• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārkāpumiem naturalizācijas procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2002., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/59054

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Krieviju uz kopīgās robežas

Vēl šajā numurā

20.02.2002., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārkāpumiem naturalizācijas procesā

Sakarā ar to, ka 6. februārī Satversmes aizsardzības birojs, veicot izmeklēšanu saistībā ar Latvijas pilsonības “tirdzniecību”, aizturējis sešus cilvēkus, tostarp divus Naturalizācijas pārvaldes Metodikas un eksaminācijas centra darbiniekus, Naturalizācijas pārvalde izsaka pateicību Satversmes aizsardzības birojam par pārkāpumu atklāšanu šajā pārvaldes struktūrvienībā un kopējo pozitīvo iestādes darba vērtējumu, kuru tas paudis, neraugoties uz radušos situāciju.

Konstatētie pārkāpumi, kas Naturalizācijas pārvaldes septiņu gadu darbības laikā notikuši pirmoreiz, drīzāk ir krāpšana, nevis pilsonības tirgošana, jo par pilsonības pirkšanu varētu runāt tad, ja ieinteresētā persona nebūtu tiesīga iegūt Latvijas pilsonību likumīgā ceļā. Šajā gadījumā ir notikusi krāpšana vienā no naturalizācijas procesa posmiem — valodas prasmju eksaminācijā, kuru veic Naturalizācijas pārvaldes Metodikas un eksaminācijas centrs. Pieņēmums, ka Latvijas pilsonību varētu būt ieguvuši teroristi vai citi noziedznieki, ir absolūti nepamatots, jo citā naturalizācijas procesa posmā notiek pilsonības pretendenta datu pārbaude, kurā pārbauda personas saistību ar kriminālo pasauli un cita rakstura likumu pārkāpumus.

Metodikas un eksaminācijas centra darba drošībai ir izstrādāta spēcīga juridiska aizsargsistēma, un eksaminācijas komisiju darbā ieviests t.s. rotācijas princips, kurš paredz eksaminācijas komisijas sastāva maiņu, lai vieni un tie paši cilvēki nevarētu “sastrādāties” ar nolūku īstenot nelikumīgus pasākumus. Pārbaudes ir tikai viens no naturalizācijas procesa posmiem, taču arī visgrūtāk kontrolējams, jo nelikumīgas rīcības gadījumos bez speciāliem drošības mehānismiem ir grūti pierādīt saikni starp pilsonības pretendentu un eksaminatoru.

Naturalizācijas pārvalde ir izveidojusi speciālu komisiju, kuras svarīgākais uzdevums ir veikt situācijas izpēti, lai konstatētu, kā šī krāpšana varēja notikt, jo pašlaik, analizējot situāciju, tas joprojām nav skaidrs.

Komisija lūgs precīzu informāciju no Satversmes aizsardzības biroja par to personu loku, kuras, iespējams, nelikumīgā ceļā ir nokārtojušas latviešu valodas pārbaudi, kā arī gatavojas lūgt Tieslietu ministriju aizturēt Ministru kabineta rīkojuma par pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā projektu, jo Naturalizācijas pārvalde atbilstoši Tieslietu ministrijas instrukcijai “Par latviešu valodas prasmes, Latvijas Republikas Satversmes pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaudes organizāciju un pretendenta prasmes un zināšanu vērtēšanu”, kas izdota saskaņā ar MK 1999.gada 2. februāra noteikumu Nr.33 — 2. punktu, ir tiesīga anulēt valodas pārbaužu rezultātus, “ja pēc pārbaudes līdz rīkojuma par attiecīgā pretendenta uzņemšanu Latvijas pilsonībā pieņemšanai kļūst zināms, ka pretendents, kārtojot attiecīgo pārbaudi, ir pārkāpis pārbaudes noteikumus, komisija par to sastāda protokolu un pieņem lēmumu atzīt valodas prasmes pārbaudes vai zināšanu pārbaudes rezultātus par spēkā neesošiem” [69.punkts].

Komisija plāno pabeigt darbu nākamās nedēļas laikā.

Naturalizācijas pārvalde uzskata, ka Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas pieņemtais lēmums, ka Ģenerālprokuratūrai un Valsts kontrolei būtu jāveic pārbaude pārvaldes darbā, ir ļoti atbalstāms pasākums, jo tas ļaus novērst aizdomu ēnu no Naturalizācijas pārvaldes darbiniekiem, kas savu darbu veic godprātīgi.

2001.gadā no 15. jūnija līdz 2. augustam Naturalizācijas pārvaldē tika veikta reorganizācija, Eksaminācijas centru apvienojot ar Metodikas daļu, jo bija radušās aizdomas par interešu konfliktu Eksaminācijas centrā, proti, atsevišķi darbinieki, iespējams, veikuši gan pilsonības pretendentu apmācīšanu, gan arī prasmju pārbaudi.

Šo iemeslu dēļ pagājušā gada vasarā tiesību aktu noteiktajās robežās tika veikta arī administratīva rakstura izmeklēšana, kuras rezultātā no darba tika atbrīvoti 5 Metodikas un eksaminācijas centra darbinieki, ieskaitot centra vadītāju.

Naturalizācijas pārvalde par iespējamiem pārkāpumiem Metodikas un eksaminācijas centra darbā līdz šim ir informējusi Tieslietu ministriju, kā arī tiesībsargājošās instances — Valsts drošības policiju, Satversmes aizsardzības biroju, taču šoreiz par notiekošajiem noziegumiem nekādu aizdomu nebija.

Nenoņemot no sevis atbildību, Naturalizācijas pārvalde izsaka gandarījumu par to, ka šis precedents, jācer, ļaus pilnveidot Metodikas un eksaminācijas centra darbu regulējošo tiesību aktu sistēmu.

 

Jolanta Vaļēviča, Naturalizācijas pārvaldes preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!