• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par briežu izdevīgo audzēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2002., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58636

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gatavošanos 2003. gada Dziesmu un deju svētkiem

Vēl šajā numurā

08.02.2002., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par briežu izdevīgo audzēšanu

Briežu audzēšana Latvijā ir jauna nodarbe, un nevis tāpēc, ka šim biznesam trūktu vietas, kur attīstīties, bet gan lielo izmaksu dēļ. Lai ierīkotu briežu dārzu, jārēķinās ar augstām vaislas dzīvnieku cenām, žogu būvi, dzīvnieku piebarošanu. Tomēr arī peļņa solās būt liela, jo ārzemēs izcila briežu gaļa maksā pat 40 latu kilogramā. Latvijā, protams, šāda cena ir par augstu, taču par saprātīgu samaksu arī tepat atrastos pircējs briežu gaļas izstrādājumiem.

Tagad visos Latvijas briežu dārzos kopumā mīt aptuveni 800 staltbriežu un dambriežu. Briežu audzēšana gaļai, pēc speciālistu aprēķiniem, varētu sākt atmaksāties pēc pieciem sešiem gadiem.

Lai gan pie mums briežu audzēšanas bizness ir tikai attīstības sākumposmā, tā dalībniekiem ir lieli nākotnes plāni: iekarot Vācijas gaļas tirgu, daļēji izspiežot no tā Jaunzēlandi. Bizness šajā nozarē ir ne tikai briežu gaļas iegūšana, bet arī medību saimniecības. Ar briežu audzēšanu gan gaļas ražošanai, gan arī medībām pašlaik nodarbojas aptuveni 20 saimniecību, kurās kopumā mīt aptuveni 800 staltbriežu un dambriežu.

Latvijas iestāšanās ES nekādus draudus neradīs, drīzāk tirdzniecība būs atvieglota, jo nebūs jāmaksā muitas nodoklis. Arī ES varētu būt ieinteresēta šīs nozares attīstībā Latvijā, jo briežu audzēšana nav tradicionāla lauksaimniecības nozare, kas nekonkurē ar viņu vietējo produkciju.

 

“NEATKARĪGĀS RĪTA AVĪZES” pielikums “BIZNESA LAIKS”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors GINTS MOORS

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avotia

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!