• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirms saspringta un sarežģīta darba cēliena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2002., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61110

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.99

Grozījumi Ministru prezidenta 2001.gada 27.februāra rīkojumā Nr.67 "Par Krīzes kontroles centra padomes personālsastāvu"

Vēl šajā numurā

11.04.2002., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms saspringta un sarežģīta darba cēliena

Jānis Straume, Saeimas priekšsēdētājs, Pavasara sesijai sākoties, — “Latvijas Vēstnesim” vakar

S5.JPG (16644 bytes)
Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume ārkārtas sēdē 10.aprīlī pulksten 18

— Nupat ir sācies 7. Saeimas priekšpēdējais darba cēliens — tā pēdējā pavasara sesija. Kādas ir jūsu prognozes un cerības, tai iesākoties?

— Domāju, ka mums, Saeimas deputātiem, ir sagaidāms ļoti saspringts un darbietilpīgs likumdošanas process. Darba kārtībā ir daudzi tādi likumdošanas akti, kas tiešā vai netiešā veidā ir saistīti ar mūsu valsts neapšaubāmo virzību uz Eiropas Savienību un NATO.

Šajā ziņā ļoti svarīga ir korupcijas novēršanas likumu pakete, pie kā Saeimas komisijas strādāja pat ziemas un pavasara sesijas starplaikā.

Visi šie likumi, kā zināms, tika pieņemti pirmajā lasījumā kā steidzami. Līdz šim jau ir iesniegti ļoti daudzi priekšlikumi, kas vērsti uz pretkorupcijas likumdošanas bāzes uzlabošanu. Acīmredzot vajadzīgs šos trīs likumprojektus — likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kā arī grozījumus Valsts civildienesta likumā un Ministru kabineta iekārtas likumā — saskaņot vienotā koncepcijā. Tas būs viens no galvenajiem deputātu uzdevumiem šajā sesijā.

Domāju, ka, ievērojot nākamās Saeimas vēlēšanu tuvošanos būs ne mazums plašu debašu un arī ārkārtas sēžu par aktuāliem jautājumiem. Jau šodien, 10. aprīlī, ir izsludinātas divas ārkārtas sēdes, kurās deputāti izskatīs lēmuma projektu par iedzīvotāju ārstniecības nodrošināšanu valstī un grozījumus Latvijas Republikas Satversmē otrajā lasījumā saistībā ar latviešu valodas nostiprināšanu visās jomās.

Katrā ziņā koalīcija ir vienojusies par to, ka prioritāte varētu būt valsts valodas nostiprināšana Satversmē. Šodien būs otrais lasījums, bet maija sākumā varētu būt trešais lasījums. Pēc tam acīmredzot sāksies nopietnas diskusijas par pārmaiņām vēlēšanu likumos. Šobrīd ir pāragri izdarīt prognozes par šo likumprojektu tālāko gaitu.

— Pēdējā laikā Saeimā ir sākusies kustība tās politiskajā spektrā. Nupat izjuka sociāldemokrātu vienotība, vairs nepastāv kādreizejā Jaunās partijas frakcija, pie sociāldemokrātiem pārgājis Imants Stirāns, no “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK aizgājusi Palmira Lāce. Vai gaidāmi vēl citi šādi pavērsieni?

— Šī kustība Latvijas Republikas parlamentā, ņemot vērā likumdošanas specifiku, diemžēl jau ir kļuvusi par tradīciju. Atcerēsimies, ka 6.Saeimā šādas deputātu pārceļošanas bija vēl raksturīgākas. Protams, šīs kustības lielā mērā ir saistītas ar Saeimas vēlēšanu tuvumu. Katrs vēlas rast sev tādu pozīciju, no kuras iespējami labāk varētu startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās. Tieši tām partijām, kam varētu būt problēmas ar piecu procentu barjeras pārvarēšanu, politiskās identitātes apliecināšana varētu būt ļoti aktuāla.

Domāju, ir gluži saprotami, ka politiķi pirms vēlēšanām kļūst mazliet nervozi. Bet viņu bažas par savu tālāko likteni taču var saprast. Tomēr galanovērtējumu dos vēlētāji.

— Daži politiskie spēki rosina sarīkot tautas aptauju jeb referendumu par viņus interesējošiem jautājumiem. Cik reāli un cik lietderīgi varētu būt šie priekšlikumi?

— Manuprāt, šī referendumu organizēšana liecina par to, ka šīs tautas aptaujas savā ziņā tiek degradētas. Tādas tēmas, kas pašlaik tiek atvēlētas tautas apspriešanai un nobalsošanai, nepavisam nav tā vērtas. Mūsu valstī ir daudz nopietnākas lietas, kas saprātīgi risināmas, piemēram, lauksaimniecības jautājumi.

— Kādi šopavasar paredzami Saeimas starpparlamentārie kontakti?

— Protams, joprojām aktīvi darbosies Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas locekļi. Šomēnes paredzama Saeimas oficiālā vizīte Spānijā, kas patlaban ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts. Ļoti nozīmīgs pasākums ir paredzams maija beigās, kad Latvijā ieradīsies Eiropas Parlamenta prezidents un Eiropas Savienības kandidātvalstu parlamentu vadītāji. Varu droši sacīt, ka Saeimas ārpolitiskā darbība šopavasar būs ļoti aktīva.

Mintauts Ducmanis, “LV” Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!