• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par glābšanos pašu spēkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2002., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kontrabandu un bezgožiem

Vēl šajā numurā

31.05.2002., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par glābšanos pašu spēkiem

Sīkuzņēmēju asociācijas “Kalve” vadītājs Aidins Askerovs:

Jau pirms vairākiem gadiem no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas un Pasaules bankas Latvijā vajadzēja nonākt līdzekļiem mazā un vidējā biznesa attīstībai. Nauda kavējās un Latvijā nonāca tikai 2000. gadā. No 40 miljoniem latu, kas tika atvēlēti biznesa attīstībai, 16 miljonus “apēda” dažādi fondi. Viens no tiem bija Garantiju fonds un vēl citi uzņēmējdarbības attīstības fondi. Kur nauda tika izlietota, nezinu.

Mazais bizness atrodas ļoti smagā situācijā, jo pati galvenā problēma ir tā, ka trūkst apgrozāmo līdzekļu. Tādēļ mūsu galvenais uzdevums ir iegūt lētus kredītus. Ja būs nauda, īstenosies arī valdības sastādītās programmas biznesa attīstībai. Protams, ka ERAB un Pasaules bankas kredīti ir ļoti vērtīgi. Turklāt esam parakstījuši vienošanos ar Hipotēku un zemes banku, ka nelielus aizdevumus tā uzņēmējiem izsniedz bez biznesa plāna, bet ar mūsu asociācijas rekomendāciju, kuru sastāda asociācijas grāmatveži un apliecina, ka aizņēmuma prasītājs ir pietiekami veiksmīgs strādājoša uzņēmuma īpašnieks.

Mūsu valstī situācija ir tāda: ja tiek nodibināti 100 uzņēmumi, tad īsā laikā 50 no tiem bankrotē. No 128 348 mazajiem uzņēmumiem nodokļus valstij maksā tikai 40 000. Uzņēmēja spēks slēpjas pašā uzņēmējā. Nevar vainot tikai valdību uzņēmējdarbības neveicināšanā. Pašiem uzņēmējiem ir ļoti sliktas zināšanas par juridiskajiem jautājumiem, grāmatvedību, mārketingu un citām profesionālajām lietām. Tāpat izplatīta ir negodīga konkurences metožu lietošana. Izplatīta ir krāpniecība, jo valstī nav stingru likumu, pēc kuriem krāpnieku varētu atklāt un sodīt.

Nākamā problēma ir cilvēku zemā pirktspēja. Ja mēs ņemam patēriņa groza rādītājus un vidējo ienākumu līmeni, tad tas atpaliek no patēriņa groza. Gan strādājošo algas ir zemas, gan pabalsti un pensijas ir nepietiekamas. Jo budžetā pietrūkst līdzekļu no tiem pašiem nodokļu maksātājiem. Bet nodokļus nav izdevīgi maksāt.

Nodokļu sistēmu vajag diferencēt. Lielie uzņēmumi maksā tikpat lielus nodokļus kā mazie. Nodokļi būtu jāsamazina pirmās nepieciešamības pārtikas precēm, bērnu precēm. Būtu jāatgriežas pie tās pašas kārtības uzņēmējdarbības attīstībai kā laikā no 1991. līdz 1993. gadam, kad mazie uzņēmumi divus gadus pēc to dibināšanas vispār tika atbrīvoti no nodokļiem. Šobrīd tikai dažas bankas dod atvieglojumus iesācējiem biznesā, pirmos trīs gadus piešķirot kredītus ar procentu likmi no 8 līdz 10, kā arī 2000 latu lielus kredītus dodot bez ķīlas pieprasījuma. Jāatzīst, ka pašreizējos apstākļos 2000 lati ir ļoti neliela summa. Starta kapitālam ir jābūt vismaz 5000 latu lielam.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!