• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Alfas" straujo atdzimšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2002., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62215

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Allažu projektu simtiem

Vēl šajā numurā

17.05.2002., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Alfas” straujo atdzimšanu

Pēdējo trīs gadu laikā Latvijas mikroelektronikas uzņēmums AS “Alfa” ir ne tikai astoņas reizes palielinājis rūpniecības produkcijas izlaidi, bet arī vairāk nekā 2,6 reizes kāpinājis savu neto apgrozījumu.

Pērn uzņēmumam bijusi peļņa vairāku desmitu tūkstošu latu apmērā, kas nodrošināja uzņēmuma rentabilitāti 8% līmenī. Tas saistīts ar mikroelektronikas izstrādājumu - pusvadītāju, tranzistoru un integrālo shēmu - noieta tirgus atrašanos ne tikai aiz Latvijas robežām - gan Austrumos, gan arī Rietumos, bet arī Latvijā. Pērn ražošanas apjomi tika kāpināti par gandrīz 45%. Arī šogad ir visi priekšnosacījumi, lai būtu ražošanas apjomu un ienākumu pieaugums par apmēram 20%. Pirmo reizi AS “Alfa” gada apgrozījums varētu pārsniegt vienu miljonu latu. Tomēr tie nav uzņēmuma iespēju griesti, tā valdes priekšsēdētājs A.Kuzņecovs uzskata, ka neto apgrozījums jau pāris tuvāko gadu laikā varētu sasniegt 2-2,5 miljonus latu.

Pēdējo trīs gadu izaugsmi A.Kuzņecovs saista ar sekmīgu AS “Alfa” privatizācijas pabeigšanu, kuras rezultātā par lielāko akcionāru kļuva SIA “ZC Mikroelektronika”, kuras īpašnieki nodarbojas ar integrālo shēmu izstrādi. Tas tikai pierāda zinātnes nozīmi ražošanā un šādas saites nepieciešamību sekmīgā izaugsmē.

No kādreizējās “Alfas” pašlaik sekmīgi attīstās tikai viena ražotne - Rīgas pusvadītāju rūpnīca, uz kuras bāzes arī darbojas AS “Alfa”. Cita rūpnīca - “Invertors” - privatizācijas procesā tika nodalīta un pašlaik ir bankrotējusi un likvidēta. Bijusī ražotne Gulbenē, kas ir privatizēta, izīrē telpas. Arī tirdzniecības centrs “Alfa” savu nosaukumu ieguvis, privatizējot vienu no “Alfas” struktūrvienībām - “Alfa Ekspo”. Agrāk lielajā “Alfā” kopumā tika nodarbināti 9000 strādājošo, pašlaik AS “Alfa” strādā 200 cilvēku. Uzņēmumā ražotie izstrādājumi joprojām tiek izmantoti lidmašīnās un kosmosa tehnikas ražošanā. Lielākoties klientu lokā tomēr ir tie uzņēmumi, kuri saistīti ar autobūvi, aparātbūvi un telekomunikācijām.

 

“DIENAS BIZNESS”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!