• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gaismas pili, kas provocē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2002., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespaidīgo ārzemju studentu skaitu

Vēl šajā numurā

05.04.2002., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gaismas pili, kas provocē

Publicists Viktors Avotiņš:

Gaismas pils celšana valstī izvērtusies par kaut ko līdzīgu komunisma (utopijas) celšanai. Vai par kaut ko līdzīgu cīņai ar korupciju. Tikai atšķirībā no komunisma to nebūs iespējams pasludināt par uzceltu ar varas lēmumu.

Sa biedrības (ne tikai varas) attiecības ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu liecina, cik stipras ir garīgās bremzes sabiedrībā, cik sašķelta un sevī vērsta tās pašapziņa. Desmit gados nav realizēts neviens sabiedriski nozīmīgs nacionāla līmeņa proje k ts, kas varētu kļūt par sava laika lepnumu, par atjaunotās neatkarības pirmo gadu garīgu rezumējumu.

Turklāt – LNB joprojām ir vienīgais šādā mērogā pieteiktais un īstenošanai iespējamā līmenī izstrādātais projekts.

Taču pragmatiska LNB projekta attīstība arvien tikusi aizstāta vai bremzēta ar pragmatiskām politiskām spekulācijām. Katru jaunu ar LNB saistītu aktivitāšu vilni Saeimā pavada vairāk vai mazāk publiska diskusija par to, vai šo projektu vajag vispār. Proti – arvien tiek atkārtots pirmais solis.

L NB projekts ir pietiekami liels, nacionāli pietiekami nozīmīgs, lai konkurētu ar to stilu, kas rada valstī lielo ēnu ekonomikas slāni, milzīgo neiekasēto nodokļu masu u.tml. Amatpersonas nevēlas ne mainīt rīcības stilu, ne arī uzrādīt un aizbāzt caurumus, kuros pazūd valsts resursi.

Tāpēc tās piedāvā ekspluatējošus, nevis mobilizējošus risinājumus. LNB projekts provocē mainīt valsts pārvaldes stilu. Tāpēc šāds projekts ir pievilcīgāks, kā gliemeža tempos par īstenību vēršama pasaka.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!