• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001. gada 21. decembra lēmums Nr. 24/10 "Par "Noteikumu par starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatiem" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2002., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.25/14

Par "Privāto pensiju fondu ceturkšņa pārskata sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

27.02.2002., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 24/10

Pieņemts: 21.12.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes

lēmums Nr. 24/10

Rīgā 2001. gada 21. decembrī

Par “Noteikumu par starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatiem” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.—8. un 17. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Noteikumus par starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatiem” (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Vērtspapīru tirgus komisijas 2000. gada 26. oktobra rīkojumu Nr. 111 apstiprinātie “Noteikumi par mēneša pārskatiem par starpnieksabiedrību darbību vērtspapīru tirgū”.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis

 

 

Noteikumi par starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatiem

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. “Noteikumi par starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatiem” (tālāk tekstā — noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Noteikumi ir saistoši visām kredītiestādēm un brokeru sabiedrībām (tālāk tekstā — starpnieksabiedrības), kuras ir saņēmušas Finansu un kapitāla tirgus komisijas (tālāk tekstā — Komisija) licenci starpniekdarbības veikšanai un nosaka starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību.

 

 

2. Noteikumos lietotie termini

2.1. Rezidenti — visas institūcijas, t.sk. ārvalstu, kas reģistrētas un darbojas Latvijas teritorijā, un privātpersonas, kuru dzīvesvieta atrodas Latvijā un kuras neizbrauc ārpus Latvijas uz laiku, kas pārsniedz vienu gadu (izņēmums — studenti). Par rezidentiem uzskatāmas arī Latvijas valsts diplomātiskās, konsulārās un citas oficiālās pārstāvniecības ārvalstīs.

2.2. Nerezidenti — visas institūcijas, kas reģistrētas ārvalstīs, un privātpersonas, kuru dzīvesvieta atrodas ārpus Latvijas vai kuras ieradušās Latvijā uz laiku, kas īsāks par vienu gadu (izņēmums — studenti). Par nerezidentiem uzskatāmas arī ārvalstu diplomātiskās, konsulārās, starptautisko institūciju un citas oficiālās pārstāvniecības Latvijā.

2.3. Līgumi par vērtspapīru pārdošanu ar atpirkšanu (repurchase agreements) — līgumi par vērtspapīru pārdošanu ar nosacījumu atpirkt šos vērtspapīrus par noteikto cenu noteiktā datumā nākotnē.

2.4. Līgumi par vērtspapīru pirkšanu ar atpārdošanu (reverse repurchase agreements) — līgumi par vērtspapīru pirkšanu ar nosacījumu atpārdot šos vērtspapīrus par noteikto cenu noteiktā datumā nākotnē.

2.5. Vērtspapīru aizdevumi (securities lending) — darījumi, kuros vērtspapīri tiek aizdoti pret atbilstošu nodrošinājumu ar nosacījumu, ka aizņēmējs atdos atpakaļ tos pašus vai līdzvērtīgus vērtspapīrus noteiktā datumā nākotnē.

2.6. Vērtspapīru aizņēmumi (securities borrowing) — darījumi, kuros aizņemas vērtspapīrus pret atbilstošu nodrošinājumu ar nosacījumu, ka aizdevējam atdos atpakaļ tos pašus vai līdzvērtīgus vērtspapīrus noteiktā datumā nākotnē.

2.7. Kapitāla vērtspapīri (akcijas) — vērtspapīri, kuri apliecina līdzdalību uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) kapitālā un dod tiesības saņemt dividendes vai gūt ienākumus.

2.8. Korporatīvie parāda vērtspapīri — vērtspapīri, kuri apliecina emitenta, kas nav valsts sektora institūcija (t.sk. valdība (centrālā valdība), pašvaldība (vietējā valdība), centrālā banka), saistības pret šo vērtspapīru īpašnieku.

2.9. Valsts parāda vērtspapīri — vērtspapīri, kuri apliecina emitenta, kas ir valsts sektora institūcija (t.sk. valdība (centrālā valdība), pašvaldība (vietējā valdība), centrālā banka), saistības pret šo vērtspapīru īpašnieku.

2.10. Atvasinātie līgumi — līgumi, kuru vērtība ir atkarīga no bāzes aktīva izmaiņām (piemēram, procentu likmju, valūtas kursu, akciju cenu, akciju indeksu u.tml.).

