• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas aizsardzības un militāro spēju stratēģisko novērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2002., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas Bundestāga rezolūciju NATO paplašināšanās sakarā

Vēl šajā numurā

30.04.2002., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas aizsardzības un militāro spēju stratēģisko novērtējumu

ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvji pabeiguši mūsu valsts aizsardzības sistēmas un militāro spēju atkārtotu novērtējumu.

Pārskatā ir norādīts uz Latvijas ievērojamo progresu kopš 1998.gada, izstrādājot aizsardzības dokumentus un ieviešot plānošanas sistēmu. Lai arī finansu līdzekļi Latvijā ir ierobežoti, labi organizētā plānošana sekmējusi atzīstamu apmācību, infrastruktūras un ekipējuma attīstību. ASV pārstāvji uzskata, ka Latvija jau ir sasniegusi atzīstamu attīstību karavīru sadzīves jautājumu risināšanā, tomēr šis process jāturpina, lai nākotnē spētu piesaistīt un pilnvērtīgi izmantot augsti kvalificētus speciālistus.

Pētījumā tiek apskatītas izvērtēšanas rezultātā atklātās nepilnības, ieteikti aizsardzības reformas modernizācijas un attīstības virzieni, ņemot vērā Latvijas noteiktos mērķus. Tiek norādīti arī veicamie pasākumi, lai sekmīgi īstenotu ieteikumus.

Lai spētu pilnīgāk novērtēt izstrādāto plānu un citu dokumentu efektivitāti, Pentagona speciālisti iesaka regulāri rīkot mācības, lai šos plānus precizētu. Kā turpmāk attīstāmie aizsardzības sistēmas pilnveidošanas virzieni pārskatā tiek atzīmēta nepieciešamība attīstīt personāla apmācības sistēmu, vajadzība turpināt vadības, kontroles un sakaru sistēmu attīstību, kā arī infrastruktūras sakārtošanu un uzlabošanu, kam ir nozīmīga loma bruņoto spēku attīstībā un karavīru dzīves līmeņa uzlabošanā. Par svarīgu tiek atzīta arī prettanku un pretgaisa aizsardzības spēju paaugstināšana. Lai nākotnē uzlabotos uzņēmējvalsts atbalsta spējas, ir jāturpina uzlabot Latvijas militārās un civilās mobilizācijas sistēmu. Obligātā militārā dienesta kareivju pilnvērtīgai apmācībai ASV eksperti iesaka turpināt instruktoru korpusa konsekventu attīstību.

1997. gadā ASV aizsardzības valsts sekretāra asistenti starptautiskās drošības politikas jautājumos veica pirmo Baltijas valstu aizsardzības sistēmas novērtējumu — t.s. Kivenāra ziņojumu. Notiekošā militārā reforma, spēku struktūras modernizācija un NATO integrācija toreiz tika vērtēta kritiski. Uz iepriekšējā ziņojuma fona Latvijas aizsardzības sistēmas attīstība pēdējos gados, pēc ASV speciālistu domām, ir vēl jo vairāk atzīstama.

AM Sabiedrisko attiecību departamenta preses nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!