• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par progresu Latvijas un Kazahstānas attiecībās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2002., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61956

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.128

Par K.Pētersones komandējumu

Vēl šajā numurā

09.05.2002., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par progresu Latvijas un Kazahstānas attiecībās

Vakar, 8.maijā, Kazahstānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks atvadījās no Latvijas:

Pai Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 8.maijā, atvadu vizītē pieņēma Kazahstānas vēstnieku Latvijā Ikramu Adirbekovu. Prezidente pateicās vēstniekam par ieguldīto darbu abu valstu attiecību stiprināšanā, uzsverot, ka Kazahstāna ir viena no Latvijas būtiskākajām partnerēm austrumos un par to liecina abu valstu arvien intensīvākā sadarbība.

Prezidente pauda gandarījumu par Latvijas un Kazahstānas starpvaldību komisijas aktīvo darbu, attīstot politisko dialogu un izvēršot ekonomiskās attiecības. Abas puses atzīmēja, ka Latvijas un Kazahstānas uzņēmēji ir pauduši savstarpēju ieinteresētību sakaru tālākā veidošanā. I.Adirbekovs sacīja, ka Kazahstāna ir ieinteresēta izvērst aktīvu sadarbību ar Latviju tranzīta jomā, jo apzinās, ka līdz ar Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā (ES) tai paveras viss Eiropas Savienības tirgus. Vēstnieks pauda savas valsts atbalstu Latvijai tās “finiša taisnē”, īstenojot valsts prioritāros mērķus — iestāšanos ES un NATO.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 8.maijā, pie Saeimas priekšsēdētāja Jāņa Straumes atvadu vizītē bija ieradies Kazahstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Ikrams Adirbekovs.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu divpusējās attiecības un Latvijas virzību uz Eiropas Savienību un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas ārpolitikas prioritātes ir integrācija Eiropas Savienībā un NATO un tieši šajā kontekstā aplūkojamas arī turpmākās attiecības starp Latviju un Kazahstānu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja abu valstu divpusējo attiecību padziļināšanu prezidentu, parlamentu un valdību līmenī, iespējas turpināt darbu pie līgumtiesiskās bāzes paplašināšanas, ekonomiskās sadarbības iespējas tranzīta un transporta infrastruktūras izmantošanā, kā arī investīciju aizsardzību.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume pateicās vēstniekam par ieguldīto darbu Latvijas un Kazahstānas sakaru veicināšanā un pasniedza piemiņas medaļu.

 

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu mnistra

Vakar, 8. maijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Lietuvā rezidējošo Kazahstānas vēstnieku Ikramu Adirbekovu, kurš Latvijā bija ieradies atvadu vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāta divpusējās sadarbības attīstība un perspektīvas. I. Bērziņš uzsvēra, ka Kazahstāna ir viena no Latvijas svarīgākajām un perspektīvākajām sadarbības partnerēm Centrālās Āzijas reģionā. Ministrs atzīmēja, ka pēdējos gados ir aktivizējies gan politiskais dialogs, gan ekonomiskā sadarbība, par ko liecina regulāras augsta līmeņa tikšanās, gan līgumtiesiskās bāzes paplašināšana. Abas puses arī pauda viedokli, ka Kazahstānas konsulāta atvēršana Rīgā ir devusi papildu impulsu divpusējās sadarbības attīstīšanai. I.Adirbekovs no savas puses apliecināja, ka Latvijas un Kazahstānas sadarbība ir bijusi produktīva un ietver sevī augstu potenciālu.

Iezīmējot abu valstu attiecību perspektīvas, I.Bērziņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt ekonomisko dimensiju, it īpaši veicinot Latvijas transporta infrastruktūras izmantošanu Kazahstānas preču apstrādei un transportēšanai. Ministrs arī norādīja uz Latvijas ieinteresētību būtiski paplašināt sadarbību ar Kazahstānu naftas tranzīta jomā. Kā nozīmīgus perspektīvos projektus I.Bērziņš atzīmēja jaunu naftas transportēšanas koridoru izveidošanu caur Krieviju, Baltkrieviju, Lietuvu un Latviju, kā arī uzsvēra Latvijas interesi piedalīties transporta koridora Ķīna–Kazahstāna–Krievija–Rietumeiropa stratēģiskajā izstrādē.

Abas puses arī apliecināja, ka izveidotā Starpvaldību komisija ir veiksmīgs mehānisms abpusēji interesējošo jautājumu regulārai risināšanai.

Abas puses uzsvēra, ka Latvijas integrācija ES dos Latvijas un Kazahstānas attiecībām vēl lielākas ekonomiskās sadarbības iespējas un būs izdevīga arī reģionālas sadarbības aspektā.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!