• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 11. martā, Ministru kabineta Komitejas sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2002., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59782

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.60

Par Ģ.V.Kristovska komandējumiem

Vēl šajā numurā

12.03.2002., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 11. martā, Ministru kabineta Komitejas sēdē

Izskatīts noteikumu projekts “Darba aizsardzības prasības, saskaroties ar bioloģiskajām vielām darba vietās”. Ministru kabineta Komiteja akceptēja noteikumu projektu, kurš noteiks prasības nodarbināto aizsardzībai pret risku viņu drošībai un veselībai, kas rodas vai var rasties, darba vietā saskaroties ar bioloģiskajām vielām.

Bioloģiskā viela šo noteikumu izpratnē ir bioloģiskie aģenti — mikroorganismi (vienas šūnas vai bezšūnu organisms, kas spēj vairoties vai pārnest ģenētisko materiālu), arī ģenētiski pārveidoti mikroorganismi, šūnu kultūras (laboratorijas apstākļos izaudzētas šūnas, kurām ir daudzšūnu organisma izcelsme) un cilvēka endoparazīti, kuri var būt infekcijas slimību izraisītāji vai kuri var izraisīt invāziju, alerģiju, saindēšanos vai slimības izraisītāja nēsāšanu. Paredzēts noteikt, ka šie noteikumi neattiecas uz ektoparazītu, kukaiņu, dzīvnieku izcelsmes bioloģiska materiāla, augu alergēnu un toksīnu radīto bīstamību.

Ministru kabineta noteikumu projekts ir izstrādāts, lai ieviestu Latvijas likumdošanā Eiropas Parlamenta un Padomes 2000.gada 18.septembra direktīvu 2000/54/EC “Par darbinieku aizsardzību pret draudiem, kas saistīti ar pakļaušanu bioloģisku aģentu iedarbībai darba vietā”.

Izskatīts noteikumu projekts “Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām, kuras izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs”. Noteikumu projekts noteiks kārtību, kādā izmaksā Latvijas Republikā piešķirtās valsts pensijas personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.

Paredzēts noteikt, kad persona, kura pēc 2002.gada 1.janvāra izbrauc no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālē atbilstīgi tās pēdējai dzīvesvietai rakstisku pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu, kā arī uzrāda dokumentu par izrakstīšanos no dzīvesvietas un norāda Latvijas Republikas kredītiestādes kontu, kurā ieskaitāma pensija.

Persona, kurai pensijas izmaksu turpina pēc izbraukšanas uz ārvalstīm, katru gadu līdz 15.decembrim atjauno pieprasījumu par pensijas izmaksas turpināšanu. Pieprasījumu ir tiesības iesniegt: personīgi ierodoties aģentūrā vai tās filiālē laikā no 1.oktobra līdz 15.decembrim; nosūtot to pa pastu vai iesniedzot ar pilnvarotās personas starpniecību. Šajā gadījumā pieprasījumam pievieno ne agrāk kā attiecīgā gada 1.oktobrī apstiprinātu notariālu apliecinājumu, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs. Apgādnieka zaudējuma pensijas saņemšanas gadījumā nepieciešams arī apstiprināts notariāls apliecinājums, ka dzīvs ir bērns, par kuru minētā pensija piešķirta. Apgādnieka zaudējuma pensijas izmaksu bērnam, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu, turpina, ja papildus šajos noteikumos minētajiem dokumentiem tiek iesniegta mācību iestādes izziņa par izglītības iegūšanu. Šajos noteikumos minētajiem dokumentiem jābūt legalizētiem, ja Latvijas Republikas noslēgtie starptautiskie līgumi neparedz citu kārtību.

Izskatīts noteikumu projekts “Pirmsmuitošanas darbību veikšanas kārtība”. Akceptēts noteikumu projekts, kuri noteiks pirmsmuitošanas dokumenta piemērošanas kārtību, apstiprina pirmsmuitošanas dokumenta veidlapu, paredz kārtību, kādā muitas teritorijā ievestās preces uzrādāmas un piesakāmas muitas iestādē, kā arī nosaka preču pagaidu uzglabāšanas vietas un pagaidu uzglabāšanas kārtību.

Lai veiktu pirmsmuitošanas darbības, preču valdītājs muitas iestādē iesniedz kādu no šādiem pirmsmuitošanas dokumentiem: pirmsmuitošanas dokumenta veidlapu un, ja nepieciešams, papildveidlapas; vai vienu no šādiem dokumentiem: kravas deklarāciju, manifestu vai citu līdzvērtīgu dokumentu — ja preces ved ar jūras transportu; pavadzīmi vai citu līdzvērtīgu dokumentu — ja preces ved ar dzelzceļa transportu; gaisa transporta dokumentu vai citu līdzvērtīgu dokumentu — ja preces ved ar gaisa transportu; starptautisko preču transporta pavadzīmi (CMR) vai citu līdzvērtīgu dokumentu — ja preces ved ar autotransportu. Minētos pirmsmuitošanas dokumentus atļauts iesniegt muitas iestādei, arī izmantojot elektroniskos datu apstrādes un pārraides līdzekļus. Pirmsmuitošanas dokuments iesniedzams 24 stundu laikā pēc preču nogādāšanas muitas iestādē, muitas noliktavā vai citā muitas iestādes norādītā vietā.

Paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā ar 2002.gada 1.jūliju.

Izskatīts rīkojuma projekts “Par Latvijas Republikas kārtējo ziņojumu par 1965.gada konvencijas par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu izpildi Latvijas Republikā laika posmā no 1998.gada līdz 2002.gadam”, kurš paredz akceptēt Latvijas Republikas kārtējo ziņojumu par 1965.gada konvencijas par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu izpildi Latvijas Republikā laika posmā no 1998.gada līdz 2002.gadam.

Patlaban sagatavotais ir kārtējais ziņojums par konvencijas izpildi Latvijā un sniedz informāciju par laika posmu kopš 1.paragrāfā minētā sākotnējā ziņojuma iesniegšanas, kā arī informāciju par paveikto ANO Rasu diskriminācijas komitejas 1999.gada 23.augustā pieņemto ieteikumu un rekomendāciju īstenošanā. Ziņojums ir izstrādāts saskaņā ar komitejas 1980.gadā pieņemtajām un 1993. gadā pārstrādātajām vadlīnijām nacionālo ziņojumu sagatavošanai, kā arī ņemot vērā komitejas vispārējās rekomendācijas par konvencijas pantu interpretāciju.

Ziņojuma sagatavošanai tika izveidota īpaša darba grupa, kurā tika pārstāvētas Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija, Labklājības ministrija un Tieslietu ministrija un kuru saskaņā ar 1998.gada 17.marta noteikumiem “Noteikumi par Ministru kabineta pārstāvēšanu starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās” vadīja Ministru kabineta pilnvarots pārstāvis.

Izskatīts noteikumu projekts “Noteikumi par atsevišķu bīstamu ķīmisko vielu saturošu iekārtu un produktu lietošanas un marķēšanas prasībām un par videi kaitīgu preču sarakstu”, kuri noteiks videi kaitīgo preču sarakstu un aizliegumu importēt un izplatīt videi kaitīgas preces, kā arī nosaka prasības un ierobežojumus atsevišķu bīstamas ķīmiskās vielas saturošu iekārtu un produktu lietošanai un marķēšanai.

Noteikumu projekts sagatavots, lai pārņemtu ES prasības. Direktīva 91/157/EEC satur aizliegumu tirgot noteiktu veidu baterijas. Direktīva arī paredz, ka baterijām un akumulatoriem ir jābūt marķētiem, norādot, ka tie ir savācami un ka tie satur bīstamas vielas. Dalībvalstīm ir jāievieš efektīvas bateriju un akumulatoru savākšanas shēmas un jāievieš ekonomiskie pasākumi. Direktīva 96/59/EC satur prasības polihlorēto bifenilu un polihlorēto terfenilu (PCB) atkritumu apsaimniekošanai. Tiek noteikts, ka līdz 2010.gadam ir jāveic PCB saturošu iekārtu attīrīšana vai apglabāšana. Direktīva nosaka, ka ir jāveic PCB saturošu iekārtu inventarizācija. PCB saturošu iekārtu apglabāšanas uzņēmumiem ir jāreģistrē informācija par savu darbību. Ir aizliegts uzstādīt jaunas PCB saturošas iekārtas. Ir noteiktas prasības PCB saturošu iekārtu attīrīšanai.

Izskatīts noteikumu projekts “Infekcijas slimību, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki, profilakses un apkarošanas noteikumi”, kuri noteiks noteikumu pielikumā minēto slimību, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki (baktēriju, vīrusu, sēnīšu vai parazītu izraisītās infekcijas vai invāzijas slimības, kas tiešā vai netiešā ceļā no dzīvnieka var tikt pārnestas uz cilvēku (zoonozes)), profilakses un apkarošanas pasākumu kārtību.

Noteikumi neattiecas uz: pārtikas produktiem, kas ražoti mazumtirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) no šajos uzņēmumos minētajiem dzīvniekiem, kuru veselības kontrole tiek veikta saskaņā ar šo noteikumu prasībām; dzīvniekiem un pārtikas produktiem, kurus dzīvnieku īpašnieks vai mednieks iegūst savām vajadzībām.

Pārtikas un veterinārais dienests iegūst un apkopo informāciju par: šo noteikumu pielikumā minēto zoonožu uzliesmojumu un diagnosticēšanu dzīvnieku vidū; jebkuras zoonozes klātbūtni valstī, kas dzīvniekiem apstiprināta laboratoriskās diagnostikas laikā; dzīvnieku klīniskās saslimšanas gadījumiem valstī ar kādu no zoonozēm.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!