• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauku ekonomikas nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2002., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu pasaules nozīmes vērtībām

Vēl šajā numurā

12.02.2002., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauku ekonomikas nākotni

Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Endrū Rasbašs:

Es domāju, ka komisijas piedāvājums patiesi rada vairākus ierobežojumus, pirmkārt, jau pieejamo naudas daudzumu. Otrkārt, lauksaimniecības tirgus paplašināšana, nenosakot nekādu pārejas periodu lauksaimniecības preču tirdzniecībai, kas, protams, novedīs pie cenu izlīdzināšanās.

Kā lai attīsta lauku ekonomiku nākotnē? Domāju, ka tā balstīsies uz lauku pārveidošanu, līdzās tradicionālajām nodarbēm meklējot jaunas ekonomiskās aktivitātes. Tas ir veids, kā mēs virzāmies uz ES. Kopējā lauksaimniecības politika virzās uz pārveidošanos, un mēs to vēlamies virzīt vēl ātrāk.

Vienlīdzīga attieksme nozīmē tādas pašas subsīdijas. Tātad jūsu ierosinājums ir likvidēt subsīdijas un ievest zemniekus ES. Es nedomāju, ka tā ir pareizā pieeja. Attiecībā uz jaunajām dalībvalstīm ir jābūt tādai pašai pieejai kā pret vecajām valstīm. Lauksaimniecības vēsturiskās attīstības dēļ lauku rajonos vajadzētu būt dažādai pieejai.

Atceroties to, ka pašreizējās kandidātvalstīs savulaik bija kolektīvā saimniecība, bet pēc tam notika strauja privatizācija, jāņem vērā, ka tajās ir arī lielas atšķirības lauku ekonomikā. Mums jāmēģina lauksaimniecības politiku padarīt iedarbīgāku. Tāpēc mēs vairāk koncentrējamies uz lauku pārveidošanas palīdzību, mazāk uz ienākumu balstīšanu. Ir svarīgi atbalstīt sociālo struktūru, lai dzīvošanas standarti laukos palielinātos.

Latvijai ir mazāk nekā divi gadi programmu un projektu sagatavošanai un institucionālās kapacitātes palielināšanai. Šīs lietas ir jāpadara ļoti ātri, jo laika nav atlicis daudz. Ir nepieciešams sagatavoties, lai Latvija varētu piekļūt pārkārtošanās un reģionālajiem fondiem. Es nesaku, ka ir par vēlu, taču gadījumā, ja pēc sešiem mēnešiem vēl nebūs nekāda progresa, es, iespējams, teikšu, ka šis gads ir palaists garām.

Šogad un nākamgad būs pieejama neliela daļa pirmsiestāšanās līdzekļu, taču valdībai ir jāsniedz detalizēta atbilde, kā nauda tiks izmantota. Prasības ir stingras, taču tās Latvijai palīdzēs sagatavoties lielākas naudas saņemšanai. Projekts ir tikai priekšdarbs, un tas neko negarantē, taču gadījumā, ja jums nav projekta, nav pat iespējas piekļūt līdzekļiem.

 

“LAUKU AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!