• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2002. gada 15. februāra lēmums Nr. 33 "Par "Starpnieksabiedrību licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2002., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59523

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārtikas un veterinārā dienesta rīkojums Nr.84

Par veterināro sertifikātu neapstrādātu dzīvnieku izcelsmes izejvielu eksportam uz Igaunijas Republiku

Vēl šajā numurā

05.03.2002., Nr. 35

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 33

Pieņemts: 15.02.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 33

(prot. Nr.6, 5. p.) Rīgā 2002. gada 15. februārī

Par “Starpnieksabiedrību licencēšanas noteikumu” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.–8. un 17. pantu un likuma “Par vērtspapīriem” 56. un 57. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Starpnieksabiedrību licencēšanas noteikumus” (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2001. gada 7. decembra lēmums Nr. 22/13 “Par starpnieksabiedrību licencēšanas noteikumu apstiprināšanu”.

3. Noteikt, ka speciālās atļaujas (licences) starpniekdarbības veikšanai, kas izsniegtas bankai vai brokeru sabiedrībai līdz 2000. gada 1. jūlijam un kurām derīguma termiņš ir noteikts uz noteiktu laiku, Finansu un kapitāla tirgus komisija pagarina uz nenoteiktu laiku, ja ne vēlāk kā 30 dienas pirms speciālās atļaujas (licences) starpniekdarbības veikšanai derīguma termiņa beigām banka vai brokeru sabiedrība ir iesniegusi Finansu un kapitāla tirgus komisijai pieteikumu par speciālās atļaujas (licences) starpniekdarbības veikšanai derīguma termiņa pagarināšanu.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

 

Starpnieksabiedrību licencēšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. “Starpnieksabiedrību licencēšanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) izdoti saskaņā ar likumu “Par vērtspapīriem” un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Šo noteikumu izpratnē starpnieksabiedrība ir banka vai ārvalstu bankas filiāle (tālāk tekstā – kredītiestāde), vai brokeru sabiedrība.

1.3. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā — Komisija):

1.3.1. izsniedz licenci starpniekdarbības veikšanai (tālāk tekstā — licence) Latvijas Republikā reģistrētām starpnieksabiedrībām (tālāk tekstā — starpnieksabiedrības);

1.3.2. pārreģistrē licenci starpnieksabiedrībām.

1.4. Par licences izsniegšanu starpnieksabiedrībai pirms licences saņemšanas jāsamaksā valsts nodeva Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā.

1.5. Komisija izsniedz starpnieksabiedrībām šāda veida licences:

1.5.1. licenci starpniecības darījumiem ar vērtspapīriem;

1.5.2. licenci vērtspapīru kontu atvēršanai, turēšanai un apkalpošanai.

1.6. Licencē starpniecības darījumiem ar vērtspapīriem norādāmi starpniecības darījumu ar vērtspapīriem veikšanas nosacījumi, t.i., tie starpniecības darījumu ar vērtspapīriem veidi, kurus starpnieksabiedrība ir tiesīga veikt.

1.7. Licencē tiek norādīti šādi starpniecības darījumu ar vērtspapīriem veidi:

1.7.1. ieguldītāju rīkojumu par darījumiem ar vērtspapīriem pieņemšana un nodošana izpildei;

1.7.2. ieguldītāju rīkojumu par darījumiem ar vērtspapīriem izpilde uz ieguldītāju vai trešo personu rēķina;

1.7.3. ieguldītāju vērtspapīru individuāla pārvaldīšana saskaņā ar ieguldītāju pilnvarojumu;

1.7.4. vērtspapīru sākotnējā izvietošana, ja starpniecības darījuma veicējs neizpērk emitējamos vērtspapīrus vai negarantē to izpirkšanu;

1.7.5. emitējamo vērtspapīru izpirkšana sākotnējai izvietošanai vai sākotnējās izvietošanas laikā neizvietoto vērtspapīru izpirkšanas garantēšana;

1.7.6. darījumu ar vērtspapīriem izpilde uz kredītiestādes vai brokeru sabiedrības rēķina.

1.8. Komisija pārreģistrē licenci, ja tiek mainīts starpnieksabiedrības nosaukums.

1.9. Latvijas Republikā izstrādātie un apstiprinātie dokumenti un to kopijas jānoformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

1.10. Ārvalstu fizisko un juridisko personu dokumentiem jābūt legalizētiem, ja vien Latvijas Republikas likumos vai Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība. Dokumentiem svešvalodās jābūt ar notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

 

2. Starpnieksabiedrības licencēšana

2.1. Lai saņemtu licenci, kredītiestādei jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.1.1. pieteikums licences saņemšanai (1. pielikums);

2.1.2. šo noteikumu 3.1. punktā minēto kredītiestādes struktūrvienību vadītājus raksturojoši dokumenti:

2.1.2.1. amatpersonas paziņojums (2. pielikums),

2.1.2.2. pases lapas, kurā norādīti personu identificējošie dati (personas kods vai dzimšanas datums un gads), kopija,

2.1.2.3. izglītības dokumentu kopijas;

