• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cilvēka būtības izpratni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2002., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61695

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par eiroskepticismu un valstiskumu

Vēl šajā numurā

30.04.2002., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cilvēka būtības izpratni

ROKPELNIS.JPG (16892 bytes)
Foto: A.F.I.

Rakstnieks Jānis Rokpelnis:

Vairums, ir tie, kuri mācās kristīgās skolās, nespēj izprast t.s. “ļaunuma sakni”, ļaunuma dabu. Tātad viņiem ir iedīdīts tas pats padomju arhioptimistiskais uzskats par cilvēku, kas piedzimstot tīriņš un labs. Visu ļaunumu radot vide. Tāpēc – jāšauj buržuji, muižnieki, inteliģence, popi un latvieši, un ļaunums tiks izdeldēts. Ar to tad arī nodarbojās lielie un kristāltīrie Kremļa sapņotāji vai gludskūti cilvēki ar lielo “C”, kuru domas joprojām gavilē Latvijas tautas visiem zināmajā daļā. Komunisma idejas patiešām būs mūžam dzīvas, jo tās neizplēšami sakņojas cilvēka būtības pašās dzīlēs. Tikai nealojieties, nealojieties – tās nav ilgas pēc vispārēja taisnīguma un vienlīdzības, bet gan kāda cita, it kā jau ne pati ļaunākā cilvēka īpašība – skaudība. Kāpēc tad nerainiskie un tumsonīgie klerikāļi ir iekļāvuši skaudību septiņu nāves grēku skaitā? Šoreiz pietiks, ja atgādināšu, ka Kristus tika sists krustā, kā Bībelē sacīts, sava laika reliģisko līderu skaudības dēļ.

Kristīgais viedoklis par ļaunuma dabu ir daudz reālistiskāks (lai arī neklusējošais vairākums to sauks par pesimistisku), proti, ļaunums katrā ir iedzimts. Tāpēc izmisīgie pūliņi to piebeigt ar saviem spēkiem ir veltīgi. Tas ir tas pats, kas pārbīdīt Latviju no sniegoti ledainajiem ziemeļiem uz banāncitronotajiem dienvidiem. Var jau visu dzīvi veltīt šādai diženai nodarbei, bet… Nejokosimies. Jo tas ir ārkārtīgi bīstami – tā vienatnē pavisam jaunos gados cīnīties un cīnīties, un cīnīties pret ļaunumu pašā saknē. Nāk neizbēgama sakāve, bezcerība un vientulība, un dzīves jēgas meklēšana vienīgi kādā citā cilvēkā, kurš, protams, nav ne par kapeiku varenāks ļaunuma pūķa kāvējs. Nekristīgais pasaules uzskats ir tik neloģisks, tik nevarīgs, ka nespēj ij pietuvoties patiesai cilvēka būtības izpratnei.

 

“DIENA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!