• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PSRS un nacistu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2002., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62725

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tranzītvīzām vilcienu pasažieriem

Vēl šajā numurā

04.06.2002., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PSRS un nacistu sadarbību

Par palīgkreiseri bija pārbūvēts 3827 bruto reģistra tonnu lielais vācu tirdzniecības kuģis “Komet”. Aiz klāja izbūvēm, labi maskēti, atradās seši 15 cm lielgabali, divi 3,7 cm un četri 2 cm zenītlielgabali, četras virsūdens un divas zemūdens torpēdu izšaušanas ierīces. Kaujas darbībai tika iekrauti: 10 830 visu kalibru šāviņi, 14 torpēdas, 30 magnētiskās mīnas, katra 750 kg smaga. Pirms izbraukšanas kuģi apmeklēja Vācijas kara flotes virspavēlnieks lieladmirālis Rēders. Viņš palika ar redzēto ļoti apmierināts. Palīgkreiseris bija domāts Anglijas tirdzniecības kuģu iznīcināšanai un kuģniecības traucēšanai Klusajā okeānā. Tomēr pastāvēja problēma, kā tikt uz turieni. Ziemeļjūra un Atlantijas okeāns bija Anglijas kara flotes kontrolē.

Tātad bija tikai viena iespēja - izmantot sabiedrotās PSRS palīdzību. Palīgkreiseris devās ceļā 1940. gada 3. jūlijā. Tas ir, nepilnas trīs nedēļas pēc tam, kad PSRS bija okupējusi Latviju. Maskēšanās nolūkos, iebraucot Ziemeļjūrā, uz kuģa korpusa tika uzkrāsots UdSSR ar sirpi un āmuru un kuģa vārds “Denjew”. Šādā maskējumā “Komet” izbrauca cauri Ziemeļjūrai un, iebraucot Ziemeļu Ledus okeānā, “pārkrāsojās” par “Donau” un uzvilka Vācijas tirdzniecības flotes karogu. Pirms ceļa turpināšanas uz kuģa uzkāpa krievu loči. Viņi iepazinās ar kuģi un to aizvadīja līdz ledlauzim “Staļin”, kur palīgkreisera kapteini un virsniekus uzņēma komandkapteinis Belousovs. Tika saukti tosti, teikti apsveikumi un laimes vēlējumi sakarā ar Vācijas uzvaru pār Franciju. 3. septembrī ledus masas bija pārvarētas un ledlauzis “Staļin” ievedis Vācijas palīgkreiseri Klusā okeāna plašumos kā vilku aitu barā, kur par aitām jāuzskata angļu tirdzniecības kuģi. Angļu admiralitātei ienaidnieka palīgkreisera parādīšanās Klusā okeāna ūdeņos bija pilnīgs pārsteigums.

Sasniedzot Kluso okeānu, sākās “Komet” dēkainais sirojuma brauciens apkārt pasaulei, kurš ilga 516 dienas. Sirojuma laikā tas nogremdēja astoņus tirdzniecības kuģus ar kravu daudzu miljonu mārciņu vērtībā. Angļiem bija jāatvelk daļa kara flotes kuģu no galvenajiem jūras tirdzniecības ceļiem un jānovirza uz Kluso okeānu. Vācu palīgkreiseris iznīcināja arī fosfātu ieguves un iekraušanas ierīces, kā arī degvielas tvertnes Nauru salā.

Palīgkreiseris atgriezās Vācijā 1941. gada 30. novembrī pa dienvidu ceļu, Sibīrijas ziemeļu ceļš jau bija slēgts, jo draudzība abu totalitāro lielvalstu starpā bija izputējusi. Tomēr “Komet” gūtie panākumi un nopietnais kaitējums Anglijai tik lielā mērā sasniegts, pateicoties Padomju Savienībai.

Krievijas valstsvīru un jo sevišķi avīžnieku pašuzņemtā loma būt konsekventiem un nelokāmiem fašisma nosodītājiem, pašiem izliekoties neredzam baļķi savā acī - Hitlera un Staļina noziedzīgo savienību (un ne tikai to vien) -, ir liekulīga un melīga. Pat no šī viena piemēra redzams, ka PSRS bija aktīva Vācijas sabiedrotā un atbalstītāja Otrā pasaules kara sākumā. Krievija nodarīja neaprakstāmu kaitējumu ne vien savām kaimiņu tautām, bet arī antihitleriskās koalīcijas dalībniecēm.

“MĀJAS VIESIS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!