• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai veidotu izpratni un vēlmi sadarbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2002., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58644

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu uzskati un mērķi ir līdzīgi

Vēl šajā numurā

08.02.2002., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai veidotu izpratni un vēlmi sadarbībai

Par Sabiedrības integrācijas fonda projektu konkursu tēmām

INTEGR2.JPG (18791 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Vakar preses konferencē: Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktors Nils Sakss, fonda priekšsēdētāja Ramona Umblija

Lai informētu par Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) izraudzītajām un fonda padomes sēdē apstiprinātajām projektu konkursu tēmām un plānoto finansējumu, vakar, 7. februārī, uz preses konferenci tika aicināti plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Kā informēja SIF padomes priekšsēdētāja Ramona Umblija, kopējais valsts budžeta finansējums sabiedrības integrācijas procesus veicinošo projektu īstenošanai 2002. gadā ir 177 000 latu. Šā gada pirmajā pusē projektu atbalstīšanai piešķirti 120 000 latu, un tie saskaņā ar fonda padomes lēmumu tiks sadalīti šādi: 50 % jeb 60 tūkstoši latu tiks novirzīti etniskajai integrācijai, 30 % jeb 36 tūkstoši latu — sociālajai integrācijai, bet 20 % jeb 24 tūkstoši latu — reģionālajai integrācijai. Pēc šī lēmuma pieņemšanas 9. janvārī fonda sekretariātam kopā ar ekspertiem tika uzdots izstrādāt priekšlikumus par projektu konkursu tēmām, mērķauditoriju un iespējamiem projektu pieteicējiem. 6. februārī SIF padome apstiprināja sešas konkursu tēmas etniskajai, divas — sociālajai un trīs — reģionālajai integrācijai (skat.tabulu).

Izraugoties tēmas, SIF padome vadījās pēc vairākiem apsvērumiem, pastāstīja R. Umblija. Pirmkārt, lai SIF atbalstāmo projektu tēmas nepārklātos ar programmām vai projektiem, ko dažādas valsts institūcijas jau īsteno. Otrkārt, lai būtu konkrēta un intensīva ieguldīto līdzekļu atdeve. Treškārt, lai projektu īstenošanā iesaistītos iespējami plašāka sabiedrības daļa.

Pārsvarā projektu iesniedzēji SIF projektu konkursiem varētu būt nevalstiskās organizācijas, prognozēja R. Umblija.

SIF sekretariāta direktors Nils Sakss atgādināja, ka līdz 12. februārim turpināsies pieteikumu iesniegšana projektu konkursam “Latviešu valodas apmācība personām, kuras vēlas naturalizēties”, kas tika atbalstīts jau 2001. gadā. Minētajam projektam no šā gada budžeta papildus tika piešķirti 12 tūkstoši latu, līdz ar to kopējais finansējums sasniedz 32 tūkstošus latu.

N. Sakss informēja, ka fonda nodoms ir ik gadu pasūtīt pētījumu, kurā tiktu izvērtētas tendences sabiedrības integrācijas procesā. Lai varētu izsludināt konkursu uz šāda projekta īstenošanu, jāsagaida, kamēr tiks izstrādāti indikatori. Plānots, ka šos indikatorus apmēram līdz marta vidum izstrādās Tieslietu ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta un Apvienoto Nāciju Attīstības programmas speciālisti.

“Atbalsta programma nevalstisko organizāciju projektiem etniskās integrācijas jomā” paredz iespēju sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām, izglītības un kultūras iestādēm projektu īstenošanā iesaistīties arī tām sabiedrības pašiniciatīvas grupām, kuras nav reģistrētas kā nevalstiskās organizācijas, piemēram, skolu vecāku komitejām, skaidroja N. Sakss. Viena projekta maksimālais līdzfinansējums no SIF noteikts tūkstoš latu.

“Skolu apmaiņas un sadarbības programmas” ietvaros plānots atbalstīt aktivitātes, kas nodrošinās latviešu un mazākumtautību izglītības iestāžu skolēnu apmaiņu, lai bērni vairākas nedēļas varētu pavadīt otrā skolā, piedaloties mācībās un dzīvojot ģimenēs, kā arī veicinās latviešu un krievu mācību valodas skolu sadarbību, īstenojot kopīgus projektus. SIF plāno sadarboties ar Sorosa fondu — Latvija, kas jau līdz šim atbalstījis skolēnu apmaiņas projektus. SIF atvēlētais līdzfinansējums viena projekta īstenošanai šajā apakšprogrammā ir 500 latu, tādējādi varētu tikt atbalstīti 20 projekti.

