• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ventspils augstajiem mērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2002., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62049

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar sakārtotām iekšlietām ceļā uz Eiropu

Vēl šajā numurā

14.05.2002., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ventspils augstajiem mērķiem

LEMBERGS.JPG (13723 bytes)
Foto: A.F.I.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs:

Es gribētu panākt, lai Ventspils kļūtu par vienu no Baltijas valstu tūrisma centriem. Es gribētu, lai Ventspils, kuras vārds šobrīd daudziem asociējas tikai ar ostu, asociētos arī ar tūrismu. Lai vienai Latvijas iedzīvotāju daļai Ventspils arī turpmāk asociētos ar ostu, citai - ar industriju, bet ierindas patērētājam, dažādu izklaižu meklētājam un patīkamas vides baudītājam Ventspils asociētos ar tūrismu.

Mēs, protams, ļoti labi saprotam, ka Ventspilij konkurēt tūrisma tirgū nav vienkārši. Es pat teiktu, ka Ventspilij ir visgrūtāk no visām Latvijas pilsētām. No ģeogrāfiskā izvietojuma izriet - mums ir jāpiedāvā gan Latvijas, gan ārvalstu tūristam labāks piedāvājums nekā tas ir daudzās citās pilsētās, lai būtu motivācija un interese šurp braukt. Kas nekait Jūrmalai - Rīga blakus. Atliek tikai noņemt “šlagbaumus” tūrisma ceļā, vienkāršojot vīzu procedūru ārzemniekiem, un Jūrmala būs pilna ar tūristiem. Līdzīga situācija ir Siguldai un Bauskai, bet Ventspilij ar kaut ko ir jābūt pārākai par šīm pilsētām.

Mums objektīvi latiņa ir uzlikta augstāk. Mēs izvirzām uzdevumu, ka mums jāpiedāvā vietējam un ārvalstu tūristam labāki, interesantāki, kvalitatīvāki, saistošāki piedāvājumi nekā tas ir Vestervīkā Zviedrijā. Vestervīka ir neliela pilsēta tieši pāri jūrai, apmēram tikpat liela kā Talsi, bet tās apkārtnē atpūšas ap divi miljoni tūristu gadā. Mums jārada motivācija, lai vismaz daļa no šiem diviem miljoniem gribētu braukt pāri jūrai uz Ventspili. Ar šādu mērauklu mēs mēram savus tūrisma attīstības plānus.

Es ļoti labi apzinos, cik augstu mūsu latiņa ir nolikta. Ja kāds teiks, ka mēs mērķējam par augstu, tad viņam varēs piekrist. Manī pašā ir zināmas šaubas, ka tas ir iespējams tuvākā nākotnē. Tomēr mums nav arī atpakaļceļa. Ja mēs šo mērķi nesasniedzam, kādu no mums prasa šī vide, kurā ir stipra konkurence, tad mēs šajā apritē nebūsim. Tad attīstīta tūrisma Ventspilī nebūs.

Ja Latvijā galvenā tūrisma citadele Jūrmala būtu normāli attīstījusies un tur gadā iebrauktu 10 miljonu tūristu, tad mans uzdevums būtu, lai no tiem kāds miljons atbrauc arī uz Ventspili. Jo viņam varbūt gribas vēl kaut ko bez Jūrmalas redzēt, un tad viņš uz divām trim dienām varētu atbraukt uz Ventspili. Tad Jūrmala būtu centrālā vieta, kur pulcētos tūristi, bet viņi braukātu arī pa pārējo Latviju. Jūrmala mums nav konkurents, Jūrmala ir sabiedrotais! Bet tāds ir vājš sabiedrotais, kāda pilsēta ir veidojusies pēdējos 10 nesaprātīgas saimniekošanas gados, kas, diemžēl, sakrīt ar neatkarības gadiem. Labs sabiedrotais būtu tāds, kas pareizi attīstītos.

Ar ko Ventspils var izcelties? Pirmkārt, mūsu pludmale ir platāka, ar perfektām kāpām, kas vietām apaugušas ar kārkliem - vienmēr var atrast aizvēju un piesauli. Klaipēdā un Jūrmalā tā nav. Otrkārt, mūsu pludmalei ir zilais karogs, tā ir ļoti labi iekārtota - sākot ar atkritumu urnām un beidzot ar iespējām nomazgāties pēc peldes. Treškārt, ir svarīgi, lai tūrists justos komfortabli pilsētas vidē - pilsētai ir jābūt tīrai, sakārtotai, ar rokrakstu. Tāda ir Ventspils. Svarīgi, lai atpūtas iespējas būtu dažādām interešu un vecuma grupām. Mums bāzes punkti jau ir. Piemēram, ja kādā ģimenē ir skeitbordists, tad vienīgais pasaules klases skeitparks Baltijā ir pie mums. Ja kādā ģimenē bērni grib dažas stundiņas no sirds paspēlēties, tad pasaules klases bērnu pilsētiņa, kurā ir tikai sertificētas lietas, ir pie mums. Turklāt par velti! Mēs tūlīt nodosim vaļējā ūdens atrakciju parka pirmo kārtu, kur par ļoti lētu samaksu varēs labi atpūsties. Blakus ir Brīvdabas muzejs, kempings, mazbānītis, ekskursiju kuģītis “Hercogs Jēkabs”, Livonijas ordeņa pils. Tā pamazām tiek veidota tūrisma infrastruktūra. Ja man atbrauc ciemiņi, es šodien viņiem parādīt Ventspili pa vienu dienu nevaru.

Ir nepieciešami vairāki priekšnoteikumi, kas nav atkarīgi no Ventspils. Pirmkārt, nedrīkst būt robežas ar Lietuvu un Igauniju. Otrkārt, jābūt ērtākai iespējai tikt pie vīzām Krievijā un NVS. Treškārt, jābūt prāmju satiksmei starp Latviju un Skandināviju, un Vāciju. Latvijai jāiestājas Eiropas Savienībā. Ja tas tā notiks, tad es gribētu solīt miljonu tūristu Ventspilī 2006. gadā.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!