēc Tranzīta kontroles daļas pieprasījuma sniedz informāciju par personas nomaksātajiem naudas sodiem, ko uzliek muitas iestādes.

Ja desmit darba dienu laikā nav bijusi iespēja pārbaudīt minētās ziņas, VID GMP pirms termiņa beigām informē LSAA - nosūta vēstuli, pamatojot aizkavēšanās iemeslu, un pagarina atļaujas apstiprināšanas termiņu.

6. Pēc dokumentu izskatīšanas VID GMP Tranzīta kontroles daļa iesniedz VID GMP direktoram atzinumu (atbildes veidā) un atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai 4.sadaļas apstiprināšanai, pievienojot no VID struktūrvienībām saņemtos materiālus.

7. Par pieņemto lēmumu VID GMP informē LSAA trīs darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas brīža, nosūtot atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai.

8. VID GMP ir tiesības personai atteikt izsniegt atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai, pamatojot atteikuma iemeslu veidlapas “Atļauja TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai” 4.sadaļā.

9. Ja VID GMP atsauc personai iepriekš izsniegto atļauju TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai, VID GMP informē LSAA, nosūtot vēstuli, kurā norādīts personas:

1) nosaukums,

2) LR UR reģistrācijas numurs,

3) atļaujas izsniegšanas datums,

4) atļaujas apturēšanas iemesls.

10. LSAA ir tiesības atsaukt (anulēt) personai atļauju, ja persona neievēro TIR piemērošanas noteikumus vai nenokārto saistības pret LSAA. Tādā gadījumā LSAA nekavējoties informē VID GMP. Pēc šāda atsaukuma saņemšanas vai 7. punktā minētajā gadījumā VID GMP Tranzīta kontroles daļa veic pasākumus (informē reģionālās muitas iestādes, nodrošina ziņu ievadīšanu datu bāzēs u.tml.), lai nepieļautu šādai personai TIR procedūras piemērošanu un TIR karnešu izmantošanu.

11. VID GMP Tranzīta kontroles daļa uzglabā par katru personu veidlapas “Atļauja TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai” kopiju un tai klāt pievienotos dokumentus.

12. VID GMP Tranzīta kontroles daļa elektroniski nosūta TIR Izpildu padomei ziņas par personām, kurām tika apstiprināta atļauja TIR procedūras piemērošanai un TIR karnešu izmantošanai (1975.gada TIR konvencija).

13. VID GMP Tranzīta kontroles daļa reizi pusgadā apkopo informāciju par:

13.1. pārvadātājuzņēmumiem, kas pieļāvuši pārkāpumus muitas procedūru noformēšanā;

13.2. TIR karnešu grāmatiņām, kuru komplektēšanā pieļautas tehniskas kļūdas.

Pēc datu apkopošanas VID GMP Tranzīta kontroles daļa nosūta informatīvo vēstuli LSAA.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem VID 2000. gada 1. marta rīkojumu Nr. 168 “Par atļaujas saņemšanu autopārvadājumiem TIR procedūras piemērošanai”, VID 2000. gada 31. marta rīkojuma Nr. 225 “Par grozījumiem ar VID 2000. gada 17. februāra rīkojumu Nr. 126 apstiprinātajā “Muitas iestādē iesniedzamo vai uzrādāmo dokumentu sarakstā” un VID 2000. gada 1. marta rīkojumā Nr. 168 “Par atļaujas saņemšanu autopārvadājumiem TIR procedūras piemērošanai”” 2. punktu un VID 2000. gada 3. aprīļa rīkojumu Nr. 231 “Par atļauju piemērot TIR procedūru”.

15. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, un rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas.

Valsts ieņēmumu dienesta

ģenerāldirektors A. Sončiks

VID204.GIF (105502 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!