• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kontrabandu un bezgožiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2002., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62668

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas biznesa gatavību ES

Vēl šajā numurā

31.05.2002., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kontrabandu un bezgožiem

VASKEVICS.JPG (14488 bytes)
Foto: A.F.I.

Kontrabandas apkarošanas centra vadītājs Vladimirs Vaškevičs:

Mūsu uzdevums ir izmeklēt un nodot lietas prokuratūrai. Ja prokuratūra pieņem lietu kriminālvajāšanas sākšanai, tad tas jau ir mūsu darba rezultāts. Tālākais ir atkarīgs no prokuratūras. Šogad prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodotas četras lietas, bet pavisam ierosinātas ir jau deviņas. Kontrabandas lietas ir ļoti sarežģītas - tajās var būt iesaistītas pat 100 personas.

Kopumā KAC ir ierosinājis septiņas krimināllietas par gaļu. No tām trīs nodotas prokuratūrā. Pašreiz veicam izziņu krimināllietā saistībā ar Mangaļsalā atrasto gaļu, kur bija vairāk nekā 500 tonnas, un krimināllietā par gaļas kontrabandu caur vienu no muitas noliktavām. Tur vēl vismaz divu mēnešu laikā rezultātu nebūs, jo izmeklēšana prasa daudz laika.

Ierosinājām krimināllietu par to, ka 100 automašīnas ar putnu gaļu ievestas Latvijā it kā tālākai transportēšanai uz Uzbekistānu vai Kazahstānu un ievedēji atbilstīgi noformējuši dokumentus, taču radās aizdomas, ka tā palikusi šeit. Mārupē aizturējām daļu no šīm kravām.

Pirmie nopietnie rezultāti gaļas kontrabandas apkarošanā bija jau pagājušā gada aprīlī, kad Eiropā plosījās mutes un nagu sērga. Mēs aizturējām gaļu, ko Latvijā bija aizliegts ievest. Kravai bija viltoti dokumenti. To paveicām sadarbībā ar pārtikas un veterināro dienestu.

Pēc tam secinājām, ka jāpastiprina sadarbība ar veterināro dienestu, un strādājām tālāk. Rezultātā atklājām nelikumīgi ievesto gaļu saldētavā Mārupē. Pēc šīs krimināllietas ierosināšanas kādu laiku kontrabandas gaļas it kā nebija, bet tad pēkšņi parādījās produkcija ar pārlīmētiem uzrakstiem. Šo informāciju arī mums sniedza veterinārārsti. Pārbaudījām 2. saldētavu. Tur gaļu jau tirgoja, bet glabāja citur. Pēc tam uzgājām noliktavu Mangaļsalā. Šajā gadījumā veiksmīga bija muitas un veterinārā dienesta sadarbība.

Tagad kontrabandistu ir kļuvis mazāk. Saeimas komisijas sēdē pārmeta, ka 1999. gadā fiksēts vairāk noziegumu, bet 2000. gadā fiksēto noziegumu skaits samazinājies uz pusi un ir aptuveni 50 lietas gadā. Taču 1999. gadā ar kontrabandu nodarbojās visi, kam nebija slinkums. Kontrabandistus var dalīt divās daļās: vieniem tas ir galvenais iztikas avots, otriem tā ir papildu peļņa paralēli legālajam biznesam. Otrie ar kontrabandu nodarbojas tādēļ, ka nejūt šīs rīcības bīstamību. Mēs neesam vēl pierādījuši, ka tas var slikti beigties. Ja mēs to izdarīsim, viņi ar kontrabandu nenodarbosies. Ar visu atbildību varu apgalvot, ka kopš 1999. gada kontrabandā iesaistīto personu skaits ir samazinājies. Taču jāatzīst, ka pašlaik kontrabandisti ir organizētāki.

Dienests savas funkcijas pakāpeniski nodos muitas struktūrvienībai, kuru pašlaik veido. Jau izveidotas Galvenās muitas pārvaldes izziņas un operatīvā darba daļas. Tas būs muitas krimināldienests. Pēc tam KAC integrēsies šajā struktūrā. Eiropā un arī visā pasaulē ir pieņemts, ka cīņa ar kontrabandu ir muitas darbs. Jaunais dienests būs pakļauts muitas direktoram. Pašlaik mūsu uzdevums ir apmācīt cilvēkus un iedarbināt struktūru. Kad runa par mums, es saku - nevajag koncentrēties uz KAC. Ja mēs izveidosim pareizu, darboties spējīgu sistēmu, tā strādās tad, kad mēs aiziesim. Pašlaik kontrabandas apkarošanā ir kolektīvā atbildība. Tā savukārt ir individuālā bezatbildība. Līdzīgi bija Padomju Savienībā. Atbildīgi ir visi, bet neviens konkrēti. Izveidosim jauno institūciju un būs, no kā prasīt.

Gribu vēl atspēkot vienu nepatiesu uzskatu, ka it kā tikai muitnieki vienīgie vainīgie, ka pāri robežai ved nelegālas kravas. Uz robežas vēl ir arī robežsargi un Sanitārā robežinspekcija. Ja krava valstī ir ievesta bez reģistrācijas, tad tur ir iesaistīti visi dienesti. Pašlaik cīņa ar negodīgiem dienestu darbiniekiem nerit tik labi, kā gribētos. Reiz aizturējām trīs muitniekus. Noturējām trīs diennaktis, bet tiesa pēc tam viņus izlaida laukā.

No mūsu noķertajiem sēž viens cigarešu kontrabandists. Taču cietumsodu pagaidām kontrabandisti nesaņem pārāk bieži. Vienreiz dabūjām līdz tiesai cilvēku, kurš no sava privātā konta bija apmaksājis kontrabandas spirtu. Tiesa nolēma, ka viņš nav vainīgs.

Situācija mainīsies, kad cilvēki sapratīs, ka kontrabanda nemaz nav tik vienkārša lieta, ka tas tomēr ir bīstami un var beigties ar cietumu, tad liela daļa šo negodīgo biznesu pārtrauks.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!