• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar valsts un sabiedrības vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2002., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kipras, Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Maltas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas ārlietu ministru kopīgs paziņojums

Vēl šajā numurā

23.05.2002., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar valsts un sabiedrības vērtībām

Vakar, 22. maijā, Lietuvas dienas Latvijā ievadīja izstādes “Lietuvas ordeņi un medaļas” atklāšana. Jo kuplo pirmo izstādes skatītāju pulku sveica namatēvs — Latvijas Vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš un deva vārdu Lietuvas vēstniekam Latvijā Petram Vaitiekūnam.

Lietuvas vēstnieks Petrs Vaitiekūns:

Gadu pēc neatkarības atjaunošanas, 1919.gada pavasarī, Lietuvas brīvības cīņu visgrūtākajā laikā, aizsardzības ministrs izsludināja konkursu par pirmo Lietuvas Republikas kara ordeņa radīšanu. Konkurss parādīja Lietuvas iedzīvotāju valstisko noskaņojumu un augstu profesionalitāti. Toreiz tad arī radās pašreizējie valsts simboli.

Valsts apbalvojumi apliecināja tautas vērtības, kuras nav atkarīgas no vēstures konjunktūras, kuras vieno un pulcina pilsoņu sabiedrību neatkarīgi no uzskatiem, tautības vai ticības. Neizbēgami tādas vērtības kļuva par valstiskuma garīgo pamatu, uz kura ceļama aizvien atjaunojošās valsts celtne.

Galvenā šīs ekspozīcijas tēma — Lietuvas valsts laika posmā no 1918. līdz 2002.gadam. Šis laikmets ir gan brīvprātīgā un bruņotā neatkarības atgūšana, gan zemes atdzimšana no gruvešiem un pelniem, gan pēckara partizānu upuri un salauztie izsūtīto likteņi, gan ievērojami mākslas, zinātnes, sporta sasniegumi, gan Lietuvas atgriešanās Eiropas valstu saimē pēc 1990.gada 11.marta. Tāpat arī veiksmīgās un konstruktīvās Lietuvas un Latvijas attiecības apliecina ne viens vien desmits valsts apbalvojumu. Šodien Lietuva un Latvija droši stāv pie Eiropas Savienības un NATO sliekšņa. Un droši mēs jutīsimies tik ilgi, kamēr mūs, baltus, vienos kopīgā vēsturiskā pieredze un atbildība šo vēsturi turpināt.

Pateicos Viļum Kavaļauskam, jo viņa entuziasma un pašaizliedzības dēļ Lietuvai pieder tādas nenovērtējamas vēstures relikvijas, pateicoties viņa iniciatīvai, ir sarīkota arī šī izstāde.

Pateicos Lietuvas prezidentūrai, kas sagādāja 1991. — 2002.gada eksponātus.

Pateicos Latvijas Vēstures muzejam, tā direktoram Arnim Radiņam un citiem līdzstrādniekiem, kas laipni piedāvāja telpas un palīdzību izstādes veidošanai. (— —)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!