“Mazākumtautību kultūras biedrību un asociāciju atbalsta programmas” projektu konkursā tiks atbalstītas tās aktivitātes, kas sekmēs mazākumtautību kultūras, izglītības un valodas attīstību un nostiprināšanu. Viena projekta maksimālais līdzfinansējums no SIF ir viens tūkstotis latu.

Lai stiprinātu priekšstatus par Latviju kā multikulturālu valsti, SIF izsludinās konkursu apakšprogrammā “Masu informācijas līdzekļi sabiedrības saliedētības veicināšanai”. Sabiedrisko attiecību uzņēmumi varēs iesniegt projektus par periodisku materiālu izdošanu, regulāru raidījumu veidošanu elektroniskajos masu saziņas līdzekļos, rakstu sēriju un ciklu sagatavošanu. Viena projekta maksimālais SIF līdzfinansējums ir piectūkstoš latu.

Kā atzina R. Umblija, integrācijas procesa atspoguļojumā masu medijos pašlaik ir vai nu neitrāla, vai arī negatīva nokrāsa. SIF gribētu, lai integrācijas process tiktu parādīts kā saliedētības un tolerances veidotājs, nevis sabiedrības šķēlējs. Kā pozitīvu piemēru R. Umblija minēja Igauniju, kur plašsaziņas līdzekļi ir orientēti uz to, lai veidotu izpratni, ieinteresētību un vēlmi abām kopienām sadarboties.

Raksturojot sociālās integrācijas apakšprogrammu “Pieejamu apstākļu veidošana pārstāvjiem no dažādām sociāli neaizsargātām grupām”, N. Sakss norādīja, ka visnozīmīgākais ieguldījums būtu sociāli neaizsargāto grupu iesaistīšana dažādos pasākumos un nodarbībās. Lai to izdarītu, pašvaldībām nepieciešams radīt atbilstošu vidi, tāpēc viena no atbalstāmajām aktivitātēm ir telpu iekārtošana vai remonts. SIF gaidīs projektus ar 30 % līdzfinansējumu no pieteicēja vai cita finansu avota, kā arī ar garantijām, ka aizsāktais projekts tiks īstenots arī pēc SIF piešķirtā finansējuma izlietošanas.

Otrs projektu konkurss sociālās integrācijas programmā tiks rīkots ar mērķi veicināt sociālo iemaņu attīstīšanu internātskolu un bērnunamu audzēkņiem, lai sagatavotu viņus patstāvīgai dzīvei.

Lai mazinātu Latvijas pagastu iedzīvotāju informācijas trūkumu, celtu pašapziņu, rosinātu iesaistīties dažādos pasākumos, reģionālās integrācijas programmas ietvaros SIF izsludinās mērķa konkursu diskusiju un semināru rīkošanai uz vietas pagastos. “Projektu mērķa konkurss pagastu iedzīvotāju informētības un aktivitātes veicināšanai” sasaucas ar tēmu “Pašiniciatīvu aktivitātes”, jo semināros radušās labākās idejas, kas izaudzētas jau līdz projektu līmenim, varētu tikt atbalstītas otras minētās apakšprogrammas ietvaros. Kā prioritāri tiks izskatīti starppagastu sadarbības projekti.

Reģionālo integrāciju veicinās arī speciālu sabiedrības integrācijas programmu, kuras aptvers etniskās un sociālās integrācijas jautājumus attiecīgajā teritorijā, izstrāde Latvijas pašvaldībās.

N. Sakss informēja, ka projektu pieteikumu vadlīnijas SIF sekretariāts sagatavos divu nedēļu laikā un nākamajā SIF padomes sēdē tās tiks apstiprinātas. Februāra beigās laikrakstos “Latvijas Vēstnesis”, “Diena” un lielākajos krievu valodā iznākošajos periodiskajos izdevumos tiks izsludināts projektu konkurss desmit apakšprogrammās. Pieteikumi finansējuma saņemšanai tiks gaidīti divus mēnešus pēc konkursa izsludināšanas, bet līgumus ar atbalstīto projektu pieteicējiem SIF plānots parakstīt līdz Jāņiem. Projektu īstenošanas termiņi tiks noteikti individuāli, taču tie nepārsniegs vienu gadu.

MARIKASTABULA COPY.GIF (135046 bytes)

Marika Līdaka, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!