• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par autobraucēju ceļā uz Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2002., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60866

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības naudu mūsu zemnieku kabatās

Vēl šajā numurā

03.04.2002., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par autobraucēju ceļā uz Eiropu

Latvijas autoīpašniekus nākotnē gaida jauna obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtība, kas saistīta ar valsts mērķi iestāties Eiropas Savienībā. Apdrošinātāji uzskata, ka plānotās izmaiņas likumos noteikti “sitīs pa kabatu” autobraucējiem, savukārt valsts institūcijas cenšas nomierināt autovadītājus ar prognozēm, ka maksa par apdrošināšanu necelsies.

Valdībā pašlaik tiek izskatīts likumprojekts, kas paredz pilnīgi jaunu kārtību. Līdz šim par apdrošināšanas polisi bija jāmaksā likumā noteiktā summa, taču pēc jaunā likuma apdrošināšanas kompānijas pašas to noteiks brīvā tirgus apstākļos.

Pagaidām nav zināms, kad stāsies spēkā jaunā kārtība, taču speciālisti uzskata, ka tas varētu notikt nākamā gada sākumā – pēc tam, kad likumu pieņems Saeimā.

Pašlaik normatīvie akti nosaka, ka maksimālā summa, ko atlīdzina apdrošināšanas kompānija, ir 10 tūkstoši latu. Pēc jaunā likumprojekta šī robeža būs 70 tūkstoši latu par mantisko zaudējumu un 250 tūkstoši latu par personai nodarīto kaitējumu. Šādi ierobežojumi paredzēti likuma pārejas periodā, bet vēl pēc pāris gadiem atbilstoši ES normām nekādu ierobežojumu apdrošināšanas atlīdzībai vispār nebūs. Tas nozīmē, ka apdrošināšanas kompānijām būs lielāki izdevumi, izmaksājot atlīdzības, tāpēc celsies arī maksa, ko iekasē no autoīpašniekiem.

Likumprojekta izstrādātāji, pretēji apdrošināšanas kompānijām, domā, ka jaunā kārtība var pat pazemināt cenas par obligāto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Jaunais likumprojekts paredz iespēju nomaksāt apdrošināšanas naudu pa mēnešiem, kaut arī polise tiek izrakstīta uz gadu.

Pastāv viedokļi, ka mēģinājumi pārāk ātri ieviest ES prasības nav atbilstoši ekonomiskajai situācijai Latvijā un daudzi autoīpašnieki varētu ciest no jaunā likuma ieviešanas.

 

“RĪGAS BALSS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!