• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jums ir jābūt par mūsu tiesiskās valsts sargiem un balstiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2002., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par progresu Latvijas un Kazahstānas attiecībās

Vēl šajā numurā

09.05.2002., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jums ir jābūt par mūsu tiesiskās valsts sargiem un balstiem

TIESNESI.JPG (31942 bytes)
Vakar Rīgas pilī: tieslietu ministre Ingrīda Labucka un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga (centrā) kopā ar jaunajiem tiesnešiem
Foto: Juris Krūmiņš

Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas runa tiesnešu zvēresta pieņemšanā Rīgas pilī 2002.gada 8.maijā

Jūsu ekselence tieslietu ministre, tiesneši!

Es sveicu jūs šajā dienā, kad, uzliekot jums uz pleciem šo mirdzošo un smago amata ķēdi, es piedalos ceremonijā, ar kuru valsts uztic jums pienākumu būt par mūsu tiesiskās valsts sargiem un balstiem. Šīs amata ķēdes mirdzums liecina par uzticību jums, par jūsu spējām, par jūsu sasniegumiem. Tas iezīmē soli jūsu karjerā, tas ir cerīgs sākums tam, kas varētu kļūt par spožu karjeru, lieliem sasniegumiem savas profesijas izaugsmē un tiesnešu labā vārda, goda un slavas spodrināšanā gan mūsu valstī, gan starptautiskā mērogā.

Taču šī amata ķēde ir arī smaga, un tā simbolizē to atbildības nastu, kas tagad gulstas uz jūsu pleciem, ko esat uzņēmušies, lai gādātu par to, ka Latvijā jebkuram pilsonim — bagātam vai nabagam — ir tiesības iegūt taisnu tiesu un taisnīgu spriedumu. Jūs sāksit darboties mūsu lielo pārvērtību priekšvakarā, kad Latvija, cerams, drīz kļūs par ES dalībvalsti. Līdz ar to visa mūsu likumdošana ir pieņēmusi pavisam citu perspektīvu, tiesnešu darbam ir uzlikta liela atbildība apzināties jaunos mērogus, būt informētam arī par starptautisko tiesu spriedumiem, precedentiem, par daudz ko tādu, kas līdz šim nav bijis nepieciešams. Jums būs jāturpina sava izglītība mūža garumā, jums būs sava kvalifikācija jātur augstu un vienmēr jāpapildina. Tas prasīs no jums pūles, bet es domāju, ka tās atmaksāsies ar jūsu pašu gandarījumu par to, ka esat labi veikuši savu darbu, ka celsies tiesneša prestižs sabiedrībā.

Es ļoti ceru, ka arī valsts no savas puses turpinās sniegt palīdzību tiesnešu sistēmas uzlabošanā, ka varēs tikt palielinātas tiesnešu un tiesas darbinieku algas, ka tiesas tiks iekārtotas ar visām infrastruktūrām, kas tām nepieciešamas. Bet es gribētu lūgt jūs piedalīties visās reformās, kas ir nepieciešamas tieši tiesu darbībā un procedūrās. Jūs zināt tās problēmas, ar kurām mūsu valsts saskaras šobrīd, un tie ir ļoti garie tiesas izmeklēšanas termiņi. Tiesneši te var nākt ar savu līdzdalību un palīdzību sakarā ar darba organizāciju un attieksmi pret savu darbu, ar savu padomu likumdevējam.

Šajā brīdī mēs, diemžēl, nevaram teikt, ka tiesu sistēma baudītu augstu uzticību mūsu sabiedrībā, un tas ir skumji. Esam atguvuši pašu dārgāko — savu brīvību. Mēs esam atguvuši arī rīcības brīvību, pēc savas rīcības mēs tiekam vērtēti, un pēc augļiem mums būs tos pazīt, kā saka Jaunā Derība. Jūs ar sava darba augļiem varat palīdzēt, lai tiesu prestižs celtos sabiedrībā, jūs ar savu darbu varat palīdzēt, lai Latvija varētu cīnīties ar to slavu, kas par Latviju ir izgājusi pasaulē kā par valsti, kur korumpētības līmenis pārsniedzis to, ko vēlētos redzēt. Mēs nevēlētos sevi redzēt pie tām valstīm pasaulē, kas tiek uzskatītas par korumpētākajām. Starptautiskajos izvērtējumos mums ne tikai ir vēlams, bet ļoti nepieciešams strauji nākt ar uzlabojumiem, ar korekcijām esošajā situācijā, jo citādi mūsu līdzdalība starptautiskajās organizācijās, transatlantiskajās struktūrās var tikt apdraudēta un sekas tam var būt ļoti nopietnas.

Tāpēc es kā Valsts prezidente nopietni aicinu jūs darīt visu, kas ir jūsu spēkos, es lūdzu jūs nākt palīgā, lai mēs varētu savu tiesu sistēmu sakārtot un lai visi Latvijas pilsoņi, jūsu paziņas, draugi, bērni un vecāki varētu dzīvot ar pilnu pārliecību, ka Latvija ir tiesiska valsts, un būt lepni, ka viņu ģimenē ir tiesnesis. Lai jums veicas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!