2.11. Ieguldījumu apliecības — ieguldījumu sabiedrību ieguldījumu apliecības, kā arī citi vērtspapīri, kas apliecina līdzdalību ieguldījumu fondos vai tiem pielīdzināmos kopējo ieguldījumu formējumos.

 

 

3. “Mēneša pārskata par vērtspapīru apgrozījumu” sagatavošana

3.1. Starpnieksabiedrībai jāsagatavo “Mēneša pārskats par vērtspapīru apgrozījumu” (UPDK 0651064 veidlapa; 1. pielikums), kurā uzrādāmi darījumi, kas veikti pārskata mēnesī (tālāk tekstā — darījums) un:

3.1.1. kuru priekšmets ir vērtspapīri, izņemot tos vērtspapīrus, kas noteikti likuma “Par vērtspapīriem” 4. panta otrās daļas 5.—7. punktā;

3.1.2. kuru rezultātā mainās vērtspapīru īpašnieks, kā arī darījumi, kuru rezultātā īpašuma tiesības pāriet citam īpašniekam uz laiku;

3.1.3. par kuriem pārskata datumā ir pabeigti norēķini.

3.2. Darījumus, kas saistīti ar klientu naudas līdzekļu ieguldīšanu vērtspapīros, t.sk. uzticības (aktīvu pārvaldīšanas) operāciju veikšanu, atspoguļo kā vērtspapīru darījumus klientu uzdevumā.

3.3. “Mēneša pārskatā par vērtspapīru apgrozījumu” darījumi jāuzrāda, sadalot tos atsevišķās tabulās pēc emitenta statusa, vērtspapīra šķiras, plūsmas un darījumu subjekta.

3.4. Darījumi ar korporatīvajiem parāda vērtspapīriem un valsts parāda vērtspapīriem jāuzrāda atkarībā no vērtspapīru sākotnējā termiņa, sadalot tos īstermiņa (termiņš līdz vienam gadam ieskaitot) un ilgtermiņa (termiņš ir garāks par vienu gadu) parāda vērtspapīros.

3.5. Darījumus uzrāda sadalījumā pa vērtspapīru plūsmām:

3.5.1. ailē “Ieskaitīts” uzrāda darījumus, kuru rezultātā attiecīgai darījuma pusei vērtspapīru skaits pieaug. Šeit uzrāda arī vērtspapīru aizņēmumus un līgumus par vērtspapīru pirkšanu ar atpārdošanu;

3.5.2. ailē “Norakstīts” uzrāda darījumus, kuru rezultātā attiecīgai darījuma pusei vērtspapīru skaits samazinās. Šeit uzrāda arī vērtspapīru aizdevumus un līgumus par vērtspapīru pārdošanu ar atpirkšanu.

3.6. Sagatavojot 3.1. punktā minēto pārskatu, piemēro šādas darījumu novērtēšanas metodes:

3.6.1. darījumus novērtē faktiskajās izpildes cenās;

3.6.2. ja starpnieksabiedrībai nav zināma darījuma izpildes cena, tad darījuma apjomu novērtē fondu biržas cenās darījuma izpildes dienā, pirktos (ieskaitītos) vērtspapīrus novērtē pārdošanas cenā, bet pārdotos (norakstītos) vērtspapīrus — pirkšanas cenā. Ja darījuma izpildes dienā nav notikusi attiecīgo vērtspapīru tirdzniecība, tad vērtspapīrus novērtē pēc pēdējās tirgus cenas fondu biržā. Ja pēdējā vērtspapīru tirdzniecība nav notikusi vairāk kā vienu mēnesi, tad šo novērtēšanas metodi nepiemēro;

3.6.3. ja darījumu nav iespējams novērtēt pēc fondu biržas cenas, tad to novērtē pēc pēdējo trīs darījumu vidējās svērtās cenas neatkarīgi no darījumu slēgšanas vietas, bet ņemot vērā darījumus, kas ir slēgti ne vēlāk kā pirms viena mēneša;

3.6.4. ja darījumu nav iespējams novērtēt atbilstoši 3.6.1.—3.6.3. punktā noteiktajām metodēm, starpnieksabiedrība izmanto citu piemērotu novērtēšanas metodi, kuru atsevišķi paskaidro.

