• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas un Eiropas vienotību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.2002., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības nākotni

Vēl šajā numurā

14.05.2002., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas un Eiropas vienotību

Lietuvas Republikas Valsts prezidents Valds Adamkus:

Dalība NATO ir cieši saistīta ar dalību Eiropas Savienībā. Ikviens lieliski apzinās, ka tagadējā Ziemeļatlantijas alianse jau sen vairs nav tāda, kāda tā bija aukstā kara laikmetā. Lietuvai un droši vien arī Latvijai NATO ir galvenokārt Eiropas drošības sistēma. Šī sistēma tiek reformēta, aizvien aktīvāk iesaistot tajā arī Krieviju, kas pirms dažiem gadiem bija gandrīz neiedomājami.

Es gribu uzsvērt, ka bez Krievijas un tās līdzdalības Eiropa nekad nespēs pilnvērtīgi funkcionēt kā vienots kontinents. Gan mums, gan citām valstīm jāmeklē iespējas, kā sadzīvot kopā, kā Krieviju iekļaut Eiropas ekonomiskajā telpā. Iespējams, ka pēc desmit gadiem, kad Krievijā būs izaugusi jauna demokrātiska paaudze, arī šī valsts iestāsies NATO.

Man visa Eiropa ir vienots, tātad nedalāms reģions. Ja jau Eiropa apvienojas, kā gan Baltijas valstis var būt izņēmums.

Arī man savulaik nācās dzirdēt runas, ka NATO var uzaicināt tikai Lietuvu. Gan toreiz, gan tagad uzskatu, ka pat tādā gadījumā nenotiks nekas slikts - ja jau uzņems vienu, tad tai sekos arī pārējās.

Es uzskatu, ka visas trīs valstis ir labi sagatavojušās, daudz un rūpīgi strādājušas, centušās izpildīt “mājasdarbus”. Es nesaskatu atšķirību starp šo valstu izredzēm un ļoti ceru, ka rudenī Prāgā tās visas tiks uzaicinātas iestāties NATO.

Militāro sadarbību starp Lietuvu, Latviju un Igauniju vērtēju ļoti pozitīvi. Par to liecina gan bruņoto spēku vadības ziņojumi, gan man sniegtā informācija. Protams, mums trūkst kara tehnikas, nav milzīgas armijas, taču to arī nevajag. Jo mūsdienās galvenā nozīme ir jaunākajām tehnoloģijām un sakaru iespējām. Šajā jomā Baltijas valstis ļoti cenšas.

Es uzskatu Eiropu par vienotu veselumu. Ja tiek runāts par kaut kādu dalīšanu un nošķiršanu, tad tā vairs nav Eiropa. Tādēļ arī Eiropas Savienībai ir jāsimbolizē vienots kontinents. Es kategoriski nepiekrītu viedoklim, ka ES valstis zaudē savu suverenitāti un nacionālo identitāti. Tieši otrādi - dažām valstīm un tautām tiek sniegta iespēja atklāt apkārtējo pasauli, parādīt savu kultūru, dalīties zinātnes un civilizācijas sasniegumos tajā nozīmē, kā to piedāvā jaunākās tehnoloģijas un atklājumi. Tas nekādā gadījumā nenozīmē nolīdzināšanu. Tomēr vēl aizvien eksistē bažas, ka, iestājoties Eiropas Savienībā, mēs kaut ko zaudēsim un no kaut kā atteiksimies. Mēs neko nezaudēsim, vienkārši dalīsimies atbildībā par savu un Eiropas nākotni.

 

“DIENA”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!