2.1.3. darbības plāns, kas atspoguļo paredzamo darbības stratēģiju, finansiālās prognozes turpmākajiem trīs darbības gadiem (budžeta, t.sk. peļņas un zaudējumu aprēķina projekti), tirgus izpētes apskatu, citu informāciju, kuru kredītiestāde uzskata par nepieciešamu un kura dotu skaidru priekšstatu par kredītiestādes plānoto darbību;

2.1.4. vērtspapīru uzskaites kārtība;

2.1.5. vērtspapīru uzskaites datu bāzes aizsardzības noteikumi;

2.1.6. struktūrvienības, kas veic starpniecības darījumus ar vērtspapīriem un vērtspapīru kontu atvēršanu, turēšanu un apkalpošanu, nolikums, kurā reglamentēta arī starpniecības pakalpojumu ar vērtspapīriem veikšanas kārtība kredītiestādes filiālēs vai tām pēc būtības pielīdzināmās struktūrvienībās (tālāk tekstā — filiāle), ja tajās tiks veikta starpniekdarbība.

2.2. Lai saņemtu licenci, brokeru sabiedrībai jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.2.1. pieteikums licences saņemšanai (1. pielikums);

2.2.2. brokeru sabiedrības valdes priekšsēdētāju un viņa vietnieku raksturojoši dokumenti:

2.2.2.1. amatpersonas paziņojums (2. pielikums),

2.2.2.2. pases lapas, kurā norādīti personu identificējošie dati (personas kods vai dzimšanas datums un gads), kopija,

2.2.2.3. izglītības dokumentu kopijas;

2.2.3. brokeru sabiedrības bilance par stāvokli iepriekšējā mēneša beigās, kas sagatavota saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” prasībām, un kapitāla pietiekamības aprēķins, kas sagatavots saskaņā ar Komisijas apstiprinātajiem “Brokeru sabiedrību kapitāla pietiekamības parēķināšanas noteikumiem”;

2.2.4. brokeru sabiedrības iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai nepieciešamo pamatelementu, politiku un procedūru, kuras ir būtiskas brokeru sabiedrības darbībai un kvalitatīvai brokeru sabiedrības pakalpojumu sniegšanai, apraksti, t.i., šādi brokeru sabiedrības apstiprināti dokumenti:

2.2.4.1. brokeru sabiedrības organizatoriskā struktūra ar skaidri norādītiem padomes un valdes locekļu pienākumiem un pilnvarām, kā arī precīzi noteiktiem un sadalītiem brokeru sabiedrības struktūrvienību, filiāļu, ja tiek paredzēta filiāļu izveide, uzdevumiem un struktūrvienību, filiāļu, ja tiek paredzēta filiāļu izveide, vadītāju pienākumiem,

2.2.4.2. grāmatvedības politika un grāmatvedības uzskaites organizācijas galvenie principi,

2.2.4.3. vadības informācijas sistēmas apraksts,

2.2.4.4. informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi,

2.2.4.5. iekšējās revīzijas sistēmas apraksts,

2.2.4.6. aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras,

2.2.4.7. finansu risku pārvaldīšanas politika;

2.2.5. darbības plāns, kas atspoguļo darbības stratēģiju, finansiālās prognozes turpmākajiem trīs darbības gadiem (budžeta, t.sk. bilances, peļņas un zaudējumu aprēķina un kapitāla pietiekamības aprēķina projekti), tirgus izpētes apraksti, cita informācija, kuru brokeru sabiedrība uzskata par nepieciešamu un kura dod skaidru priekšstatu par plānoto darbību;

2.2.6. vērtspapīru uzskaites kārtība;

2.2.7. vērtspapīru uzskaites datu bāzes aizsardzības noteikumi.

2.3. Ja starpnieksabiedrība vēlas saņemt licenci citam starpniekdarbības veidam vai mainīt licences nosacījumus, tai jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.3.1. Komisijai adresēts pieteikums (3. pielikums);

2.3.2. šo noteikumu 2.1.3.-2.1.6. un 2.2.3.-2.2.7. punktā minēto dokumentu, kuros veicamas izmaiņas sakarā ar licences saņemšanu citam starpniekdarbības veidam vai licences nosacījumu maiņu, jaunās redakcijas.

 

3. Prasības starpnieksabiedrības amatpersonām

3.1. Par brokeru sabiedrības amatpersonu (valdes priekšsēdētāju un valdes priekšsēdētāja vietnieku) un kredītiestādes struktūrvienības, kas kredītiestādes vārdā veic starpniekdarbību ar vērtspapīriem, vadītāju (amatpersonu) drīkst būt tikai tāda persona, kura ir kompetenta investīciju jautājumos, kā arī tai ir nevainojama reputācija. Izvērtējot starpnieksabiedrības amatpersonas reputāciju, Komisija ņem vērā amatpersonas paziņojumā sniegto informāciju, no iepriekšējām darba vietām sniegtās atsauksmes un citas, veicot Komisijas funkcijas, tās rīcībā likumīgi nonākušās ziņas par konkrētās personas iepriekšējo profesionālo darbību.