 

 

4. “Mēneša pārskata

par starpnieksabiedrību turējumā un īpašumā

esošajiem vērtspīriem” sagatavošana

4.1. Starpnieksabiedrībai jāsagatavo “Mēneša pārskats par starpnieksabiedrību turējumā un īpašumā esošajiem vērtspapīriem” (UPDK 0651063 veidlapa; 2. pielikums), kurā uzrādāma starpnieksabiedrības vērtspapīru kontos uzskaitīto vērtspapīru, izņemot tos vērtspapīrus, kas noteikti likuma “Par vērtspapīriem” 4. panta otrās daļas 5.—7. punktā, vērtību kopsumma (tālāk tekstā — vērtspapīru portfelis).

4.2. Vērtspapīru portfeļus, kas saistīti ar klientu naudas ieguldīšanu, t.sk. uzticības (aktīvu pārvaldīšanas) operāciju veikšanu, atspoguļo kā attiecīgo klientu portfeļus pozīcijā “Klienti — rezidenti” vai “Klienti — nerezidenti”.

4.3. Sagatavojot 4.1. punktā minēto pārskatu, informācija par vērtspapīru portfeļiem jāuzrāda, sadalot to atsevišķās tabulās pēc emitenta statusa, vērtspapīra šķiras un darījumu subjekta.

4.4. Pozīcijā “Starpnieksabiedrība” uzskaita vērtspapīru portfeļus, kas ir pašas starpnieksabiedrības īpašumā un kuros esošie vērtspapīri tiek turēti pašā starpnieksabiedrībā.

4.5. Sagatavojot 4.1. punktā minēto pārskatu, piemēro šādas vērtspapīru portfeļu novērtēšanas metodes:

4.5.1. vērtspapīru portfeli novērtē atbilstoši attiecīgo vērtspapīru cenai fondu biržā pārskata dienā;

4.5.2. ja pārskata dienā nav notikusi attiecīgo vērtspapīru tirdzniecība fondu biržā, tad vērtspapīrus novērtē pēc pēdējās tirgus cenas fondu biržā. Ja vērtspapīru tirdzniecība nav notikusi vairāk kā vienu mēnesi, tad šo novērtēšanas metodi nepiemēro;

4.5.3. ja vērtspapīri nav iekļauti nevienā fondu biržas sarakstā, tad tos novērtē pēc pēdējo trīs darījumu vidējās svērtās cenas neatkarīgi no darījumu veikšanas vietas, bet ņemot vērā darījumus, kas ir veikti ne vēlāk kā pirms viena mēneša;

4.5.4. ja vērtspapīrus nevar novērtēt pēc 4.5.1.— 4.5.3. punktā noteiktajām metodēm, tad tos novērtē atbilstoši faktiskajām iegādes izmaksām. Ja starpnieksabiedrība izmanto citu piemērotu novērtēšanas metodi, to atsevišķi paskaidro.

4.6. Sagatavojot tabulu “Vērtspapīru kontu skaits”, jāievēro šādas prasības:

4.6.1. pozīcijā “Rezidenti” un “Nerezidenti” attiecīgi uzskaita visu starpnieksabiedrībā atvērto klientu, kuri ir rezidenti vai nerezidenti, vērtspapīru kontu skaitu par stāvokli pārskata perioda beigās, izņemot tos vērtspapīru kontus, kuros atrodas šo personu turējumā esošie vērtspapīri;

4.6.2. pozīcijā “Kontu turētāji — rezidenti” un “Kontu turētāji — nerezidenti” uzskaita visu to starpnieksabiedrībā atvērto klientu vērtspapīru kontu skaitu par stāvokli pārskata perioda beigās, kuri ir attiecīgi rezidenti vai nerezidenti, kuru vērtspapīru kontā atrodas šo personu turējumā esošie vērtspapīri.

 

 

5. Pārskatu iesniegšanas kārtība

5.1. “Mēneša pārskats par vērtspapīru apgrozījumu” un “Mēneša pārskats par starpnieksabiedrību turējumā un īpašumā esošajiem vērtspapīriem” starpnieksabiedrībai jāsagatavo un jāiesniedz Komisijai līdz nākamā mēneša 10. datumam.

 

 

1.pielikums

FTK24101 COPY.GIF (136838 bytes)

FTK24102 COPY.GIF (150611 bytes)

FTK24103 COPY.GIF (145254 bytes)

FTK24104 COPY.GIF (146920 bytes)
FTK24105 COPY.GIF (122238 bytes)

2.pielikums

FTK24106 COPY.GIF (110558 bytes)

FTK24107 COPY.GIF (126991 bytes)

FTK24108 COPY.GIF (43897 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!