• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Starptautisko dzimtās valodas dienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2002., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīga šodien sagaida NATO ģenerālsekretāru

Vēl šajā numurā

21.02.2002., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Starptautisko dzimtās valodas dienu

21.februārī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā dzimtās valodas diena. Dzimtā valoda ir būtiska mūsu nemateriālā mantojuma daļa un svarīgs katra cilvēka kultūras identitātes komponents. Starptautiskā dzimtās valodas diena tika izveidota UNESCO 30.ģenerālkonferences laikā 1999.gadā un kopš tā brīža tiek atzīmēta jau trešo reizi. Šīs dienas mērķis ir aizsargāt un attīstīt valodu dažādību pasaulē. Straujā globalizācijas attīstības laikā tā ir vēl viena iespēja veicināt kultūras un lingvistisko bagātību pasaulē.

Savā ziņojumā par godu 2002.gada Starptautiskajai dzimtās valodas dienai UNESCO ģenerāldirektors Koičiro Macuura norāda, ka šajā dienā “mēs godājam milzīgu daudzumu valodu pasaulē, kur tiek runāts vairāk nekā 6000 valodās, un katrai no tām ir sava skaņu sistēma, jēga un valodas likumu kopums. Dažas no tām tiek lietotas nelielā cilvēku lokā, citām ir lielāka ģeogrāfiskā izplatība. Dažādās valodās tiek lietoti dažādi rakstīšanas veidi, un katrai valodai ir savs raksturīgais žestu kopums, izteicieni un ķermeņa valoda, kas veido kultūras normu kopumu. Ar Starptautiskās dzimtās valodas dienu visām valodām tiek dota vienlīdzīga atpazīstamības iespēja, jo valodai ir unikāla ietekme uz cilvēku un tā ir dzīvs mantojums, kurš mums jāglabā”.

Latvijā Starptautiskā dzimtās valodas diena jau trešo gadu tiek atzīmēta UNESCO ASP projekta skolās ar dažādiem pasākumiem. Šogad galvenais pasākums notiks trešdien, 20. februārī, Ādažu Valdorfa skolā.

 

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!