3.2. Par investīciju jautājumos kompetentu personu uzskatāma persona, kura atbilst šādām prasībām:

3.2.1. tai ir atbilstoša izglītība;

3.2.2. tai ir atbilstoša profesionālā pieredze finansu un kapitāla tirgū;

3.2.3. tā nav bijusi amatpersona komercsabiedrībā (uzņēmējsabiedrībā), kura tās darbības laikā atzīta par maksātnespējīgu.

3.3. Izvērtējot amatpersonas reputāciju, Komisija jebkurā gadījuma par personu, kurai nav nevainojama reputācija, uzskata personu, kura atbilst vismaz vienai no šādām pazīmēm:

3.3.1. tai ar tiesas spriedumu ir atņemtas tiesības veikt komercdarbību (uzņēmējdarbību);

3.3.2. tā ir notiesāta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;

3.3.3. tā ir notiesāta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kaut arī atbrīvota no soda izciešanas sakarā ar noilgumu, apžēlošanu vai amnestiju;

3.3.4. pret to ierosinātā krimināllieta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir izbeigta sakarā ar noilgumu vai amnestiju;

3.3.5. tā, darbojoties finansu un kapitāla tirgū, pieļāvusi vai veicinājusi likuma, citu normatīvo aktu vai Komisijas noteikto prasību būtisku vai atkārtotu pārkāpšanu.

 

4. Dokumentu izskatīšanas un licences izsniegšanas kārtība

4.1. Pieteikumu licences saņemšanai vai licences nosacījumu maiņai un tam pievienotos dokumentus Komisija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai tie nav sagatavoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4.2. Pieteikumu licences saņemšanai vai licences nosacījumu maiņai Komisija izskata un lēmumu par licences izsniegšanu vai licences nosacījumu maiņu vai atteikumu pieņem viena mēneša laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu dokumentu saņemšanas.

4.3. Komisija izsniedz Komisijas lēmumu trīs darbadienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas. Vienlaikus ar lēmumu par licences izsniegšanu vai licences nosacījumu maiņu Komisija izsniedz licenci.

4.4. Pieņemot lēmumu par atteikumu izsniegt licenci vai mainīt licences nosacījumus, Komisija trīs darbadienu laikā par to rakstiski paziņo pieteikuma iesniedzējam.

4.5. Ja atteikta licences izsniegšana vai licences nosacījumu maiņa, atkārtoti pieteikumu licences saņemšanai vai licences nosacījumu maiņai var iesniegt pēc visu atteikumā minēto trūkumu novēršanas.

 

5. Dokumentu un informācijas sniegšana pēc licences saņemšanas

5.1. Grozījumus iesniegtajos dokumentos vai informācijā, kas ietverta 2.1.1., 2.1.2., 2.2.1., 2.2.2. un 5.4. punktā minētajos dokumentos, starpnieksabiedrība iesniedz Komisijai ne vēlāk kā septiņu darbadienu laikā pēc grozījumu pieņemšanas vai dienas, kad attiecīgā informācija kļuvusi zināma starpnieksabiedrībai.

5.2. Informāciju par akcionāriem vai dalībniekiem, kuram pieder 10% un vairāk brokeru sabiedrības balsstiesīgo akciju vai daļu, brokeru sabiedrība iesniedz Komisijai katra pārskata gada beigās kopā ar brokeru sabiedrības gada pārskatu.

5.3. Starpnieksabiedrībai jāiesniedz Komisijai grozījumi saskaņā ar 2.1.2. un 2.2.2. punktu iesniegtajā informācijā 3.1. punktā noteikto amatpersonu maiņas gadījumā vai jaunu struktūrvienību izveides gadījumā.

5.4. Starpnieksabiedrības filiāles ir tiesīgas uzsākt veikt starpniekdarbību ar vērtspapīriem tikai pēc paziņojuma (4. pielikums) iesniegšanas Komisijai.

5.5. Brokeru sabiedrība 10 dienu laikā pēc brokeru sabiedrības nosaukuma maiņas iesniedz Komisijai pieteikumu licences pārreģistrācijai (5. pielikums).

5.6. Brokeru sabiedrībai Komisija licenci pārreģistrē septiņu darbadienu laikā pēc 5.5. punktā minēto dokumentu saņemšanas. Kredītiestādēm Komisija licenci pārreģistrē vienlaicīgi ar licences kredītiestādes darbībai pārreģistrācijas brīdi.

5.7. Ja licence nozaudēta, starpnieksabiedrībai nekavējoties jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” paziņojums par licences nozaudēšanu un jāiesniedz Komisijai pieteikums par licences dublikāta saņemšanu. Komisija izsniedz licences dublikātu pēc normatīvajos aktos noteiktās valsts nodevas samaksas.

 

1.pielikums

1LIC COPY.GIF (161034 bytes)

2.pielikums


2LIC COPY.GIF (99919 bytes)

3.pielikums


3LIC COPY.GIF (121374 bytes)

4.pielikums


4LIC COPY.GIF (54257 bytes)

5.pielikums


5LIC COPY.GIF (31660 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!