• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām iespējām gremošanas slimību izziņā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.2002., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61076

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.04.2002., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām iespējām gremošanas slimību izziņā

P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (KUS) Gastroenteroloģijas centra mediķi kopš šī gada marta cilvēkus ar gremošanas sistēmas slimībām izmeklē ar īpašu aparatūru — endoskopisko ultrasonogrāfu (EUS). Līdz ar to Latvijas iedzīvotājiem pirmajiem Baltijas valstīs kļuvis pieejams viens no Eiropas mediķu jaunākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem gastroenteroloģijā, kas sniedz iespējas agrīnai un precīzai kuņģa un zarnu trakta slimību diagnostikai. Jaunās diagnostiskās aparatūras nepieciešamību apliecina statistikas dati: novēlotas diagnostikas dēļ Latvijā 2001. gadā katram sestajam pacientam ar gremošanas sistēmas patoloģiju bija nepieciešama neatliekama operācija, bet 90 cilvēkiem nevarēja palīdzēt pat šī steidzamā operācija.

Ar gremošanas sistēmas slimībām slimo cilvēki neatkarīgi no sociālās un etniskās piederības, pārticības līmeņa un vecuma. Pēdējo gadu laikā Latvijā ir palielinājusies saslimstība ar tādām gremošanas orgānu slimībām kā, piemēram, ar pankreatītu, kuņģa čūlas, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimībām. Apzinoties akūto nepieciešamību pēc mūsdienīgas diagnostikas, slimnīcas mediķi jau pagājušajā gadā uzsāka līdzekļu vākšanu EUS iegādei. Pirkums bija iespējams, pateicoties Rīgas domes atbalstam, kā arī sponsoru ziedojumiem, taču lielāko tiesu no aparatūras izmaksām — 45 000 latu — sedza P. Stradiņa KUS no saviem budžeta līdzekļiem.

“Tā ir ļoti ievērojama slimnīcas investīcija, taču mēs esam pilnīgi pārliecināti par šāda ieguldījuma nepieciešamību. Ļoti daudzu pacientu ciešanas varētu tikt novērstas, agrīni atklājot dažādas gremošanas trakta slimības. Pilnībā izmantojot jaunās aparatūras iespējas, varētu samazināt stacionārās ārstēšanas izmaksas, ķirurģisko operāciju un arī nāves gadījumu skaitu, kas ir īpaši liels zarnu trakta un kuņģa vēža gadījumos. Rezultātā tiktu ietaupīti valsts budžeta līdzekļi veselības aprūpei. P. Stradiņa slimnīcas mediķi aicina visus Latvijas ārstus, kas aprūpē gastroenteroloģiskos pacientus dažādās Latvijas ārstniecības iestādēs, izmantot EUS piedāvātās iespējas un nepieciešamības gadījumā nosūtīt pacientus uz diagnostisko izmeklēšanu P. Stradiņa KUS,” saka Dr. Māris Pļaviņš, P. Stradiņa KUS direktors.

Endoskopiskā ultrasonogrāfija, kā arī ārsta prasme veikt diagnostiskos izmeklējumus ar šo aparatūru ir viens no galvenajiem kritērijiem Eiropas Savienības valstīs, akreditējot ārstniecības iestāžu atbilstību gastroenteroloģisku pacientu ārstēšanai.

2001. gada laikā Latvijā sevišķi pieaugusi mirstība ar zarnu trakta, kuņģa un aizkuņģa audzējiem. Saskaņā ar statistikas datiem gremošanas sistēmas slimības ir ceturtais biežākais nāves cēlonis Latvijā. Salīdzinot ar Eiropas valstīm, Latvijā mirstība ar gremošanas trakta slimībām turpina pieaugt.

Par gastroenteroloģiska rakstura problēmām sūdzas gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju, no kuriem 25% ir nopietni traucējumi.

“Cēloņi šādai negatīvai statistikai noteikti meklējami arī gremošanas sistēmas slimību novēlotā diagnostikā un novēlotā ārstēšanā. Jācer, ka ar jauno diagnostisko aparatūru mediķiem izdosies situāciju uzlabot. Diemžēl lielākā daļa cilvēku pret gremošanas sistēmas slimību simptomiem izturas nevērīgi, nezinot, ka kuņģa un zarnu trakta slimībām raksturīgs ilgs slēptais periods. Svarīgi, lai cilvēki, kuri jūt tādus nepatīkamus simptomus kā, piemēram, sāpes un dedzināšanu kuņģī, laikus vērstos pie speciālista. Ar kuņģa un zarnu trakta slimībām visefektīvāk var cīnīties tad, ja tās konstatētas agrīnā attīstības stadijā,” saka prof. Anatolijs Danilāns, Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents.

Pēdējos desmit gados EUS ir viens no ievērojamākajiem Eiropas valstu mediķu panākumiem gastroenteroloģijas jomā — apvienojot divas izmeklēšanas metodes (endoskopiju un ultrasonogrāfiju), tika radīta pilnīgi jauna pieeja gastroenteroloģisko slimību diagnostikā. Veicot izmeklējumus ar EUS, pacienta barības vadā tiek ievadīta speciāla zonde ar īpašu detektoru, kas ar ultraskaņas palīdzību ļauj uz ekrāna vizualizēt ne tikai kuņģi un zarnu traktu, bet arī aknas, aizkuņģa dziedzeri, žultspūsli, žultsceļus, sniedzot precīzu informāciju par gremošanas ceļu sieniņu un tiem piegulošo audu stāvokli.

Jaunākie pētījumi liecina, ka ar EUS palīdzību var injicēt pretvēža līdzekļus tieši audzējā.

Ar EUS tiek agrīni diagnosticētas izmaiņas limfmezglos, kas signalizē par plaušu vēzi, tiek izmeklēti dažādi veidojumi virsnierēs, iespējams precīzi noteikt žultsakmeņu skaitu un atrašanās vietu, var iegūt informāciju pat par videnes orgānu: sirds, aortas, liesas patoloģijām.

P. Stradiņa KUS Gastroenteroloģijas centrā diagnostiskie izmeklējumi un dažādas manipulācijas ar EUS šobrīd pieejami ikvienam cilvēkam ar gremošanas sistēmas slimībām vai simptomiem, kas norāda uz šādu slimību iespējamību. Izmeklēšana ar EUS iespējama kā veselības aprūpes pakalpojums, kura izmaksas sedz apdrošināšanas polise, vai arī kā maksas pakalpojums — šajā gadījumā maksa par šo pakalpojumu ir, sākot no 55 latiem.

Gastroenteroloģijas centra informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!