• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Komerclikuma grozījumu spēkā stāšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2002., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/60146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO ģenerālsekretāra vēstuli aizsardzības ministram

Vēl šajā numurā

15.03.2002., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Komerclikuma grozījumu spēkā stāšanos

Šodien, 15.martā, stājas spēkā Saeimas 14.februārī pieņemtie Komerclikuma grozījumi, kas paredz virkni būtisku izmaiņu un skars arī tās uzņēmējsabiedrības, kas jau reģistrējušās pēc Komerclikuma līdz 15.martam.

Tādējādi no 15.marta Uzņēmumu reģistrā (UR) jāiesniedz dokumenti atbilstoši jaunajiem grozījumiem neatkarīgi no datuma, kad noslēgts dibināšanas līgums. Tātad visiem jauno komersantu reģistrācijas dokumentiem, kuri tiks iesniegti UR 15.martā un vēlāk, ir jāatbilst Komerclikuma grozījumiem. Grozījumi paredz vairākas būtiskas izmaiņas:

• svītrota obligātā rezerve, un to nevajag iekļaut statūtos;

• ne tikai pieteikums, bet arī SIA un akciju sabiedrības dibināšanas līgums un statūti ir jāparaksta pie zvērināta notāra,

• ja paredzēts, ka SIA valdes pienākumus pildīs viena persona, tad tā ir ieceļama rīkotājdirektora amatā. Pārstāvības (paraksta) tiesības nevarēs liegt nevienam valdes loceklim. Tātad katram valdes loceklim jānosaka pārstāvības tiesības, tikai tās var būt vai nu katram atsevišķi, vai kopīgas.

Tiem komersantiem, kas reģistrējušies kā komersanti līdz 15.martam, kad stājās spēkā Komerclikuma grozījumi, nekādas papildu formalitātes nebūs jāveic un statūti speciāli nebūs jāgroza, jo to viņi varēs veikt kopā ar citiem saviem grozījumiem, kad vien to vēlēsies. Uzmanīgiem gan jābūt tiem komersantiem, kas noteikuši, ka ieceltajiem valdes locekļiem nav pārstāvības (paraksta) tiesības, jo, pamatojoties uz likuma grozījumiem, visiem valdes locekļiem ir pārstāvības tiesības atsevišķi vai kopīgi un nevienam valdes loceklim tās nevar liegt. Šiem komersantiem būtu nepieciešams grozīt savus statūtus tuvākajā laikā, kā arī iesniegt pieteikumu par izmaiņām valdes locekļu pārstāvības tiesībās.

Tie komersanti, kuri pieteikumus reģistrācijai iesnieguši pirms 15.marta, bet kuru dokumentus valsts notārs izskatīs 15.martā vai vēlāk, tiks reģistrēti atbilstoši Komerclikuma normām, kas bija spēkā līdz 15.martam. Savukārt tos, kuri pieteikumus iesniegs 15.martā vai vēlāk, reģistrēs atbilstoši grozījumiem.

Svītrota pazīme par saimnieciskās darbības veikšanai iekārtotu pastāvīgu pakalpojumu sniegšanas vai preču pārdošanas vietu. Līdz ar to fiziskajai personai jāpiesaka sevi ierakstīšanai komercreģistrā (KR) kā individuālo komersantu, ja gada apgrozījums no veiktās saimnieciskās darbības pārsniedz 200 000 latu vai arī tās saimnieciskā darbība atbilst abām šādām pazīmēm:

1) gada apgrozījums no šīs darbības pārsniedz 20 000 latu;

2) tā savas saimnieciskās darbības veikšanai vienlaikus nodarbina vairāk nekā 5 darbiniekus.

Līdz reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai SIA pamatkapitāls vairs nav jāapmaksā 100% apmērā. Grozījumi paredz, ka līdz reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai SIA pamatkapitāls apmaksājams 50% apmērā. Pārējā daļa apmaksājama viena gada laikā no dienas, kad sabiedrība ierakstīta komercreģistrā.

Komercreģistra iestādei vairs nav jāiesniedz precizēts akcionāru reģistra eksemplārs, ja mainās akcionāru reģistrā ierakstāmās ziņas.

Grozījumi paredz, ka, ja padomes loceklis atstāj amatu vai tiek atsaukts no amata pirms padomes termiņa beigām, notiek jaunas padomes locekļu vēlēšanas, kurā pārvēlē visu padomes sastāvu. Vecā redakcija paredzēja, ka šādā gadījumā šī padomes locekļa vietā akcionāru grupa, kura ievēlējusi šo padomes locekli, ievēlē jaunu padomes locekli uz atlikušo padomes pilnvaru laiku.

Šobrīd UR gatavo īpašus metodiskos materiālus un dokumentu paraugus, kuros tiks skaidrotas dažādas Komerclikuma normas. Tuvākajā laikā tie būs pieejami UR klientu apkalpošanas zālē Rīgā un UR reģionālajās nodaļās, kā arī UR interneta mājaslapā (www.ur.gov.lv) un oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!